mifek Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Witam, @Mifek, Mozesz powiedziec co to za konstrukcja? Bujo CB662 skrócony do 6' i zbrojony spiralnie. ( nie wiem czy to coś dało w kiju o tej mocy, ale rzuca sie pieknie... i łowi tez jak dobrz epamiętam do peresada ma kijka na tym samym blanku - bez skracania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramay Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 kurcze Jerzy, skoro napisales: ...Jeden kij miał przelotki montowane spiralnie, drugi klasycznie. Poza róznicą w wygladzie, kij spiralny miał mniej przelotek. W obu przypadkach były to alconity.Poszliśmy na pobliski trawnik i zacząłem rzucać 4 cm gumka na 2g głowce. Dla mnie paproch. W Obu przypadkach do uchwytu był dokręcony Scorpion 1001 Mg z 6 funtową plecionką sufix. Po zrobieniu kilkunastu rzutów każdym kijem zauwarzyłem odczuwalną różnice w odległosciach przy tak lekkim wabiku na korzyść kija zbrojonego spiralnie. Kij wyraźnie uruchamiał się lepiej przy mniejszej wadze przynety. Żeby nie poddać się sugestii test powtórzyłem jeszcze raz i wynik był podobny...Myślę, ze efekt byłby jeszcze bardziej widoczny gdyby do testów uzyć conquesta 51 S. Od tej pamiętniej chwili uznałem, ze kij do lekkiego łowienia z multiplikatorem w moim przypadku bedzie zbrojony TYLKO w spirali... to zrozumialem, ze to wiesz, bo sprawdziles, i bylem ciekaw jaka jes skale tej róznicy, (metry, procenty) a teraz piszesz Ramay, ale ja nie mogłem napisać, ze spirala pozwala rzucac dalej bo tego nie wiem. Myślę jednak, ze w wartosciach bezwzględnych, klasyczny system zbrojenia pozwoliłby na lepszy zasieg, choć zapewne byłaby to róznica niewielka i pewnie pomijalna w ogromnej wiekszości sytuacji nad wodą. Moje wnioski dotyczace spirali odnosiły się do faktu, ze spiralny kij lepiej ładował się przy najlżejszych wabikach.. i tylko tyle. Dla mnie to dosć istotna zaleta w przypadku kiedy łowie pstragi a cześciej klenie na małe i lekkie wabiki.. widaj im dalej od szkoly, mam wieksze problemy z czytaniem, ze zrozumieniem A co do reszty, to calkowita zgoda, ja tylko trzymajac sie watku, pytalem wylacznie, o wedki na pstragi(wg mojej subiektywnej definicji takiej wedki), ani silniejsze ani lzejsze, bo tu wszystko jasne, a wyjasnienia Lukasza absolutnie wystarczajace i konkretne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Juras!! Moje wnioski dotyczyły wyłacznie najlzejszych wabików. Tak !! Ten kij z spiralą rzucał lepiej najlżejsze wabiki. W pojeciu lepiej mieści się zarówno, dalej, celniej, bardziej powtarzalnie czy komfortowo. No niestety tu na forum jesteśmy zmuszeni do uzywania pojęć bardziej ogólnych. W przypadku łowienia na maleńskiej rzeczce max 10m w moim subiektywnym odczuciu taki spiralny kij spisywałby się odczuwalnie lepiej. Gdyby na te prototypu załozyć 5cm kopyto na 6g jigu to różnica byłaby pewnie pomijalna, albo z przewagą kija zbrojonego klasycznie, oczywiście w kontekscie posłania wabika na wiekszą odległosć. Zauważ jeszcze jedną rzecz. Jaki kije najcześciej zbroi się spiralnie? Albo Lajtowe wędki z powodów wymienionych wyżej, albo kije na GT Trevaly czy Żaglice z powodu ogromnych przeciażeń i skręcań jakim podlegają takie kije w trakcie holu. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramay Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 i tu sie absolutnie zgadzamy, jednak tekst dotyczyl wedek pstragowych i do nich bylo moje pytanie. A te, ani za bardzo lajtowe, ani palerne. Szkoda, ze nie zglosili sie posiadacze wedek 12-17lb zbrojonych spiralnie, bo mnie to intersuje. Sam mam 2 wedki od Lukasza(jedna spiralnie zbrojona) i bardzo sobie chwale obie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi