Skocz do zawartości

Rodbuilderzy prezentują – wędki pstrągowe - nowy artykuł

admin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

@Mifek,

Mozesz powiedziec co to za konstrukcja?

Bujo

CB662 skrócony do 6' i zbrojony spiralnie. ( nie wiem czy to coś dało w kiju o tej mocy, ale rzuca sie pieknie... i łowi tez :mellow:

jak dobrz epamiętam do peresada ma kijka na tym samym blanku - bez skracania.

• Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

kurcze Jerzy, skoro napisales:

...Jeden kij miał przelotki montowane spiralnie, drugi klasycznie. Poza róznicą w wygladzie, kij spiralny miał mniej przelotek. W obu przypadkach były to alconity.

Poszliśmy na pobliski trawnik i zacząłem rzucać 4 cm gumka na 2g głowce. Dla mnie paproch. W Obu przypadkach do uchwytu był dokręcony Scorpion 1001 Mg z 6 funtową plecionką sufix. Po zrobieniu kilkunastu rzutów każdym kijem zauwarzyłem odczuwalną różnice w odległosciach przy tak lekkim wabiku na korzyść kija zbrojonego spiralnie. Kij wyraźnie uruchamiał się lepiej przy mniejszej wadze przynety. Żeby nie poddać się sugestii test powtórzyłem jeszcze raz i wynik był podobny...Myślę, ze efekt byłby jeszcze bardziej widoczny gdyby do testów uzyć conquesta 51 S. Od tej pamiętniej chwili uznałem, ze kij do lekkiego łowienia z multiplikatorem w moim przypadku bedzie zbrojony TYLKO w spirali...

to zrozumialem, ze to wiesz, bo sprawdziles, i bylem ciekaw jaka jes skale tej róznicy, (metry, procenty)

a teraz piszesz

Ramay, ale ja nie mogłem napisać, ze spirala pozwala rzucac dalej bo tego nie wiem. Myślę jednak, ze w wartosciach bezwzględnych, klasyczny system zbrojenia pozwoliłby na lepszy zasieg, choć zapewne byłaby to róznica niewielka i pewnie pomijalna w ogromnej wiekszości sytuacji nad wodą. Moje wnioski dotyczace spirali odnosiły się do faktu, ze spiralny kij lepiej ładował się przy najlżejszych wabikach.. i tylko tyle. Dla mnie to dosć istotna zaleta w przypadku kiedy łowie pstragi a cześciej klenie na małe i lekkie wabiki..

widaj im dalej od szkoly, mam wieksze problemy z czytaniem, ze zrozumieniem :mellow:

A co do reszty, to calkowita zgoda, ja tylko trzymajac sie watku, pytalem wylacznie, o wedki na pstragi(wg mojej subiektywnej definicji takiej wedki), ani silniejsze ani lzejsze, bo tu wszystko jasne, a wyjasnienia Lukasza absolutnie wystarczajace i konkretne

Juras!! Moje wnioski dotyczyły wyłacznie najlzejszych wabików. Tak !! Ten kij z spiralą rzucał lepiej najlżejsze wabiki. W pojeciu lepiej mieści się zarówno, dalej, celniej, bardziej powtarzalnie czy komfortowo. No niestety tu na forum jesteśmy zmuszeni do uzywania pojęć bardziej ogólnych. W przypadku łowienia na maleńskiej rzeczce max 10m w moim subiektywnym odczuciu taki spiralny kij spisywałby się odczuwalnie lepiej.

Gdyby na te prototypu załozyć 5cm kopyto na 6g jigu to różnica byłaby pewnie pomijalna, albo z przewagą kija zbrojonego klasycznie, oczywiście w kontekscie posłania wabika na wiekszą odległosć. Zauważ jeszcze jedną rzecz. Jaki kije najcześciej zbroi się spiralnie? Albo Lajtowe wędki z powodów wymienionych wyżej, albo kije na GT Trevaly czy Żaglice z powodu ogromnych przeciażeń i skręcań jakim podlegają takie kije w trakcie holu.

pozd JW :D

i tu sie absolutnie zgadzamy, jednak tekst dotyczyl wedek pstragowych i do nich bylo moje pytanie. A te, ani za bardzo lajtowe, ani palerne. Szkoda, ze nie zglosili sie posiadacze wedek 12-17lb zbrojonych spiralnie, bo mnie to intersuje. Sam mam 2 wedki od Lukasza(jedna spiralnie zbrojona) i bardzo sobie chwale obie. :D