PiotrCz Opublikowano 10 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 (edytowane) Jeśli zdarzy Wam się przerwać lakierowanie omotek i nie możecie położyć drugiej warstwy przed upływem 24 godzin *lakier lamar* jakie triki stosujecie przed ponownym lakierowaniem?Wystarczy odtłuścić? Edytowane 10 Lutego 2021 przez PiotrCz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 10 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Jeśli zdarzy Wam się przerwać lakierowanie omotek i nie możecie położyć drugiej warstwy przed upływem 24 godzin *lakier lamar* jakie triki stosujecie przed ponownym lakierowaniem?Wystarczy odtłuścić?Jeśli chcesz polakierować opis na blanku, to wystarczy tylko odtłuścić, jeśli omotki (zakładam że robisz to na dwa razy) i pierwsza warstwa tylko przesączyła nici (jest chropowata/nierówna) to spokojnie odtłuść i lakieruj. W swoich prywatnych kijach kilka razy nie miałem czasu skończyć omotek z różnych powodów, lakierowałem drugą warstwę po kilku dniach i nic im się do dzisiaj nie dzieje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fox mulder Opublikowano 11 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Aceton jest dobry, można nim też rozcieńczać lakier podczas mieszania.Lakier rozcieńczony acetonem nigdy nie uzyska prawidłowej twardości. Aceton ingeruje w strukturę lakieru i zmienia ją po utwardzeniu tegoż. O wiele bardziej bezpiecznie jest rozcieńczać lakier czystym spirytusem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 12 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Lakier rozcieńczony acetonem nigdy nie uzyska prawidłowej twardości. Aceton ingeruje w strukturę lakieru i zmienia ją po utwardzeniu tegoż. O wiele bardziej bezpiecznie jest rozcieńczać lakier czystym spirytusem.Wielokrotnie dodawałem minimalne ilości Acetonu do Lamara HB (by np. w końcowej fazie mieszania usunąć bąbelki powietrza) i zawsze po 24h lakier był twardy jak beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 Ja też ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 13 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2021 U mnie z twardością różnie ... wiek robi swoje 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 14 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Dodatek acetonu do drugiej warstwy ma taką zaletę, że jest to na tyle silny rozpuszczalnik, że 'zmiękcza' nawet ten zastygły lakier pierwszej warstwy. Więc druga warstwa poniekąd może się lepiej połączyć z tą pierwszą, a na pewno bardzo dobrze się do niej 'przykleja'.Aceton to jest naprawdę agresywny rozpuszczalnik, chyba jako jedyny może pomóc w usuwaniu nawet zastygniętych żywic epoksydowych. Ja go raczej unikam i przy robieniu czegokolwiek w wędkach używam izopropanolu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 14 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 PS. przy cienkiej warstwie czy to aceton, czy izopropanol bez problemu sobie odparuje w czasie wiązania lakieru. Przy grubej warstwie będzie potrzebował więcej czasu, żeby się wydostać, ale tak czy inaczej po kilku dniach odparuje cały i lakier będzie twardy, jednak wtedy jego powierzchnia może nie być idealnie gładka, a lekko pofałdowana. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi