pietrus Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Tego chyba na forum jeszcze nie ma, więc może koledzy podzielą sie swoją wiedzą i praktyką i będą wstawiać filmiki własne z lakierowania bądz innych prac rodbuildingowych. Zawsze moze ktoś cos dla siebie wyłapie. Zaczne od Swoich takich sobie filmików Lakierowanie omotki,pierwsza warstwahttps://www.youtube.com/watch?v=YUEyYRjWi1I Lakierowanie omotki na złączu,druga warstwa.https://www.youtube.com/watch?v=ZrLj1V5qHG8 Lakierowanie omotki oraz napisu ,druga warstwahttps://www.youtube.com/watch?v=jGWTI3uZ8rU 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Pietrus ! Nawet nie wiesz jak ważne jest to co zrobiłeś !!!Bardzo Ci dziękuję za to, że jesteś pierwszy!Lakierowanie powoli przestaje być magią dzięki Tobie. Szacun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 co to masz za palnik kolego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matiz992 Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 co to masz za palnik kolego??To jest chyba coś tego typu:http://allegro.pl/palnik-gazowy-zapalniczka-sztormowa-700c-i3667480592.html Nabijane zwykłym gazem do zapalniczek, ale bardzo dużo go żre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepso Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 A ten patent z "objęciem" blanku palcami bardzo mi sie przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Spoko, fajnie że się przydało. Palniczek kupiłem na aukcji. Tanioszka a przydatne cholerstwo jak nie wim co. Drugi mam w kamizelce do przypalania plecionki. Nawet w silnym wietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wildriver Opublikowano 7 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Niezły haueryt wyszedł :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) Szacun Z podziwem patrzyłem na perfekcje ruchów ... mi sie zwsze jakoś rece trzesą i to bez kamery:) PS.taki palnik odstawiłem po tym jak zbyt blisko dojechałem płomieniem do blanku...dosłownie ułamki sekund i blank w tym miejscu zrobił sie z plasteliny ... Edytowane 8 Listopada 2013 przez yglo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak109 Opublikowano 8 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Materiał lux !!! może ktoś pokusi się o kontynuacje np. z robieniem napisów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) Juz widze jak moja zona godzi sie na to zebym ja nagrywał przy pisaniu. Mi każe sie odwracać i nie patrzeć ;-) A tym palniczkiem to oczywiście z odpowiedniej odległości trzeba. Do lakieru ma dolatywac tylko ciepło. Edytowane 8 Listopada 2013 przez pietrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Filmiki są nieme jak zauwazyliscie. Moze kilka wyjaśnień. Lakieru uzywam ThreadMaster dość gesty w porównaniu do wcześniej uzywanego Trondak U40.Pędzelek powinien być dość gruby tzn taki rozłechtany ;-) lepiej sie lakier rozkłada. Zaczynajac nakładam po małej ilosci lakieru, lepiej dołozyć.W razie pytań odpowiem na wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 A czy to można przykleić. Bardzo fajna inicjatywa i pewnie kilku skorzysta, jak już się odważą. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Z palnikiem to trzeba faktycznie uważać - 700°C, wolę już zapalarkę do gazu. Z palnika alkoholowego zrezygnowałem, chybiony zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 16 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 (edytowane) Widze ze pomysł nie wypalił i nikt nic nie wstawia. Szkoda.Ja pokusiłem sie o kolejny krótki filmik jak pozbyć sie tego wrednego nadmiaru lakieru przed stopką przelotki. Jakość kiepska ale chodzi głównie o przesłanie. Edytowane 16 Grudnia 2013 przez pietrus 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ledar Opublikowano 27 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2013 (edytowane) Do lakierowania omotek używam pasków kliszy np.rentgenowskiej z prześwietlenia kładę lakier na szybkich obrotach maszynki do obracania blanków i robię to na raz lakierem coat flex wychodzi szybciej czasowo no i też mały palnik proxon wymyśliłem ten patent z folią z 10 lat temu. Edytowane 27 Grudnia 2013 przez ledar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Widze ze pomysł nie wypalił i nikt nic nie wstawia. Szkoda.Ja pokusiłem sie o kolejny krótki filmik jak pozbyć sie tego wrednego nadmiaru lakieru przed stopką przelotki. Jakość kiepska ale chodzi głównie o przesłanie. Swietny patent, wykorzystalem ostatnio. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Ciesze sie że w końcu ktos docenił i się przydało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielst Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Świetna robota serdeczne dzięki . Napewno wykorzystam twoje filmiki . Dopiero zaczynam tą zabawę i kompletuje sprzęt . Z racji moich sumowych preferencji na pierwszy ogień pójdzie i już czeka batson rclb70xl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 jaki masz siniczek w maszynce?? kurcze moja się kręci za szybko i mam roblem z nakładaniem równomiernym, dodatkowo w trakcie nakładania powierchnia wydaje się być ok, po czasie jednak lakier spływa do środka, zastawiam się czy to nie wina zbyt szybkich obrotów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Jak kręce na 5 RPM. Mi też spływał ale tak po 1.5 godz dokładałem jeszcze na fazki i było ok. Tak robiłem z Trondakiem. Teraz na Thread Master jest lepiej bo szybciej schnie i jest bardziej gęsty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Panowie, macie może jakiś patent na równe krawędzie lakieru przy omotce.Ostatnio zaryzykowalem własne wykonanie kijka i nie jestem zadowolony, wiadomo brak wprawy ale chciało by sie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 to akurat calkiem proste, wedka sie obraca a Ty tylko przytrzymujesz nieruchomo pędzelek przez kilka obrotów nie zmieniając siły nacisku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertGizycki Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Panowie, macie może jakiś patent na równe krawędzie lakieru przy omotce.Ostatnio zaryzykowalem własne wykonanie kijka i nie jestem zadowolony, wiadomo brak wprawy ale chciało by sie lepiej. Ja ostatnio spróbowałem, na wysokich obrotach ~50-80rpm i muszę przyznać, że kancik wychodzi znacznie lepiej niż kiedyś gdy robiłem na niskich. Jak wędka kręci się wolno zawsze ręka drgnie i wychodzi nie równo. Na szybkich problem drżenia jest zminimalizowany. Potem do suszenia znów zmniejszam obroty na bardzo niskie. Jest jeszcze patent z igłą szewską, by zjechać nią z omotki i przytrzymać na blanku tuż przy nici. Wtedy eliminujesz drgania ręki. Mi jakoś on nie przypasował, ale chyba dlatego, że miałem niewłaściwą igłę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 25 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 Igła,czy wykałaczka lub dobry pędzelek.Robson potwierdzam ,na wysokich obrotach wychodzi super.Można obleciec cały set małą porcyjką lakieru i w dodatku równą warstwą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2014 Panowie, mam pytanko odnośnie schnięcia lakieru na omotkach.Półtorej dnia temu skończyłem lakierowanie omotek prokotem. Czy moge już kijem troche powyginać nad wodą? Patrząc na pozostałości lakieru w kubeczku, po paznokciu robi się jeszcze ślad ale zaraz znika. Podobno ten lakier jest taki elastyczny i zawsze tak się będzie zachowywał, dlatego pytam, bo szkoda żeby popękał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi