Skocz do zawartości
  • 0

Zaostrzenie moderacji forum

rocky

Pytanie

Po tym co już od dłuższego czasu obserwuje na forum ,a ostatnio w wątku o pstrągach, mam do modów prośbę. Proszę, by dla utrzymania poziomu Jerkbaita zaostrzyć kontrolę i korzystać częściej z restrykcji.Zdaje sobie sprawę ,że moderowanie tak wielkiego forum jest praco i czasochłonne, ale im wcześniej tym lepiej.Robi sie powoli taki galimatias i śmietnik, że trudno to opanować. Tak jak pisał pitt, z tego powodu starsi użytkownicy coraz rzadziej tu zaglądają , i mają coraz mniej chęci by zabierać głos.

Mnóstwo postów utarczkowych zasługuje na ostrzeżenie, zbyt duza pobłażliwość nie doprowadzi do niczego dobrego. Trzy ostrzeżenia i ban- takie zasady są na wielu forach, a kryteria przyznawania ostrzeżeń znacznie ostrzejsze.

Inna sprawa. Może założyć mały dział rozmowy gdzieś razem z oftopem. Niech tam się ew. bractwo rozgrzewa. Posty były by automatycznie czyszczone w krótkim czasie np.2 tyg..

Posty z tego działu jak również z off topa nie powinny być liczone do stażu( nie wiem czy teraz są?), bo narodzi nam się niedługo pokolenie ekspertów od pierdół, typu: Fajna rybk, mnie sie podoba ,mam taki sam kręciołek.

Na razie tyle.ale jeszcze sie odezwę.

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Żeby to miało ręce i nogi. Proponuję na stronie głownej forum umieścić Regulamin Forum. Umożliwi to łatwy dostęp i cytowanie punktów każdemu użytkownikowi, co pomoże modom w utrzymaniu porządku i ułatwi wyłapywanie przypadków jego łamania.Właściwie skrót do regulaminu powinien być gdzie się tylko da. Może jestem gamoniem , ale nie potrafię nic takiego jak regulamin aktualnie znaleźć :wacko: Na podforach mogą być dodadtkowe ogłoszenia (jak wyżej)ze szczegółami umieszczania wątków.

Co do zliczania postów uważam,że nie powinny być liczone posty również z działów ciekawe strony i giełda i oczywiscie w/w.

Ilość posiadanych ostrzeżen powinna być uwidoczniona pod gwiazdkami- niech wszyscy widzą z kim mają do czynienia, bo mogą uniknąć dzieki temu wplątania się w niesmaczne dyskusje.

Można też zaostrzyć reguły rejestracji na forum. Ja wiem ,że nikt w necie nie jest anonimowy(choć dochodzenie jest mozolne), ale jest coraz więcej gowniarzerii w sieci co myśli ,że jak tylko poda ksywkę i napisze że gdzieś z Polski to może bezkarnie dokazywać.

Dzięki panowie ,że podjęliście wątek, może wiecej osób się wypowie, dorzuci jakieś pomysły

• 0

Remku,przepraszam bo może nie pamiętam czy przy rejestracji na forum akceptowałem regulamin, czy taki regulamin istnieje?

To pierwsza i podstawowa sprawa przy rejestracji- akceptuję regulamin i zgadzam sie ponieść wymienione w nim konsekwencje w przypadku jego łamania.

• 0

Hmm... Ja wiem, że mamy wolność słowa i demokrację. Jednak nie o te trzy zdania mi chodzi. Jak pokazują coraz liczniejsze przykłady na forum nie wszyscy umieją korzystać z w/w dobrodziejstw. Nie każdy dorósł do odpowiedzialności i autocenzury. No oczywiście jest napisane o możliwości usuwania postów, treści obraźliwych itd. Nie ma jednak żadnych szczegółowych uregulowań, możliwych sankcji. Dla mnie taka krótka informacja jest wystarczająca, ale niektórzy ludzie muszą mieć chyba kawę na ławę. Poza tym szczegółowy ,zwięzły, łatwo dostępny regulamin znacznie ułatwi wam pracę, o czym pisałem wyżej.

Np:

1. Jakie posty są zakazane?

a) posty obrażające innych użytkowników,

B) posty zawierające ogólnie pojętą, obraźliwą treść,

c) posty o treściach propagujących postępowanie niezgodne z polskim i międzynarodowym prawem (w jakiekolwiek formie)...

2. Na forum obowiązuje zakaz używania wulgaryzmów ...

3. Wątki zawierające kłótnie, wyzwiska czy służące wyłącznie nabijaniu postów będą zamykane,usuwane...

itp ,itd

może niektórzy właśnie tego potrzebują, bo choć może nie są dziećmi ,ale często zachowują się jak dzieci :wacko:

• 0

[quote title=rocky napisał(a)

a) posty obrażające innych użytkowników,

B) posty zawierające ogólnie pojętą, obraźliwą treść,

c) posty o treściach propagujących postępowanie niezgodne z polskim i międzynarodowym prawem (w jakiekolwiek formie)...

2. Na forum obowiązuje zakaz używania wulgaryzmów ...

3. Wątki zawierające kłótnie, wyzwiska czy służące wyłącznie nabijaniu postów będą zamykane,usuwane...

I jak te punkty znajdą się w regulaminie, to się coś zmieni? Dojdą posty - przeczytaj regulamin. Moim zdaniem, jedyne rozwiązanie, to dwa ostrzeżenia z wyjaśnieniem i ban - władza w ręce moderatorów :D Taki zwięzły regulamin będzie zrozumiały. Rozbudowany twór da tylko poczucie dobrze wykonanej pracy. Sam akceptowałeś regulamin i nie pamiętasz tego (ja też), więc jego ranga nie jest zbyt duża... Nawet jak będzie super widoczny...

• 0

Jednak myślę, że dobrze napisany regulamin (jednoznaczny) daje efekt. Spójrzcie na dział kupię sprzedam. Dzięki wprowadzeniu jasnych zasad jest tam porządek, a jeżeli ktoś łamie regulamin, to jest przywoływany do porządku w oparciu o tenże i to nie tylko przez moderatorów.

Jak nie ma jasnych przepisów to jest wiele interpretacji i bezprawie. Gdy są łatwiej kierować ludźmi.

• 0

Moze taki regulamin:

1. Admin ma zawsze racje

2. Jezeli Admin nie ma racji, patrz 1.

<_<

@Friko,

Ja bym dodał:

1. Milczenie jest złotem, a mowa tylko srebrem!

2. Przeczytaj dwa razy to, co zostało napisane, wyłącz kompa, i zaloguj się ponownie. Da Ci to czas ochłonąć.

3. Słowo napisane nie niesie żadnych emocji, to my nadajemy emocje napisanym słowom. (vide 2.)

I tak dalej, i tym podobne.

Najtrafniejsze rozwiązanie, wg. mnie, to regulamin pojawiający się przy każdym logowaniu (tak jak u mnie w fabryce - nie mam żadnych praw, a to co pisze podlega całkowitej kontroli i konsekwencje nieprzestrzegania zakazów, a jest ich wiele, bardzo wiele).

B)

:D

• 0

Pomysł z ostrzeżeniami pojawiającymi się przy nicku jest niezły - niektórym zaoszczędzi zbędnych dyskusji, których niestety jest coraz więcej.

Regulamin powinien być gdzieś ogólnodostępny, tak aby niektórzy mogli sobie odświeżyć pamięć. Pomysł Pitta o nadrzędności C&R nad pozostałymi partiami <_< też powinien być widoczny - nie wiem może na banerze

• 0

A ja bym tak trzymał dalej jak jest.Ci co tym kieruja robia to dobrze a jak znajdzie sie jeden z drugim nie stosujacy się do ogólnie przyjętych zasad to i tak poniesie konsekwencje.Nie dawno mielismy przykład że i bany nie pomagają.A to że niema gwiazdek ,kresek itp. jako oznaczenia ostrzeżeń to chyba jedna z rzeczy która odróżnia to forum od innych.Na tym forum panuje pewna atmosfera którą obostrzenia mogą zepsuc.

Jans

• 0

Ufff, sporo tego :D

Zgadzam się, że zapisy regulaminowe, dotyczące ukrócania treści,

przytoczonych przez @rocky'ego, są potrzebne. Że ingerencja adminów, musi być szybka i skuteczna, by nie dopuszczać do kłótni, do pisania obraźliwych treści, wyzwisk, wyśmiewania, czy tylko zwykłego bicie piany.

Nie są to zjawiska pożądane ani też nie świadczą dobrze o nas samych.

Zwracam jednak uwagę na jedno.

Tak popularne określenie bicia piany nieobce jest niemal nikomu.

