Skocz do zawartości

Własne filmy z lakierowania omotek

pietrus

Rekomendowane odpowiedzi

Tego chyba na forum jeszcze nie ma, więc może koledzy podzielą sie swoją wiedzą i praktyką i będą wstawiać filmiki własne z lakierowania bądz innych prac rodbuildingowych. Zawsze moze ktoś cos dla siebie wyłapie. Zaczne od Swoich takich sobie filmików 

Lakierowanie omotki,pierwsza warstwa

https://www.youtube.com/watch?v=YUEyYRjWi1I

Lakierowanie omotki na złączu,druga warstwa.

https://www.youtube.com/watch?v=ZrLj1V5qHG8

Lakierowanie omotki oraz napisu ,druga warstwa

https://www.youtube.com/watch?v=jGWTI3uZ8rU

• Like 19

Szacun :)

Z podziwem patrzyłem na perfekcje ruchów ...  mi sie zwsze jakoś rece trzesą i to bez kamery:)

PS.

taki palnik odstawiłem po tym jak zbyt blisko dojechałem płomieniem do blanku...dosłownie ułamki sekund i blank w tym miejscu zrobił sie  z plasteliny ...

Edytowane przez yglo

Juz widze jak moja zona godzi sie na to zebym ja nagrywał przy pisaniu. Mi każe sie odwracać i nie patrzeć ;-) 

A tym palniczkiem to oczywiście z odpowiedniej odległości trzeba. Do lakieru ma dolatywac tylko ciepło.

Edytowane przez pietrus

Filmiki są nieme jak zauwazyliscie. Moze kilka wyjaśnień. 

Lakieru uzywam ThreadMaster dość gesty w porównaniu do wcześniej uzywanego Trondak U40.Pędzelek powinien być dość gruby tzn taki rozłechtany ;-) lepiej sie lakier rozkłada. Zaczynajac nakładam po małej ilosci lakieru, lepiej dołozyć.

W razie pytań odpowiem na wszystko.

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Widze ze pomysł nie wypalił i nikt nic nie wstawia. Szkoda.

Ja pokusiłem sie o kolejny krótki filmik jak pozbyć sie tego wrednego nadmiaru lakieru przed stopką przelotki.

Jakość kiepska ale chodzi głównie o przesłanie.

Edytowane przez pietrus
  • Like 7

• 2 tygodnie później...

Do lakierowania omotek używam pasków kliszy np.rentgenowskiej z prześwietlenia kładę lakier na szybkich obrotach maszynki do obracania blanków i robię to na raz lakierem coat flex wychodzi szybciej czasowo no i też mały palnik proxon wymyśliłem ten patent z folią z 10 lat temu.

post-53737-0-13847100-1388151237_thumb.jpg

Edytowane przez ledar

• 3 tygodnie później...

Widze ze pomysł nie wypalił i nikt nic nie wstawia. Szkoda.

Ja pokusiłem sie o kolejny krótki filmik jak pozbyć sie tego wrednego nadmiaru lakieru przed stopką przelotki.

Jakość kiepska ale chodzi głównie o przesłanie.

Swietny patent, wykorzystalem ostatnio. Dzieki :)

• 2 tygodnie później...

jaki masz siniczek w maszynce?? kurcze moja się kręci za szybko i mam roblem z nakładaniem równomiernym, dodatkowo w trakcie nakładania powierchnia wydaje się być ok, po czasie jednak lakier spływa do środka, zastawiam się czy to nie wina zbyt szybkich obrotów..

• 1 miesiąc temu...

Panowie, macie może jakiś patent na równe krawędzie lakieru przy omotce.

Ostatnio zaryzykowalem własne wykonanie kijka i nie jestem zadowolony, wiadomo brak wprawy ale chciało by sie lepiej.

Ja ostatnio spróbowałem, na wysokich obrotach ~50-80rpm i muszę przyznać, że kancik wychodzi znacznie lepiej niż kiedyś gdy robiłem na niskich. Jak wędka kręci się wolno zawsze ręka drgnie i wychodzi nie równo. Na szybkich problem drżenia jest zminimalizowany. Potem do suszenia znów zmniejszam obroty na bardzo niskie. Jest jeszcze patent z igłą szewską, by zjechać nią z omotki i przytrzymać na blanku tuż przy nici. Wtedy eliminujesz drgania ręki. Mi jakoś on nie przypasował, ale chyba dlatego, że miałem niewłaściwą igłę ;)

• 1 miesiąc temu...

Panowie, mam pytanko odnośnie schnięcia lakieru na omotkach.

Półtorej dnia temu skończyłem lakierowanie omotek prokotem. Czy moge już kijem troche powyginać nad wodą? Patrząc na pozostałości lakieru w kubeczku, po paznokciu robi się jeszcze ślad ale zaraz znika. Podobno ten lakier jest taki elastyczny i zawsze tak się będzie zachowywał, dlatego pytam, bo szkoda żeby popękał.