Skocz do zawartości
  • 0

Polowanie na okonia

busz231

Pytanie

problem dotyczy sporych okoni takich powyżej 35cm.jeziorko ok 30h silnie porośnięte trawką praktycznie 90% moczarka 20% jeziorka.średni głębokość ok 3,5m.klarowność 1,5-2mnie chodzi mi o ich namierzenie lecz przynęty.najlepiej reagują na obrotówkę typu comet srebrną podobną do stynki.okonie ok kilograma są bardzo ostrożne i delikatnie łapią kotwiczkę i w efekcie spinają się w trakcie holu lub przy łodzi.jakie przynęty poradzicie?twisterki raczej odpadają bo czepiają się maluchy.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Lunker city to są cipy w porównaniu do takich gumek

Ale co złego jest w cipach ?

Są zbyt małe żeby zawalił w taką małą jaskółeczkę 6,5 cm porządny garb , rzadko mi zdarzał taki powyzej dobrych 30 +  :D

Byłem naocznym świadkiem jak okoń przywalił w gumę 13 cm  :good:

Albo idziesz na jakość ryb czyli wielkość albo walisz je masowo na małe gumy wybór zależy od Ciebie  :highfive:

• 0

"Są zbyt małe żeby zawalił w taką małą jaskółeczkę 6,5 cm porządny garb , rzadko mi zdarzał taki powyzej dobrych 30 +   :D"  <--dlaczego zbyt małe? Łowiłem regularnie okonie 40+ (UK) na 3-4cm woblery, obrotówki 0-2, żywce 4-5cm....etc. Oczywiście brały też na kopyta 4'', chociaż nie wybrałbym się z taką przynętą celowo na okonia. Inna sprawa, że w pl nie miałem sensownych wyników przy polowaniu na pasiaki (chociaż to raczej kwestia łowienia w kanale, gdzie duże pasiaste są rzadkością). 

Btw okonie 40+ lubią też skubnąć pojedynczego gnojaczka na zestawie do lowienia żywców. O ile są...

• 0

Cześć, a ja się pytam o cipy a nie o gumki. Sam rzadko schodzę poniżej roz 2 algi czy gnoma , no i zdarzył się okonek ok 25 cm na 6 cali kopyto . A te ze zdjęcia to jak duże są ? Pisząc cipy myślałem że masz na myśli coś innego niż rozmiar

• Länge: 9 cm
  • Gewicht: 6,5 g
  • Typ: Gummifisch
  • Farbe: Natur–Blauperl, UV Aktiv
  • Lockstoffe: Fisch, Knoblauch
  • Zielfisch: Barsch, Forelle,  Zander, Hecht
  • Jigkopf: 2/0 - 3/0 – empfohlen Gamakatsu Haken, Serie 2554, 604 – extra verstärkt.

"Są zbyt małe żeby zawalił w taką małą jaskółeczkę 6,5 cm porządny garb , rzadko mi zdarzał taki powyzej dobrych 30 +   :D"  <--dlaczego zbyt małe? Łowiłem regularnie okonie 40+ (UK) na 3-4cm woblery, obrotówki 0-2, żywce 4-5cm....etc. Oczywiście brały też na kopyta 4'', chociaż nie wybrałbym się z taką przynętą celowo na okonia. Inna sprawa, że w pl nie miałem sensownych wyników przy polowaniu na pasiaki (chociaż to raczej kwestia łowienia w kanale, gdzie duże pasiaste są rzadkością). 

Btw okonie 40+ lubią też skubnąć pojedynczego gnojaczka na zestawie do lowienia żywców. O ile są...

Właśnie o ile są , a UK nie porównuj do naszych wód 

Lunker city to są cipy w porównaniu do takich gumek

Ale co złego jest w cipach ?

Są zbyt małe :good:  - rozmiar ma znaczenie   :D chyba że chcesz łowić trzciniaki 18-20 +

• 0

Porównuje zwyczaje ryb a nie rybność. I nie bardzo klei mi sie w sensowną całość stwierdzenie, że duże okonie małych przynęt nie lubią ;)  Bo niby dlaczego? Duże garby żerują na wylęgu np wiosną. Żrą też np kiełże. Widelnice. Ba, jętkę żrą. A raki? Raki bywają małe, takie też są cenione wśród wiekszych pasiaków. Prawda? 

Inna sprawa, że małą przynętą trzeba trafić bliżej ryby żeby ją zainteresować, więc ciężej ją 'znaleźć'. Dobrze rozumuję? 

• Like 2

• 0

Na moich łowiskach wszystkie reguły nie mają znaczenia. Na starorzeczu okonie po 40cm atakują paprocha na troku, a na gumki 5-7cm + główka do 5gr strzeli okoń nie dużo większy od przynęty. Wędkarstwo jest tak wspaniałe,że nie ma twardych zasad,których trzeba lub powinno się trzymać,bo było by zwykle nudne i tyle. 

• Like 1

• 0

Na moich łowiskach wszystkie reguły nie mają znaczenia. Na starorzeczu okonie po 40cm atakują paprocha na troku, a na gumki 5-7cm + główka do 5gr strzeli okoń nie dużo większy od przynęty. Wędkarstwo jest tak wspaniałe,że nie ma twardych zasad,których trzeba lub powinno się trzymać,bo było by zwykle nudne i tyle. 

Dokładnie zgadzam się w 100 % na moich wodach jest podobnie i żadnych reguł sie nie trzymam zawsze próbuje coś innego i robić na przekór 

• 0

Ładne ale 6 sztuk to czasem godzina łowienia i po gumach

Bez przesady Tomaszu w naszym kraju to niemożliwe przy okoniu ;) gumy tego producenta testowane na szczupaku wytrzymały ich ataki .

Silikon użyty w tych gumach jest bardzo dobrej jakości  :D keitech to przy nich glut , gdzie po jednym ataku okoń odrywa ogonek .

• Like 1

• 0

A ja mam pytanie;

Po co jednemu z tych pasiaków(mam na myśli te kopie ) ten irokez ?Czy spełnia on role miecza jak w łódkach sportowych z żaglem? :D  :D  :D

Tak jak piszesz , tylko mina ci zrzednie jak inni połowią na to ryby , a ryby zaprojektował i zrobił doskonały wędkarz z zawodu artysta malarz .

Gdybyś miał akwarium w domu to byś zrozumiał zachowanie ryb , takie napinanie płetw prezentują ryby np żeby odstraszyć przeciwnika , może to być sygnałem do ataku dla większej ryby . 

Ten irokez ma łowić wędkarzy ,nie ryby.

Ciebie na pewno nie złowi choćbyś dawał  20 euro od sztuki .

Zamiast robić ironiczne wstrzyki wniósłbyś do wątku coś od siebie jeden z drugim .