Skocz do zawartości
  • 0

Polowanie na okonia

busz231

Pytanie

problem dotyczy sporych okoni takich powyżej 35cm.jeziorko ok 30h silnie porośnięte trawką praktycznie 90% moczarka 20% jeziorka.średni głębokość ok 3,5m.klarowność 1,5-2mnie chodzi mi o ich namierzenie lecz przynęty.najlepiej reagują na obrotówkę typu comet srebrną podobną do stynki.okonie ok kilograma są bardzo ostrożne i delikatnie łapią kotwiczkę i w efekcie spinają się w trakcie holu lub przy łodzi.jakie przynęty poradzicie?twisterki raczej odpadają bo czepiają się maluchy.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolego do wątku wniosłem coś od siebie,i nie robię ironicznych wstrzyków.Moim zdaniem te gumy to żadna rewelacja ,lepsze sprzedawałeś na giełdzie,ale może Tobie pomogą poprawić wyniki w tym sezonie ,bo jak na znawcę okoniowego tematu to w zeszłym nie miałeś się za bardzo czym pochwalić .

Ps.I żebyś dawał 100 euro za gumę,to niestety łowić to trzeba umić

Pozdrawiam.

• Like 1

• 0

Wojtek, wydaje mi się, że gumy Irka nie potrzebują aż tak regularnej i rzetelnej promocji :)

jeśli są dobre, obronią się wynikami.

Ja korzystam, nie narzekam, ale też pod niebiosa wychwalać nie zamierzam.

To nie są gumy Irka i żadnej promocji mu tu nie robię , zadałem sobie trochę trudu i prześwietliłem cały temat wstawiałem jakieś fotki Irka - wynik jest jedna fotka z gumą na dalszym planie :doh: , wiec nie ma mowy o jakiejś reklamie i rzetelnej promocji .

Jego gumy nie potrzebują reklamy i pomocy z  mojej strony . Ci co chcą je kupić wiedzą gdzie ich szukać . :D  :good:

• Like 1

• 0

Ale to nie są gumy Irka,ww.są jakimiś słabymi kopiami ,jeżeli wogóle można je porównywać

Ech polskie piekiełko , potraficie tylko skrytykować i wsadzić komuś szpilkę , szkoda że nie mogę edytować i wyciąć tych fotek , wstyd mi za takie wpisy przed moim znajomym . 

• Like 1

• 0

Ale to nie są gumy Irka,ww.są jakimiś słabymi kopiami ,jeżeli wogóle można je porównywać

Taa, jak guma to tylko Dragon :D :D :D

Zaglądnij na forumsumowe i zobacz co te słabe i nieudolne kopie robią :)

Ale, kłócił się nie będę, za wąski w uszach jestem i za mało ryb złowiłem...

Edytowane przez Prawie30
  • Like 1

• 0

j-23 mi po prostu te gumy nie kojarzą się z kilerami na okonia.Iras 1975 robi kapitalne gumy okoniowe na mój gust ,Tomy i fish28 też robią gumy które do mnie przemawiają.A te wyglądają jakoś tak sentetycznie.Ale o gustach się nie rozmawia ,a i tak wszystko zweryfikują ryby.

Pozdrawiam.

• 0

Kolego do wątku wniosłem coś od siebie,i nie robię ironicznych wstrzyków.Moim zdaniem te gumy to żadna rewelacja ,lepsze sprzedawałeś na giełdzie,ale może Tobie pomogą poprawić wyniki w tym sezonie ,bo jak na znawcę okoniowego tematu to w zeszłym nie miałeś się za bardzo czym pochwalić .

Ps.I żebyś dawał 100 euro za gumę,to niestety łowić to trzeba umić

Pozdrawiam.

No faktycznie łowić to trzeba umieć ;) , znawcą nie jestem i po to został założony ten temat żeby poszerzyć wiedzę  :good:

No ale skoro pojawił sie nowy dyrygent to zostawiam batutę dla Ciebie , potrafisz skutecznie obrzydzić komuś temat .

Czy fotki są miarą tego jak kto umie łowić ? Pokaż swoje , bo ja pokazywałem jak byłem mały  :highfive: .

Temat uważam za rozwiązany, przynajmniej mniej czasu stracę na czytanie takich bredni i herezji . :doh:  

• 0

Na Pana to trzeba mieć wygląd i pieniądze . :good:

Spiny mam w szafie :doh:to po pierwsze , po drugie nie onanizuję się wyrosłem z tego :highfive: , po trzecie naciąg gumy mam dobrze wyregulowany , sprawdzany codziennie . :good:

A widziałeś co jest napisane na końcu gumy jak ją rozwiniesz? Edytowane przez Maciej1979

• 0

Ech polskie piekiełko , potraficie tylko skrytykować i wsadzić komuś szpilkę , szkoda że nie mogę edytować i wyciąć tych fotek , wstyd mi za takie wpisy przed moim znajomym .

Tak jak pisałem wcześniej, nikomu nie zazdraszczam, talentu i wędkarskich efektów, ciekawi mnie tylko po co tyle obiektów ,dawców formy musiało to przypłacić życiem?
  • Like 1

• 0

Taa, jak guma to tylko Dragon :D :D :D

Zaglądnij na forumsumowe i zobacz co te słabe i nieudolne kopie robią :)

Ale, kłócił się nie będę, za wąski w uszach jestem i za mało ryb złowiłem...

Hm  , te nieudolne kopie łowią sumy , sandacze i szczupaki o jakich niejeden z nas śni , zastosowane tam farby UV spełniają swoje zadanie . 

I to byłby ostatni mój wpis w tym temacie , są lepsi  poeci jak ja .

Dalej cukrujcie twórcom przynęt żeby tylko dostać w gratisie jakąś gumkę do testów za wpis jakie to cudo wyszło tym razem a jakie łowne i piękne  ;)

Temat został zgłoszony do usuniecia bądź zablokowania .

J-23 przestał nadawać w tym temacie  .

Pozdrawiam i połamania kija oraz okoni 40 + dla wszystkich  :good:

Amen.

Edytowane przez j-23

• 0

Hm  , te nieudolne kopie łowią sumy , sandacze i szczupaki o jakich niejeden z nas śni , zastosowane tam farby UV spełniają swoje zadanie . 

I to byłby ostatni mój wpis w tym temacie , są lepsi  poeci jak ja .

Dalej cukrujcie twórcom przynęt żeby tylko dostać w gratisie jakąś gumkę do testów za wpis jakie to cudo wyszło tym razem a jakie łowne i piękne  ;)

Temat został zgłoszony do usuniecia bądź zablokowania .

J-23 przestał nadawać w tym temacie  .

Pozdrawiam i połamania kija oraz okoni 40 + dla wszystkich  :good:

Amen.

Pewnie masz racje ,łowią sumy ,sandacze i szczupaki o jakich nie jeden z nas śni.

Tylko że to jest temat ,POLOWANIE NA OKONIA.

Ps.Widziałeś co jest napisane na tej ,,gumie"jak ją rozwiniesz do końca czy nie?

• 0

Paniowie nie ma co bić tu piany :)

Powiem tyle J-23 miał dużo przynęt handmade od wszystkich i wie co pisze. Z Irasem ramie w ramie łowił ryby , nie jest laikiem :)

Zamiast się gryźć to dajcie plan jak w tym okresie gdzie okonie skonczą tarło je przechytrzyc ?? Ja osobiscie leniwie na jaskółke będe probować :)

• Like 2

• 0

Gdzie szukacie okoni o tej porze roku na rzece?

Od kilku wypadów kompletna bryndza.

Łowiłem przy zwałkach, w klatkach, wolne zakręty, rozlewiska, napływ/zapływ główki, przy burtach, pod mostem, w kamieniach, w piachu, w zalanych roślinach... woblerem, gumą, obrotówką...

Nic kompletnie, 0 kontaktu, a co ciekawe nawet nie miałem przyłowu obślizguna czy klenia.

Próbowałem na ciężko z dna, na lekko z dryfu po łuku...

PS. od początku roku żadnego nie trafiłem..

PS2. Nie mam pojęcia czy pytam we właściwym wątku

Edytowane przez Umbra

• 0

Cześć, powiem tak, pewnie liczysz na odpowiedź kogoś kto wie, a ja napiszę że nie wiem, bo mnie osobiście zawsze szkoda tych rybek przedtarłowych albo w trakcie tarła. Mimo że przepisy pozwalają. Pozdrawiam Tomek

na pewno zrobię mniej szkód łowiąc kilka okonków niż okoliczni obywatele, którzy od 2 miesięcy tłuką szczupaki i szczupaczki na żywca  :)

Dodatkowo ja wypuszczam, a wcześniej wspomniani walą do bagażnika

• 0

U mnie po zejściu lodu jest kompletne dno i 2 metry mułu z okoniami. Grudzień-Styczeń-początek Lutego jak nie było lodu jeszcze się trafiały wstając na świt i łowiąc te 2-3h można było 1-2 sztuki 20-30cm złowić wiadomo, nie codziennie. Lód złapał w Lutym i trzymał do pierwszego tygodnia Marca, gdy zszedł odpaliły się szczupaki przedtarłowe całe szczęście zejście do przynęt poniżej 2.5cm pomogło zredukować brania. Jedynego okonia złowiłem 25 Marca i to dosłownie 5m od trących się w turzycach szczupaków, wieczorkiem na wodzie max 50cm. Wraz z nadejściem ochłodzenia 5 Kwietnia szczupaki zaprzestały tarła ale najpewniej większość jest już po tarle bo biją we wszystko co się rusza, nawet nano jig o długości 1cm nie jest bezpieczny. Od 13 Kwietnia według prognozy ma przyjść cieplejszy front i temperatury 20C w dzień i 10C w nocy, po kilku takich dniach okoń powinien przystąpić do tarła i właśnie po nim się odpalić pobierając już zaszłoroczny wylęg. Podsumowując na moich wodach okres Marzec-połowa Kwietnia to trudny czas, nie widać by ganiał drobnicę z powierzchni bo jest jeszcze zimno trzeba szurać po dnie ale próbowałem kilka razy i jakoś mi to nie pasuje bo zeszłoroczny rogatek zalega dywanem na dnie. 

Jeżeli ktoś ma sposób na taki dywan z roślinności i jest chętny to dzielenia się wiedzą przeczytam z zaciekawieniem.

• Like 1