Skocz do zawartości

sprzet kleniowy

batkus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Jestem nowy na forum i mam pytanie.Chcialbym na wiosne wyruszyc na klenie nad wisle,a nie mam zabardzo doswiadczenia nad tak duzą rzeką.Czy mógłby mi ktoś doradzic jakiego sprzetu bede potrzebowal do łowienia malymi woblerkami i wirowkami.Wiem,ze nad duza rzeke potrzebny jest kij odleglosciowy o dlugosci conajmniej 360.Prosze o dokladne dane jesli to mozliwe.W sklepie wedkarskim w Rzeszowie wyglada na to,ze wszyscy sprzedajacy to albo karpiarze albo wogóle nie maja pojecia o wedkarstwie.Z góry dziekuje.

Pozdrawiam wszystkich.

• Odpowiedzi 77
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

@batkus

Witaj na forum, skorzystaj z wyszukiwarki, wpisz słowa kluczowe jak klenie, kij i wisła a wyskoczy trochę do poczytania. Na początek może to,...

http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=tree&th=2042&am p;mid=32725&&rev=&reveal=

Pozdro Jachu

W Rzeszowie masz sklep na PL.Wolności 14, połowa obsługi to rzeczywiście karpiarze, ale właściciel Paweł i jego wspólnik (zapomniałem jak ma na imię) łowią na na spina. Na bazarku też jest gośc który wie o co chodzi. Mieszka tam też jeden z naszych forumowiczów - Gochu, który poławia klenie na Wisloku, wspólnywypad nad wode też sporo pomoże <_<

Na rynku tuż obok Baldachówki masz najlepiej wyposażony sklep wędkarski w Rzeszowie. Znajdziesz tam wszystko co potrzeba a sprzedawcy chętnie Ci pomogą. Na bazarku ceny troszkę duże.

@Pablom sklep wędkarski na Placu Wolności został zlikwidowany kilka tygodni temu. Nie wytrzymał konkurencji tego z rynku:) I dobrze bo nie lubiłem tam chodzić.

Na rynku tuż obok Baldachówki masz najlepiej wyposażony sklep wędkarski w Rzeszowie. Znajdziesz tam wszystko co potrzeba a sprzedawcy chętnie Ci pomogą. Na bazarku ceny troszkę duże.

@Pablom sklep wędkarski na Placu Wolności został zlikwidowany kilka tygodni temu. Nie wytrzymał konkurencji tego z rynku:) I dobrze bo nie lubiłem tam chodzić.

Nie pisałem o Tomace (ten w bramie - on został przeniesiony) tylko o tym na rogu, koło knajpy,po schodkach <_<

A ten na bazarku tojeszce działa i jak ładnie właściciela poprosisz to Ci niezłe miejscówki sprzeda ( no chyba że ja mam chody <_< )

ps. jeśli dobrze pójdzie to po świętach melduje się w Rzeszowie - może mini zlot kleniowy?????????

Pomyliłeś miejsca, ten sklep o którym piszesz znajduje się tuż obok rynku a knajpa nazywa się Kwadrat Pisaliśmy o tym samym sklepie. O Tomace nie pisałem bo tam ceny są patologicznie wysokie, najwyższe w mieście a sam sprzedawca niezbyt miły. W życiu nic tam nie kupiłem. Zlot kleniowy można zrobić ale nie wiem co będziemy łapać. Na dzień dzisiejszy to tylko małe pstrążki biorą. Inne ryby się nie ruszyły. Może przez dwa tygodnie się coś rozkręci.

S&S zaczynają sie juz od kiji 8 lb i 9 gr cw a kończą na potęznych kijach o 40lb mocy i ponad 100 gr cw... To nie jest seria zawężona do naszego pojęcia kija trociowego, znajdują się w niej kije przeznaczone do łowienia np arktycznych pstrągów na malutkie przynęty jak i potężnych kiji na wielkie czawycze. od pozostałych serii odróżnia je przede wszystkim większa długość ( raczej nie znajdziemy tam kiji na poziomie 6-7'), przeznaczone sa tez do róznych metod połowu tych ryb: spinning, casting, troling,łowienie na przynęty naturalne etc...do naszego zastosowanie znajdziemy w tej serii wędki pstrągowe, kleniowo-jaziowe, boleniowe, szczupakowe, trociowo-łososiowe ...To chyba najczęściej wykorzystywana seria wędzisk do Polskich zastosowań, gdzie potrzebna jest długość wędki powyżej 7'.

Pozdrawiam

dzieki wielkie za wszystkie podpowiedzi.a ten mini zlocik pablom to jak najbardziej tylko,ze dopiero az na poczatku maja,oczywiscie jesli bedziesz w Rzeszowie lub w rejonie.wczesniej nie moge bo jestem w tej chwili w Irlandii i przyjezdzam dopiero 30 kwietnia na 7 dni.bede kompletowal sprzet i jestem gotowy na wszystko.myslalem,zeby oprocz wisloka w Rzeszowie pojechac moze do Tarnobrzega nad wisle i nad san do Stalowej Woli.Jesli ktokolwiek mialby czas i ochote na ryby na poczatku maja to bylbym zachwycony,gdyz nie znam zabardzo miejscowek i nie chodzi mi tylko o klenie.jestem otwarty na wszelkie propozycje.z gory dziekuje za wszelka kolezenska pomoc.pozdrawiam :mellow:

@kryst

niestety, ale nie jestem w stanie odpowiedziec na twoje pytanie, firma st.croix katalogizuje wlasne produkty wedlug wewnatrzfirmowych kategorii i z cala pewnoscia nie patrzy na europe i nasze europejskie upodobania

porownywalem ja z moim kleniowym batsonem, avid wazy o 16 gram wiecej, ma bardzo podobne zbrojenie, oczywiscie nie takie samo, ale spacing rozni sie niewiele, avid ma wieksze przelotki, wiadomo, to seryjny kompromis dla setek tysiecy a nie indywidualnie zbrojony kij dla jednego wedkarza, avid jest tez wyraznie mocniejszy, bardziej sprezysty, jego blank jest wyraznie szybszy, posiada wyzsza dynamike, co nie dyskwalifikuje go do polowu kleni na typowe, male przynety, wrecz przeciwnie, ta wedka mozna podawac male przynety precyzyjnie i na ogromne odleglosci, wedka jest dobrze wywazona, lowilem twin powerem 2000 (ca. 260 gram) i srodek ciezkosci lezal dokladnie na winding checku, gdybym zalozyl kolwrotek rozmiaru 3000 to pewnie byloby jeszcze lepiej, zwlaszcza, ze przelotka prowadzaca i wogole spacing sa wylozone na kolowrotki wieksze niz rozmiar 2000

o wyzej wspomnianym modelu avid moge powiedziec, ze to swietny kij do polowu kleni i pstragow na duza rzeke, biorac pod uwage, ze ta wedka jest produkowana seryjnie, to ten ten kij jest pod kazdym wzgledem top

Przynęty kleniowe najczęściej nie wymagają szybkiego prowadzenia. Wręcz odwrotnie, prowadzę je zdecydowanie wolno. No ale to zależy również od warunków łowiska.

Przełożenie młynka dowolne.

I jeszcze może taka sugestia Pitta (przed chwilką znalazłem w sasiednim temacie):

nie sugeruj sie ciezarem wyrzutowym kija, tylko jego dlugoscia i waga wedki, jezeli masz dlugasny kij i do tego ciezki, to rozmiar 4000 moze byc nawet lepszy niz np. 2500, bo wedka bedzie lepiej lezala w dloni ...

to takie latwe, zamiast czytac posty i czekac az rozwiazanie problemu samo z nieba spadnie, zabieram wedke do sklepu wedkarskiego i dopasowuje mlynek na miejscu

I jest w tym całkiem sporo racji.

batkus@

Podobają mi się twoje wytyczne i uwagi. Zacznę od katalogu St.Croix. na twoim miejscu to bym do nich napisał jak oni mogą tak katalogować wędki spiningowe. napisz im, że ty się znasz i się z tym stanowczo niezgadzasz.

Kij 3,6 typu match. To też ciekawe podejście ale nieprecyzyjne. zależy w którym miejscu na Wiśle będziesz łapał te klenie. Bo co zrobisz jak rzeka będzie szersza. Powiedzmy gdzieś pod Kazimierzem czy Warszawą. Nawet nie wspominam o Płocku czy Włocławku bo tam to już chyba trzeba by 2x dłuższy :wacko: :wacko:

A tak na poważnie to podobnie jak poprzednicy proponuję poczytać trochę zasoby forum. Tam jest naprawdę dużo wiedzy, przykładów i trocin jak to na każdym forum.

pozdrawiam :D

odległościówka wcale nie jest głupim rozwiązaniem ... wędką o długości 4,2m można obłowić wiele ciekawych miejscówek niedostępnych dla kija 3m .

Swoją drogą to może należałoby zwrocić uwagę producentów na tego typu rozwiązania przy zachowaniu cech wędziska odpowiadających potrzebom spinnigistów .

odległościówka wcale nie jest głupim rozwiązaniem ... wędką o długości 4,2m można obłowić wiele ciekawych miejscówek niedostępnych dla kija 3m .

Swoją drogą to może należałoby zwrocić uwagę producentów na tego typu rozwiązania przy zachowaniu cech wędziska odpowiadających potrzebom spinnigistów .

taaaa... ale pamietajcie, że są jeszcze bolonki B) B) B) kije w dlugosci od 5 nawet do 8 metrów.