Zdarza się znakomitej większości z nas, mnie też :blush:i tak naprawdę niewielu może szczerze przyznać, że tego nie robi.

Przeglądałem ostatnio sporo rozległych wątków, które istnieją tylko dzięki temu zjawisku i zapewniam, nie jest to tylko temat pstrągi 2008.

Co do zdjęć, rzeczywiście niektóre nie powinny być publikowane.

Co prawda zdjęć na tle kafelek łazienkowych już nie spotykamy ale jeszcze wiele musimy się nauczyć.

Nie odmawiajmy jednak przyjemności fotografowania i umieszczania fotek, ryb wymiarowych, złowionych regulaminowo i wypuszczonych w kilkanaście sekund po wyjęciu z wody.

Nie każdą rybę da się spuścić w trakcie holu.

Jeszcze jedna taka moja uwaga.

Nie zgadzam się z treściami ostatniej kłótni, kiedy to adwersarze, radykalnie odcinali się od publikowania zdjęć, ryb niewielkich.

Zakładka tematu, nosi nazwę Wieści znad wody. To nie Parada rekordów czy Rekordy na plan o czym niektórzy zapominają, oczekując jedynie fotek ryb okazowych.

Zgodnie z tym co powyżej, wieścią znad wody może być zarówno okazały sum, 25 cm a już wymiarowy na niektórych wodach pstrążek, jak fakt, że do wody Odry nie mogę dojechać, z powodu podwyższonego stanu, czy......etc.

Prośba, Admini. Warto wziąć pod uwagę różne punkty widzenia.

PS.

Możliwość wymiany rzeczowej informacji, konkretów, istrukcji i instruktaży, czy wskazówek to jedno. Przyjemność obcowania, miłe spędzanie czasu wsród internautów, parających się tym samym hobby to drugie.

Obie rzeczy są dla równie ważne i uważam, że ten portal powinien je godzić w jednakowym stopniu :D

• 0

Witam serdecznie,

Z jednej strony rozumiem zamysly moderatorow ze wszelkie pyskowki jak to ktos ladnie nazwal do niczego nie prowadza i nie powinny miec miejsca na forum. Czy da sie tego uniknac- nie sadze. Ma to byc forum dyskusyjne wiec raz na jakis czas znajdzie sie ktos o odmienych pogladach i roznie moze sie to potoczyc i w pewnym momencie ktos musi powiedziec stop.

Troli nie da sie wyeliminowac do konca i taki np. Petrus jeszcze sie tu pewnie pojawi, wystarczy zeby mial zmienny adres IP jak np. ja w domu i zanim sie ktos skapnie zdazy troche namieszac.

Odnosnie watku o pstragach- jesli dobrze pamietam ale moge sie mylic a nie chce mi sie znowu leciec przez 60 watkow, to tylko ja i Efex zamiescilismy zdjecia pstragow powyzej 50 cm.Jesli wiec IREK mowi ze lapie 50, 60 cm to chwala mu za to- poprosil bym tylko o zdjecia bo inaczej gadanie bedzie puste. Lapie przeciez na licencjonowanym odcinku Wisly wiec problemow ze zlowieniem takich ryb nie ma. Sam pisalem o moich tegorocznych polowach ze zawdzieczam je duzej ilosci ryb w rzece a nie moim nie wiadomo jakim umiejetnosciom bo nie bylo by to prawda.

Wszyscy wiedza doskonale ze w wiekszosci polskich rzek pstrag 35-40 cm jest dosc rzadkim przypadkiem. Nie dotyczy to oczywiscie rzek pod specjalna ochrona czy intensywnie zarybianych bo tam trafiaja sie i wieksze ale tez nie zawsze.

Teraz pytanie do czujnych moderatorow a co przed chwila uswiadomil mi moj przyjaciel, ichtiolog- ktora ryba w watku o pstragach, a jej zdjecie nie zostalo usuniete, wyraznie dostala po lbie i w momencie robienia zdjecia byla martwa na 100%???

Pozdrawiam,

Michal Wujek

• 0

Co do bicia piany ,to najmniejszy problem. Fakt ,że jest Off Topic i właściwie tam powinny się znajdować luźne wymiany myśli. Tytuł jednak trochę myli, bo niby dlaczego mają tam być tylko tematy mało lub wcale nie związane z profilem forum. Można tam też luźno pogadać o wędkarstwie w najszerszym wyobrażalnym znaczeniu i z tą przewagą nad privem, że może brać udział dowolna ilość forumowiczów.Dział taki nie podlegałby archiwizacji a wątki byłyby usuwane po określonym czasie.Można to sprecyzować właśnie w regulaminie.

To że każdy zapędza się czasami na OT to jasne, taka nasza ułomność.

Jak słusznie zauważył Sławek konkretny zapis jest korzystny, chociażby z tego powodu ,że ułatwi adminom moderację i ją uzasadni odesłaniem do konkretnego punktu. Nie ma wtedy tłumaczenia,że ja to wcale nie uważam tego co napisałem za obraźliwe czy łamiące zasady,a poza tym to nie o to mi chodziło.

Daleki jestem od tego ,żeby zabraniać publikowania zdjęć ryb małych ale wymiarowych. W końcu chcąc nie chcąc, forum też wychowuje i nie nalezy młodym ludziom odbierać radości z pierwszych ,dla nas może błachych sukcesów wędkarskich, i dzielenia się nią.Moment uwalniania ryby niewymiarowej w wodzie uwieczniony na zdjęciu też nie jest przestępstwem.

• 0

@rocky jednej rzeczy nie rozumiem. Piszesz .. i nie nalezy młodym ludziom odbierać radości z pierwszych ,dla nas może błachych sukcesów wędkarskich...

Ja mam prawie pod 50-tkę a cieszy mnie każde branie. Nawet małej ryby. Ba, każda chwila nad wodą.

Nie rozumiem dlaczego przywilej radości rezerwujesz dla młodych. Ja tego nie zamierzam oddawać :lol:

Zapewniam, że gdy złowiłem, w bodaj trzecim rzucie, swojego rekordowego kabanka (50cm), byłem mocno zdegustowany.

Za szybko to się stało i pewnie więcej radości dał mi wychodzony ostatnio, przez kilka godzin, jedyny w tym dniu, pstrążek mający ledwie 25 cm.

• 0

A ja jestem za pomysłem uwidaczniania ostrzeżeń pod zdjęciem.

I w zasadzie to powinno wystarczyć.

Komuś komu zalezy na byciu na tym forum takie ostrzeżenie wystarczy natomiast jeśli ktoś to i tak zlewa (przykład znamy) to nawet jasno spisane regulaminy nic nie pomogą.

Forum jest własnością Remka i po trosze nas wszystkich.

My wszyscy możemy po prostu niekomentować, nieodpowiadać na posty w stylu bicia piany i wtedy taki delikwent sam zniknie z braku chętnych do wymiany ciosów.

A Remek jeśli nieodpowiada mu dyskusja niech tnie wątki i wypowiedzi oraz udziela ostrzeżeń a w ostatecznosci wali bana i z głowy.

Nie róbmy z moderatorów jakiegoś oddziału inkwizycji, który będzie czuwał nad jedynie słuszną drogą

Więkrzość z nas to ludzie myślący, więc zamiast sami niepodgrzewać atmoswery chcecie zakładać sobie kaganiec.

Ja tu widze pewne niebezpieczeństwo, że w końcu nowi użytkownicy (szczegulnie młodzi wędkarze)będą bali się odezwać a już o zamieszczeniu zdjęcia potoczka 30cm nie wspomnę.

Ktoś tu napisał o zdjęciu ryby martwej.

Ja osobiście zdjęć zwłok na tym forum nie widziałem co nie znaczy że wszystkie ryby trafiły z powrotem do wody.

I niech tak zostanie bo więkrzości z nas zdaża się rybę do domu zabrać.

Ja rozumiem i popieram ideę C&R ale co poniektórzy to widze że wprowadzać by ją chcieli przy pomocy banów,zakazów itp.

A wydaje mi się że nie tędy droga.

Wystarczy że nowy użytkownik pobędzie tu trochę i sam się nauczy i przekona co można i wypada.

I nie potrzeba tu żadnych spisywanych praw i tego typu żeczy a wystarczy żeczowy ale życzliwy komentarz.

Ja w ubiegłym sezonie pstrykałem wszystko co mi się złowić udało.

A teraz częściowo pod wpływem forum to np. pstrągów poniżej 35cm staram się z wody nawet nie wyciągać, nie mówiąc o ich fotografowaniu.

Ale widocznie musiałem do tego dojrzeć więc dajmy i innym też na to szansę.