Skocz do zawartości

Rodbuilderzy prezentują – wędki pstrągowe - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Standerus

Różnica ta nie wynika z jednej przelotki ale całej rozmiarówki która jest zmieniona-oznacza to np krótsze omotki. Chodzi generalnie o usztywnienie blanku przez omotkę –weź proszę jakikolwiek kawałek balnku i zobacz jak każda dodatkowa omotka zmienia jego prace. Ponadto są inne aspekty jak masa całkowita zestawu i pojedynczej przelotki w stosunku na element blanku-wędki do woblerów i nielotów lepiej np. zbroić a w alconite lub sic (nie wszystkie blanki oczywiście) niż tytany. Wędka to narzędzie i ma spełniać określona funkcje na rybach.

Łukasz

• Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Lukasz,

tu pewnie masz racje, nie znam sie na zbrojeniu wiec pytam. Jesli przyjmiemy ze ta ujmowana lub nie, przelotka jest jednostopkowa to zarówno waga omotki i lakieru spadnie o ok 50% w stosunku do dwustopkowych i tu wiemy co zakladac. :mellow: To faza wyrzutu, a mnie interesuje co dalej. Jak wplywa spiralne ulozenie przelotek na wyhamowywanie linki? Czy ujecie 1 lub 2cm usztywninia kija, plus masa przelotki, oplotki i lakieru,(niechby to i 3 gr bylo) rekompensuje z naddatkiem! (bo tylko wtedy ma to dla mnie sens) hamowanie linki?

Ramay

Nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć multiplikator wysnuwa linke prosto -opory idą po po zewnetrznej stronie ringa przelotki -zawsze Czym mniej oporów napotka linka liczba przelotek oraz wędka bedzie jak najbardziej zblizona do formy wyjsciowej blanku tym łatwiej się rzuci lekkim wabikiem-wedki rzutowe buduje sie jescze inaczej , ale do łoweinia sie nie nadają .

Pozdrawiam

Łukasz

No tak, ale albo zależy nam na maksymalnym odchudzeniu zestawu (stąd chyba dwie drogi - mniej przelotek lub lżejsze??) albo chcemy go dociążyć i stosujemy ciężkie przelotki zeby kij odpowiednio pracował i wtedy co za różnica skoro i tak ma byc ciężki?? Nie do końca rozumiem jak to działa bo jak dla mnie to jest sprzeczność :wacko: i rozumiem teraz jeszcze mniej niż na początku

Standerus nic na to nie poradzę, starałem się wyrażać dość jasno, ale jeszce raz -spiralnie otrzymujemy wagę podobną do większej ilości zestawu przelotek tytanowych -ale cięższe miejscowo przelotki uruchamiaja blank -pozostaje porównanie dwóch wędzisk i wybranie tego co Ci pasuje .Na razie starczy jutro -dziś o 5 na pstruchy jadę :mellow:

Łukasz

no to jeszcze inaczej:

interesuje mnie, odcinek od multiplikatora do ostatniej przelotki, bo tam mamy opory, ale tylko od momentu gdy linka, w moim przypadku plecionka, jest w biegu. Jak napisales, multik wysnuwa link prosto i ona chcialaby biec prosto do przelotki na szczytówce. W ukladzie spiralnym, inaczej jak w prostym jest ona lamana ze stalymi (ciaglymi) punktami podparcia. I w tych punktach naciska na przelotki zwiekszajac tarcie. (T=μN, gdzie T tarcie, μ-wsp. tarcia zalezny od rodzajów pow. N-sila nacisku) W ukladzie prostym, ten nacisk jest minimalny, a w ulozeniu idealnym(czysto teoretycznie, jest mozliwe ze nie dotyka zadnej przelotki :mellow:

Ramay, Standerus.

Abstrahujac od fizyki, wzorów i wyliczeń. Na temat spiralnego zbrojenia castingów powiem tak.

Dwa lata temu odwiedziłem pracownie Rodmas i Łukasz pokazał mi dwa prototypowe kije zbudowane na takim samym blanku, był to shikari SHX o mocy 10 lb i c/w 2-10g. Jeden kij miał przelotki montowane spiralnie, drugi klasycznie. Poza róznicą w wygladzie, kij spiralny miał mniej przelotek. W obu przypadkach były to alconity.

Poszliśmy na pobliski trawnik i zacząłem rzucać 4 cm gumka na 2g głowce. Dla mnie paproch. W Obu przypadkach do uchwytu był dokręcony Scorpion 1001 Mg z 6 funtową plecionką sufix. Po zrobieniu kilkunastu rzutów każdym kijem zauwarzyłem odczuwalną różnice w odległosciach przy tak lekkim wabiku na korzyść kija zbrojonego spiralnie. Kij wyraźnie uruchamiał się lepiej przy mniejszej wadze przynety. Żeby nie poddać się sugestii test powtórzyłem jeszcze raz i wynik był podobny...Myślę, ze efekt byłby jeszcze bardziej widoczny gdyby do testów uzyć conquesta 51 S. Od tej pamiętniej chwili uznałem, ze kij do lekkiego łowienia z multiplikatorem w moim przypadku bedzie zbrojony TYLKO w spirali...

pozd JW :D

a tak by the way to jestem ciekawy czy któryś z naszych polskich rodbulderów odwarzyłby się na zbudowanie i opisanie w tym cyklu castingowego kija na..... bolenie

O, widze ze artykuł pobudził kilka osób do myślenia, bardzo się cieszę i sam chętnie przyłączę się do rozmowy:

@Jerzy

jeżeli piszesz o swoim spin jigu i o kiju Thymallusa wykonanym na identycznym blanku w sposob klasyczny to ja musze sie podzielic swoim spostrzezeniem ze nie zauwazylem zadej praktycznej roznicy w odleglosciach rzutowych podczas testow nad Powidzem, przyneta wazyla ok 9 gram jak pamietasz. Plus kwestia krotszego dolnika / wiekszej dlugosci uzytkowej w Twoim kiju.

Nawet najzagrzalsi zwolennicy spirali nie twierdza, ze atutem zastosowania tego systemu jest osiagani wiekszych odleglosci wyrzutowych - jesli w ogole takie porownanie ma sens, bo wybor zbrojenia spiralnego moze byc czesto dyktowany przez charakter blanku ktorego klasycznie uzbroic moze sie zwyczajnie nie dac zeby nie wyszla z tego koarykatura

@Łukasz

piszesz jak rozumiem o mostkowieniu blanku czyli o tym o czym rozmawialismy. Omotka przelotki w rozmiarze 5 do 6 L ma długość ok 6mm - w jaki sposob to usztywnia blank na odcinku 2cm ? Przyznam ze do tej pory spotykałem sie raczej ze stwierdzeniami ze przesztywnienie blanku na skutek zastosowania przelotek jest pomijalne totez nigdy nie analizowałem tego zagadnienia

Pozdrawiam :D

Dla mnie spiralne zbrojenie ma sens w dwóch przypadkach. Pierwsze praktycznie stosowane w konstrukcjach wielu firm - wędki do flippingu i ciężkiej orki oraz ... Wędki klasu UL. Moim zdaniem jedna przelotka mniej to już dużo. Tradycyjne zbrojenie po prostu moze z takiej wedki (na blanku 6lb) doprowadzić do sytuacji którą krótko można opisać - flak po pasztetowej, a to dla mnie nieakceptowalne. Mam wedke 8lb (moc szacuje na 10lb) i nie widze tam miejsca na spirala.

... a z mojego punktu widzenia jest tak ze sa takie blanki ktore trudno zbroi sie klasycznie, zeby to mialo rece i nogi... nie wiem czy podobne ograniczenia dotycza zbrojenia spiralnego, tj. czy sa przeciwskazania do zbrojenia spiralnego :unsure: teoretycznie byc nie powinno ale...

Friko

Stopka może i ma 6 mm ale zobacz na jakiej długości blank mostkuje –w zależności od średnicy blanku jest to 1 cm do 2 cm . Nie przytaczaj proszę testów z 9 gramowa przynętą dla kija o cw do 10 g -przy takim ciężarze przelotki mogą być w poprzek a i tak poleci . Jak już napisałem wcześniej możesz uzbroić lajta po swojemu a ja po swojemu a niezależna osoba sprawdzi w którym przypadku lżejsza przynęta uruchamia blank szybciej , oraz który blank zachował przy tym dynamikę. Wielokrotnie robiłem te same blanki w obu wariantach –każda osoba która miała kij spiralny i zbrojony standardowo w ręku nie wierzyła ,że to ten sam blank. A jak wiesz przy standardowych kijach też raczej zbroje oszczędnie. Zbrojenie spiralne daje różne efekty w każdym blanku i raz je warto stosować a raz nie –zależy od blanku i klienta. Ja traktuję to jako rozszerzenie mojego warsztatu , co owocuje lepszym dopasowaniem kija do klienta.

Ponadto castingi ul na ogół buduje się na blankach spinningowych . Dałbyś na 6 stopowym spinningu 10 przelotek ?

Ramay przeczytaj uważnie proszę moje wcześniejsze posty –linka czy to przy standardowym czy spiralnym zbrojeniu trze o przelotki i nie ma to takiego wpływu na łatwość rzutu jak uruchamianie się blanku. Przynajmniej w warunkach wędkarskich.

Remek jak będę miał elitkę 8lb na warsztacie to może będzie okazja do porównania -tak dość ciężko jest coś stwierdzić

Łukasz

@Friko, nie nie miałem na myśli swojego spinjiga i kija Thymallusa tylko prototypowe kije jakie Łukasz dał mi do ręki. Jeszcze wówczas mój kij którym rzucałeś w Powidzu nie istniał.. :D

Ponadto wspomniałem, że rzuty dokonywałem przynętą o masie maksymalnej 3,5g. Wniosek z tej lekcji był jeden. Nawet przy kiju o deklarowanej mocy 10 funtów i długości 6 stóp czuć było, że spiralnie uzbrojony rzuca lepiej wabiki z dolnego c/w. I nadal tak twierdzę mimo, że od tamtej chwili miałem w rękach kilka razy podobne wedziska zbrojone klasycznie. Myślę Remek, ze twój 5S66LF też zyskałby, gdyby te tytany skrecały w lewą stronę

Przy większej masie wabików jak wspomniany przez ciebie Pawle 5cm manns na 6g głowce (około 9g) leci daleko i róznic w dystansie nie widac między różnymi typami zbrojenia. Taka przynetę rzucę tez daleko z 17 funtowego Lamiglasa czy Avida o podobnej mocy i niekoniecznie tego MM ;) .

Mój spinnjig ma te zaletę, ze faktycznie ładuje się od 2-3g Najmniejszą przynetą jaką stosowałem był woblerek Salmo Tiny S o masie 2,5g jesli dobrze pamiętam. Kij ładował się wyrażnie choć szczytowo, ale rzuty były conajwyżej średnie, problem leżał jednak po stronie multiplikatora. Curado 101D nawet po wymianie łożysk na ABEC 5 nie nadaje się do rzutów takimi wabikami (skutecznych i co ważne powtarzalnych!!).. Jestem jednak pewny, ze z lżejszym młynkiem łowiłoby się dobrze..

raz je warto stosować a raz nie

no właśnie, a kiedy nie warto?

odnośnie efektu omotki - je nie widzę tego, dlatego pytałem. Wiem natomiast że wielu rodbuilderów w USA wykonuje bardzo długie omotki i zawsze zastanawiam się po co? Np - widziałem kij spinningowy z pracowni - podobno - Georga Rotha - który był uzbrojony w bardzo lekkie przelotki - L'ki w rozmiarze 6 lub 7 jesli pamiec mnie nie myli pomimo swoich 25lb, i do tych przelotek były zaserowane bardzo długie omotki, długości dobrze ponad 1 cm.

Natomiast oczywiscie omotki i lakier dodają wagi. Tom Kirkman zdaje się opublikował jakiś tekst na ten temat, mogę to wyszperać - gdzie zostały zważone nici i lakier i w sumie wyszło na to że, zwłaszcza przy małych przelotkach, porównanie wagi przleotki do wagi jej mocowania daje zauważalny procent. W liczbach bezwględnych mówimy oczywiście o bardzo małych wartościach.

Witam,

Mam ATC -Shikari SJ 601, uzbrojony a raczej przezbrojony przez Łukasza w spiralę, piszę przezbrojony bo pierwotnie był uzbrojony zgodnie z conceptem Fuji klasycznie.

Najważniejsza różnica jaką odrazu odczułem to bezproblemowe ( powtarzalne ) posyłanie Meppsa nr 1 tam gdzie chcę. Jak kijek był uzbrojony klasycznie to miałem czasami problemy z powtarzalnością rzutu Meppsem nr 2.

Pdchodziłem do zbrojenia spiralnego bardzo sceptycznie: wygląda głupio i w ogóle myślałem, że to jakieś fanaberie zmanierowanych jankesów. Dałem się namówić i powiem, że już żadnego castingu nie uzbroję klasycznie.

Jeszcze jedna uwaga odnośnie rzutów w górnym zakresie wagowym, jak zaczynałem swoją zabawę z castingiem to multik miałem spasowany ze zwykłym spiningiem i przynętami w granicach max C.W. rzucałem bezproblemowo, także porównywanie komfortu odległości i celności z przynętami z maksymalnego ciężaru dedykowanego do wędki chyba mija się z celem. Jak ktoś chce łowić lekko a nawet bardzo lekko to spirala jest wg mnie ( ale i nie tylko) najwłaścwszym rozwiązaniem.

Pzdr.

Tarłoś

Myślę, że różnica w wadze kompletu przelotek do zbrojenia klasycznego i do zbrojenia w spirale nie wynika tylko z ich miejszej ilości .<_<

i powiem, że już żadnego castingu nie uzbroję klasycznie.

Nawet ciężkiej jerkówki?? Kija do łowienia łososi czy głowatek?? Bo jeśli tak to chętnie usłyszałebym kilka argumentów za tym. I to nie ze złośliwości, po prostu żeby się czegoś douczyć :D

Witam,

Mialem okazje lapac wedka wykonana przez pracownie Rodmas dla @Ramaya.

Nie wiem jaki wplyw zbrojenie spiralne moze miec na taka wedke.Jego jest uzbrojona klasycznie. Faktem jest ze zestrojona razem z Calcutta 51SS daje sie rzucac lekkimi wabikami na dosc duze odleglosci. Jak ma sie to w metrach nie mam pojecia. Wiem natomiast ze Slawkowym woblerem spokojnie mozna wyrzucic cala plecionke 10 lbs jaka mial nawinieta Ramay. Widzialem tez jak spokojnie posylal bardzo lekkiego Sendala pod drugi brzeg rzeki.

Moja idea wedki pstragowej jest jednak troche inna. Moze gdyby byla dluzsza o stope, miala moc powiedzmy 12 lbs i dalej dalo by sie rzucac tak lekkimi woblerkami, sam bym sie na nia zdecydowal.

Pozdrawiam,

Bujo

Witam,

nie wiem czy wiesz, że zbrojenie spiralne wymyślono właśnie do ciężkich wędek, a dopiero potem zastosowano je do wędek lżejszych. Nie widzę przeszkód do zbrojenia spiralnego ciężkiej jerkówki i nawet jeszcze cięższych wędek np morskich.

Z tego co wiem nie jestem sam jeżeli chodzi o spiralę do ciężkich kijów.

Pzdr.

Tarłoś

Moja idea wedki pstragowej jest jednak troche inna. Moze gdyby byla dluzsza o stope, miala moc powiedzmy 12 lbs i dalej dalo by sie rzucac tak lekkimi woblerkami, sam bym sie na nia zdecydowal.

Pozdrawiam,

Bujo

bujo moze to znak ze pora na kompozyt :mellow:

wow, ale fajn a dyskusja wyszla, B)

to powiem tak:

zapytalem:

1. o kije pstragowe, bo to mnie interesuje najbardziej. Pytam z ciekawosci i checia poglebienia wiedzu na ten temat, ostatnio modny. Sam uzywam kija ATC Shikari (SJV 662) 1,98m 6-12lbs 3,5-10,5g Fast zbrojonego klasycznie i bardzo go sobie chwale. Do tego conquesr 51S z lub na wymiane scorpion MG 1001, z PP10lbs.

2. o mozliwosc dalszych rzutów, lekkimi wabikami, bo to temat na forum b. czesty. Ot chociazby Pstrągowy casting - czy to możliwe? Spigota, czy watek Pitta nt odleglosci rzutów. Gdyby tam Jerzy napisal, ze wystarczy zmienic wede na zbrojon spiralnie, to wszystko bylo by jasne. Chyba ze Pitt juz tak lowi, a nie doczytalem

i tylko o to, spirala w kijach >30 rozumiem, nie pytam

Dla mnie kij pstrgowy to 12-14 lbs, nie poszedlbym nigdy na pstragi z kijem 6-10lbs, bo po co? Poza tym, co za sztuka rzucic 3g z kija o cw 2-9 g?

Jak pisal Bujo, z mojego kija bez problemu rozwija sie cala plecionke z q51S, sam rzucal tym zestawem pierwszy raz i szpule bylo widac, woblery 3-5g. Ot dalej mozna, ale sie nie da, mozna ciensza plecionke, wiem, ale dziekuje. Do ciezszysz wobków jest skorpion i dolegosci sa tez zadowalajce, dalej, mogly by byc klopoty z zacieciem;)

Jerzy,

dzieki za odpowiedz i przytoczone testy, bo to do mnie przemawia najbardziej,ale:

rzuty na na sucho na trawniku, nie odaja wszystkiego, wydaje mi sie, ze z mokra plecionka moze byc inaczej, jesli bedzie sie kleic. Zylki raczej nie dotyczy

guma ok 3-3,5g to jednak cos innego jak 3-3,5g wobler

Nie, nie jestem przeciwnikiem zbrojenia spiralnego, ale nie rozumiem doktryny juz nigdy rzadnego, czy tylko i wylacznie.

A dzieki temu watkowi, tez sie troche dowiedzialem, chocby o mostkowaniu, teraz to rozumiem :mellow:

Ramay, ale ja nie mogłem napisać, ze spirala pozwala rzucac dalej bo tego nie wiem. Myślę jednak, ze w wartosciach bezwzględnych, klasyczny system zbrojenia pozwoliłby na lepszy zasieg, choć zapewne byłaby to róznica niewielka i pewnie pomijalna w ogromnej wiekszości sytuacji nad wodą. Moje wnioski dotyczace spirali odnosiły się do faktu, ze spiralny kij lepiej ładował się przy najlżejszych wabikach.. i tylko tyle. Dla mnie to dosć istotna zaleta w przypadku kiedy łowie pstragi a cześciej klenie na małe i lekkie wabiki..

Czy test na trawniku moze byc miarodajny? Dla mnie tak, bo cała róznica polegała na tym, ze wabik spadał na ...ziemie a nie wpadał do wody B). Skupiłem się wyłacznie na odczuciach dotyczących komfortowego rzutu tak niekomfortowymi castingowo wabikami jak 3-4g paproszki.

Te wszystkie rewelacje odnoszą się też wyłącznie do krótkich, precyzyjnych rzutów nad kleniową rzeczka czy kanałem, a nie do walenia 4g woblerkiem na odległosć kilkudziesieciu metrów.

Zazwyczaj niestosuję plecionki do tak maleńkich przynet..

Między kijem 10 lbs a kijem 12 lbs ze stajni ATC/shikari róznica jest minimalna..

Witam,

@ Mifek,

Kompozytow jakos nie lubie. Bardziej pasuja mi wysoko-modulowe konstrukcje. Cos tam wykombinuje sobie. Moze to troche potrwac :D :D :D Jakis G Loomis czy Composite Developements.

Pozdrawiam,

Bujo

e tam... jakbyś pomchal tym kijkiem i nikt by ci nie powiedzial ze to kompozyt to nie wiem czy byś sam na to wpadl... ja zreszta do tej pory w niektorych sytuacjach nie moge w to uwierzyc :mellow: