madmatt Opublikowano 29 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2015 Tytuł wyedytowałem bo wart jest tego by pozostał Dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryudo Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Witam,Mam pytanie do kolegów.Długo nie korzystałem z lakieru, stał bezużytecznie w szafie. Teraz zamierzałem wrócić, ale jedna tuba zmieniła kolor, na powiedzmy lekko żółty (zdjęcie poniżej). Zastanawiam się czy w ogóle jest sens? Czy mi to zwiąże? Bo barwa, to druga sprawa - na czarnej omotce może nie będzie tak źle wyglądać.Jeśli ktoś miał podobny problem, będę wdzięczny za każdą wskazówkę.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Sprawdź na jakimś starym kawałku blanku. Większość lakierów żółknie z czasem pod wpływem UV i starzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milijon Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Tez tak mialem z lakierem, dopytywalem w BRC czy taki lakier jest zepsuty, uzyskalem odpowiedz ze jest z nim wszystko ok, wiec polakierowalem omotki prawie dwa lata temu i jest ok ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryudo Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Dzięki za odpowiedzi. Szczerze to już skazywałem lakier na straty. A jak wygląda sprawa z barwą omotki po wyschnięciu? Jest jakaś różnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Wielgus Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Spokojnie możesz używać - zdarzyło mi się używać w wędkach dla siebie takich właśnie przyżółkłych resztek - bez różnicy , w odcieniu omotek również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryudo Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Pięknie. W takim razie, biorę się do przyjemnej pracy. Kłaniam się wszystkim za odpowiedzi i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2017 Bierz i spokojnie używaj Sam używam Lamara i praktycznie zawsze utwardzacz zmienia kolor na ciemniejszy. Za to nie widzę różnicy po polakierowaniu. A że omotki nabierają głębszej barwy w porównaniu do suchych to normalne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Mam pytanko odnośnie lakieru Lamar by ThredMaster HighBuildin.Można położyć tylko jedną warstwę czy raczej potrzebne będą dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Możńa i jedna ,ale dwie będa zdecydowanie ładniejsze - ładnej uformujesz lakier i nie powstaną nie ładne bulwy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Dzięki, a jaki jest zalecany czas mieszania składników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Ja mieszam 5minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 Jeśli chcesz miec wiecej czasu i dwie warstwy to spróbuj też Lamara w wersji Light , wtedy sobie porównasz na którym Tobie się będzie lepiej robiło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 ja mieszam Lamara light 3-3,5 minuty po tym z 2-3 strzały mini palnikiem zeby bąbelki strzeliły i ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 (edytowane) Jeśli chcesz miec wiecej czasu i dwie warstwy to spróbuj też Lamara w wersji Light , wtedy sobie porównasz na którym Tobie się będzie lepiej robiłoWcześniej robiłem jedną warstwę Flex Coat High Build także Lamarem HB może również się uda. Edytowane 13 Grudnia 2017 przez Kadet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 a ja zauważyłem, że lakier podczas mieszania (lamar, zarówno high build jak light bulid) wykazuję pewną tendencję pomagającą określić moment wymieszania się żywicy z utwardzaczem. jak zaczynam mieszać lakier następuje delikatnie zmatowienie (zmętnienie) masy. po pewnym czasie zaczyna się mas klarować - robić szklista (niezależnie od ilości bąbelków powietrza wprowadzonych podczas mieszania). jak już lakier jest przeźroczysty w całej masie, dmucham na niego gorącym powietrzem (np z suszarki) w celu pozbycia się nadmiaru(!) pęcherzy powietrza. lakier do nakładania na omotki jest przeźroczysty bez zmętnień w całej masie. nie sprawdzałem jaki wpływ ma temperatura i wilgotność otoczenia na czas uzyskania "szklistości" lakieru przed nałożeniem na omotki.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 13 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2017 a ja zauważyłem, że lakier podczas mieszania (lamar, zarówno high build jak light bulid) wykazuję pewną tendencję pomagającą określić moment wymieszania się żywicy z utwardzaczem. jak zaczynam mieszać lakier następuje delikatnie zmatowienie (zmętnienie) masy. po pewnym czasie zaczyna się mas klarować - robić szklista (niezależnie od ilości bąbelków powietrza wprowadzonych podczas mieszania). jak już lakier jest przeźroczysty w całej masie, dmucham na niego gorącym powietrzem (np z suszarki) w celu pozbycia się nadmiaru(!) pęcherzy powietrza. lakier do nakładania na omotki jest przeźroczysty bez zmętnień w całej masie. nie sprawdzałem jaki wpływ ma temperatura i wilgotność otoczenia na czas uzyskania "szklistości" lakieru przed nałożeniem na omotki....NIc dodac nic ująć ... PO zmętnieniu przychodzie efekt klarowania się lakieru - po tym można nakładać. Dodatkowo staram sie aby podczas mieszania nie dostawały się do lakieru bąbelki powietrza ... I tyle .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 14 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2017 a ja zauważyłem, że lakier podczas mieszania (lamar, zarówno high build jak light bulid) wykazuję pewną tendencję pomagającą określić moment wymieszania się żywicy z utwardzaczem. jak zaczynam mieszać lakier następuje delikatnie zmatowienie (zmętnienie) masy. po pewnym czasie zaczyna się mas klarować - robić szklista (niezależnie od ilości bąbelków powietrza wprowadzonych podczas mieszania). jak już lakier jest przeźroczysty w całej masie, dmucham na niego gorącym powietrzem (np z suszarki) w celu pozbycia się nadmiaru(!) pęcherzy powietrza. lakier do nakładania na omotki jest przeźroczysty bez zmętnień w całej masie. nie sprawdzałem jaki wpływ ma temperatura i wilgotność otoczenia na czas uzyskania "szklistości" lakieru przed nałożeniem na omotki....Potwierdzam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 Jakim rozpuszczalnikiem myjecie pędzelki po malowaniu omotek lakierem lamar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 6 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 Jakim rozpuszczalnikiem myjecie pędzelki po malowaniu omotek lakierem lamar? Aceton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Wcześniej kupowałem drogie pędzelki, ale ponieważ po kilku czyszczeniach i tak pędzelek jest zazwyczaj do wyjumania ...teraz używam jednorazówek ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafaloni73 Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Izopropanol tj. alkohol izopropylowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Jakim rozpuszczalnikiem myjecie pędzelki po malowaniu omotek lakierem lamar?Aceton jest dobry, można nim też rozcieńczać lakier podczas mieszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrCz Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Dziękuję za podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 10 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Świeży lakier/żywicę do klejenia rękojeści umyjesz spirytusem lub denaturatem. Pędzelek, miejsca gdzie klej się wylał spod uchwytu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi