kajman Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 No i w końcu nie wiem, czy mówimy o Prokote, czy o Flex Coat Light. Ten ostatni dostałem od zaprzyjaźnionej pracowni (odlany) i dlatego nie mam instrukcji.Sorki ale English u mnie "slabo, slabo" więc .... co to jest czas HB? Wyszukiwarka forum nie przyjmuje wyrażeń dwuliterowych :-( .Drugą warstwę położyłem po ok. 6 godzinach od pierwszej. Teraz muszę zbudować sprzęt do szlifowania gotowego, polakierowanego blanku na obrotach aby ładnie zmatowić i przy okazji delikatnie mechanicznie zmniejszyć grubość warstwy lakieru. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieję że zbytnio nie przeszlifuję miękkiego Flex Coat'a. Postaram się zachować ostrożność.A do tego czasu niech nabiera mocy i żeluje.Obiecuję że owoc wypocin znajdzie się później w mojej galerii.Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.Witam.HB to nie czas tylko oznaczenie twardości lakieru(jeżeli się mylę to mnie poprawcie).Ty używasz lighta.Kiedyś sporo nim lakierowałem.Drugą warstwę kładziesz po max.24h.Jeżeli upłynęło więcej czasu poprzednią warstwę trzeba przeszlifować.Skąd pomysł na lakierowanie całego blanku tym lakierem? Nie lepiej było pobawić się rozcieńczonym domaluxem przez zanurzenie? Kiedyś bardzo fajnie opisał taka operację Adam Obiegałko(jest na pewno w galerii).Jeżeli już polakierowałeś to daj mu dobrze wyschnąć min.7dni i dopiero popier ścierny.Powodzenia.Ciekawy jestem efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 (edytowane) Dokładnie. Adam to rozkiminił bardzo fajnie. High Build, to żywica, która jest gęstsza, da się machnąć na raz grubszą warstwę. Konsystencja podobna do żywicy typu envirotex. Czy HB jest twardszy od lighta to nie wiem. Edytowane 11 Marca 2013 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesur Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Gdybym miał czyściutki blank bez nierówności to może i pokusiłbym się na podaną metodę z domaluksem, pewnie można uzyskać cieniutką warstwę. Ale: 1. Wędka jest w oplocie kiedyś już lakierowana przeze mnie Werniksem Gudebroda (to było tak dawno że dokładnie nie pamiętam jak ją lakierowałem). 2. W powłoce lakierniczej były ubytki od uderzeń o coś ostrego? 3. Zdjęcie powłoki było bardzo trudne ze względu na oplot i stosunkowo dobre przyleganie lakieru(udało mi się usunąć z 10cm z długości). Dlatego wybrałem lakier dwuskładnikowy o możliwie długim czasie żelowania i dobrej penetracji. Kiedyś byłem zmuszony polakierować Trondakiem HB część karpiówki która była wykonana w macie(Daiwa Powermesh-X w oplocie). Po zżelowaniu po kilku dniach zacząłem to szlifować bardzo drobnym papierem typu chyba 2000. Wyszła piękna matowa powłoka niczym nie różniąca się od oryginalnej. Dlatego teraz planuję to powtórzyć. Zobaczymy co z tego wyjdzie. A teraz zadam w nowym wątku pytanie które wciąż mnie nurtuje. O twardość powłok lakierniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesur Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 (edytowane) Witam ponownie. Roztrząsam pewne wątpliwości i nasunęło mi się pytanie. Wszystkie lakiery- żywice dwuskładnikowe są w pewien sposób elastyczne. Muszą być gdyż omotki pracują. Inaczej by odstrzeliwały i pękały. Pytanie: który z nich ma najtwardszą powierzchnię po prawidłowym wykonaniu. I jest najbardziej jednorodny na całej głębości, grubości powłoki. Czyli możliwie twardy przy zachowaniu elastyczności. Pytam dlatego że chcę polakierować cały blank lakierem dwuskładnikowym a po całkowitym wyschnięciu-związaniu wyrównać nierówności powłoki i całą powierzchnie zmatowić drobnym, wodnym papierem. Tylko proszę nie pisać żebym polakierował sobie Domaluxem bo wyjdzie cienko. pozdrówka Edytowane 12 Marca 2013 przez kesur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 12 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Z tych które przerabiałem najtwardszy jest Trondak( i z tego co wiem ogólnie najtwardszy), jesli użyjesz LS ,myslę że efakt powinien być zadowalający.A potem spoko mozesz to zmatowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Witam. Poszukuje info gdzie mozna zakupic kolorowe lakiery omotkowe lub jesli robicie je sami to jakich proszków urzywacie do wytwarzania. Z góry dzieki za namiary(informacje). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Nie psują żywicy pigmenty do marblingu , trudno u nas dostępne , oraz pigmenty używane przez malarzy . Artystów nie graficiarzy A jaki kolor potrzebujesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Najpierw czarny ale taki mocny z połyskiem.Potem do drugiej myślę o fajnej zieleni . ale to do drugiego kijka.A potem do kolejnego moze fiolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Jakiś czas wstecz mrWhite7 nakierował mnie bardzo pomocnie tutaj ;http://www.house-of-brunner.de/shop?action=showarticledetails&articleID=29242 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 dzia Fajna stronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 LAKIER PROKOTE MEDIUM FORMULA 20CC - problem Witam.Polakierowalem dwa kijki tym lakierem i nie uzyskuje pełnej twardości tzn. przy mocniejszym naciśnięciu paznokciem, zostaje wgłębienie na lakierze. Probowalem z podgrzewaniem po na lozeniu jak i bez, efekt podobny.Może ktoś podpowie co robię nie tak. Dodam jeszcze ze nie było takiego problemu z flex coat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmatt Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Uzywam tego samego lakieru i nic sie nie dzieje.. Moze cos nie tak z proporcja mieszania skladnikow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 W jakich dawkach mieszales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 No podejrzewam że kolega 1:1 mieszał . Możliwe że lakier jest już nie pierwszej świeżości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Powodem takiej sytuacji może być niewłaściwa temperatura w czasie schnięcia lakieru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmatt Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Zgadza sie-jeden do jednego, suszenie w temp. +20C. Cos mi sie przypomnialo-na instrukcji u mnie bylo napisane, ze polecaja mieszac minimum 2ml + 2 ml co najmniej, zeby uzyskac optymalny efekt. Ja mieszalem najmniej 1 ml do 1 ml i bylo ok Edytowane 13 Stycznia 2015 przez madmatt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgadza sie-jeden do jednego, suszenie w temp. +20C. Cos mi sie przypomnialo-na instrukcji u mnie bylo napisane, ze polecaja mieszac minimum 2ml + 2 ml co najmniej, zeby uzyskac optymalny efekt. Ja mieszalem najmniej 1 ml do 1 ml i bylo okSwego czasu borykałem się z podobnymi problemami, wolne utwardzanie powłoki, czasem kiepskie odpowietrzanie itd., itp. Ogólnie fajny lakier tylko mało przewidywalny, podejrzewam że nawet wilgotność otoczenia miła wpływ na efekt końcowy.Pamiętam że i Rafał @Dąbek miewał podobne problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madmatt Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Moze tak-z pewnych przyczyn kontroluje temperature i wilgotnosc pomieszczen, w ktorych mieszkam( nie, nie jestem psychopata ), wiec moge podac w miare dokladne dane. Susze w temp 19.5-23, przy wilgotnosci 42-55. Powietrze raczej nieruchome, bez przeciagow. Czas jaki kij spedza na suszarce to od 12 do 20 godz, potem jesli nie klade drugiej warstwy, to na stelaz na co najmniej kolejne 24. ProKote schnie dlugo i nawet po stelazowniu jest jeszcze ciut lepki. Nad wode biore najwczesniej po 72 godz od zdjecia z suszarki. Zaden ze mnie zawodowiec ale jak pisalem wyzej-u mnie dziala bez zarzutu. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez madmatt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 ja miałem podobnie z procote, myślałem że niedokładnie odmierzyłem, lub źle wymieszałem, ale po kilku dniach doszedł do pełnej twardości. Przy drugim kiju zostawiłem sobie kubeczek po lakierze z ciekawości i dopiero po ponad tygodniu lakier przestał się lepić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu42 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 U mnie było to samo,ale po tygodniu jest prawie twardy.Przed nastepnym lakierowaniem po idealnym odmierzeniu i wymieszaniu odczekałem z 15min polakierowałem omotki i mozna powiedzieć ,że po około 24 godzinach stwardniał.Prawie stwardniał tzn.gdzieś ok.85% w każdym razie można było dotykać,pełna twardośc po kilku dniach.Dzisiaj z rana polakierowałem kolejnego kijaszka,po wymieszaniu odczekałem ok.15-20 min i po 12 godzinach można dotknąc ,ale jest jeszcze miękki,temp. w mieszkaniu 25 stopni.Poprzednie omotki lakierowałem w temp.20-22 stopnie .Piękny połysk,ale więcej nie kupię.Podobną sytuacje miałem z wędką z Pracowni Pana Kawalca w 2012r,zwróciłem uwagę,ale Pan Zbigniew powiedział ,że teraz takie lakiery robią,że to jest nowa generacja epoksydów ,żeby nie pekały na omotkach,nie byłem w temacie więc dałem wiare Mistrzowi.Lakier nigdy nie stwardniał w 100% mozna go było zadrapać paznokciem..Wychodzi na to że wypuscili babola,lakier zakupiony w USA SWIEŻY. High formula jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robbox4 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 Sugeruję zapoznać się z tym:http://proproducts.us/files/ProKote_Instructions.pdf Zalecana temperatura to 21-26 stopni. Minimalny czas schnięcia to 24 godziny. (high build)Minimalna zalecana ilość to 3ml każdego składnika !!!!Medium formuła wysycha co najmniej 3 dni. Sprawdzone doświadczalnie w warunkach stałej wilgotności i temp. 23 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 13 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2015 (edytowane) Lakier bardzo wrazliwy na wysokie temperatury otoczenia pow.25 st.Trzeba idealnie odmierzyć składniki,szczególnie małe ilości.Wydawało misię ,że odmierzyłem idealnie i z tej samej partii lakieru 6omotek było OK,natomiast dwie nie twardniały i sprawiały wrażenie lepkości nawet po miesiącu.Lubi metnieć,co może być oznaką nie pierwszej świeżości.Generalnie do Lamara się nie umywa. Edytowane 13 Stycznia 2015 przez Dąbek 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Wczoraj rozrobiłem po 1ml i wylałem na szklaną powierzchnię, schowałem do szuflady.Dzisiaj po przetestowaniu, super twardy.Potwierdza się to co piszecie, że prawidłowe schnięcie wymaga ściśle określonych warunków (do końca nie wiem jakich ). Jednym słowem lipa, rezygnuję z tego produktu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu42 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Napisałem reklamacje do MudHola,zobaczymy co Oni odpiszą-poinformuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stachu42 Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Mój jest krystaliczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi