Skocz do zawartości
  • 0

Co z tym tarłem?

adatom

Pytanie

Witam

Chciałem się podzielić zabawną sytuacją, która ostatnio mi się przytrafiła. Należę do pewnej społeczności wędkarskiej dbającej o jedną z polskich rzek. Nadszedła czas na tarło kropka... Mówię więc żonie, że jutro udaję sie na tało ryb, więc spytała o szczegóły. Wyjaśniam, że łowimy ryby i je wycieramy. Na co padło pytanie z jej ust: " Do sucha?".

Pozdrawiam

A

• Like 5

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A tak zmieniając lekko temat.Jak jest u was.Kiedy się trą potoki.Bo ja trafiam w paździeniku po tarle,w listopadzie.A na obserwacji samego tarła to najlepiej przyjechać na początku grudnia,bo wtedy najwiecej parek pływa i kopią gniazda.Wszystko dzieje się na tym samym odcinku rzeki.

U was też tarło ciągnie się 2 miesiące ?

• 0

W tym roku u mnie w okolicy jeszcze cisza, albo pojedyncze, "próbne" kopce tarłowe. Ciepłą jesień robi swoje. 

Z reguły tarło jest na przełomie października/listopada lub listopad. Góra 3-4 tygodnie i "po ptokach". Ale w okolicy Częstochowy mamy małe rzeczki. Takie, co to pies na drugi brzeg nasika ;)

Najgrubsza, czyt. największa, jest Warta poniżej zbiornika w Poraju. Ale nawet tu, w każdym miejscu jest do przerzucenia kamieniem a tym bardziej przynętą. A reszta wygląda jak dopływy dopływów.

• 0

A tak zmieniając lekko temat.Jak jest u was.Kiedy się trą potoki.Bo ja trafiam w paździeniku po tarle,w listopadzie.A na obserwacji samego tarła to najlepiej przyjechać na początku grudnia,bo wtedy najwiecej parek pływa i kopią gniazda.Wszystko dzieje się na tym samym odcinku rzeki.

U was też tarło ciągnie się 2 miesiące ?

Raczej nie. Jest zazwyczaj przełom października i listopada. Czasem w trzecim tygodniu listopada spotykało się jeszcze małe parki (3 sztuki). Ale to wszystko zależy od pogody. W tym roku woda ciągle była ciepła i tarło się opźniło. 

• 0

Żona dużo wie o sztucznym rozrodzie salmonidów:)) Gdyż trzeba dokładnie wytrzeć powłoki brzuszne i płetwy ryby DO SUCHA gdyż każdy przedwczesny kontakt produktów płciowych z wodą spowoduje zamknięcie mikropyla w przypadku ikry i wzmożoną aktywność plemników u samców. Produkty płciowe pobiera się do suchego naczynia ikra potem mlecz, następnie zalewa się wodą. Czyli tzw. TARŁO NA SUCHO :)

• 0

Żona dużo wie o sztucznym rozrodzie salmonidów:)) Gdyż trzeba dokładnie wytrzeć powłoki brzuszne i płetwy ryby DO SUCHA gdyż każdy przedwczesny kontakt produktów płciowych z wodą spowoduje zamknięcie mikropyla w przypadku ikry i wzmożoną aktywność plemników u samców. Produkty płciowe pobiera się do suchego naczynia ikra potem mlecz, następnie zalewa się wodą. Czyli tzw. TARŁO NA SUCHO :)

Teoretycznie tak jest, ale jej chodziło o zupełnie co innego. Kiedy wyciągniesz rybę z wody to jest mokra - woda i śluz. I o to jej chodziło. Kwestia o której piszesz jest oczywista :)

Pozdro