Skocz do zawartości

Multiplikator a ciężar przynęt

Wilims

Rekomendowane odpowiedzi

Ja zawsze sprawdzam tak

Zabieram kij multik plecionke i karton przynet o roznej wadze. Staram sie dosjc nad wode, montuje multik do kija, nawijam plecionke - i tu takie wtracenie co sprytniejsi robia to w domu ale ja jakos sie wstydze tak przy domownikach plecionke wkladac przez przelotki. Do linki dowiazuje agrafke i heja.

Od najlzjeszych i coraz wyzej wyzej. dochodze do momentu gdzie sam czuje ze multik jednak daje oznaki zmeczenia i to jest gorny zakres.

Dol natomiast wiadomo jak w 10 rzutach mam 10 brod i nie dam rady tego zmienic tzn przyneta za lekka :)

Wiele osob robi to na ogrodku w domu, na lace itp itd ja radze wybrac sie nad wode :)

kolowrotki sa zajezdzane oporem jaki stawiaja przynety w wodzie, np. bardzo duze obrotowki, duze SDR'y itp ... ciezar wabikia nie gra w zasadzie 'zadnej' roli (oczywiscie zakladajac, ze lowimy przy uzyciu tzw. zdrowego rozsadku, tzn. nie montujemy pixy do 40 funtowej jerkowki z adekwatna do wedki przyneta na koncu zestawu) a juz najmniejsza podczas wyrzutu, kiedy mechanizmy sa na wolnym biegu

moje multiki nie daja mi znakow zmeczenia ... chyba jednak ten stetoskop sobie zostawie :P

kolowrotki sa zajezdzane oporem jaki stawiaja przynety w wodzie, np. bardzo duze obrotowki, duze SDR'y itp ... ciezar wabikia nie gra w zasadzie 'zadnej' roli (oczywiscie zakladajac, ze lowimy przy uzyciu tzw. zdrowego rozsadku, tzn. nie montujemy pixy do 40 funtowej jerkowki z adekwatna do wedki przyneta na koncu zestawu) a juz najmniejsza podczas wyrzutu, kiedy mechanizmy sa na wolnym biegu

moje multiki nie daja mi znakow zmeczenia ... chyba jednak ten stetoskop sobie zostawie :P

Wieć wszystko sprowadza się do rodzaju wabika ( jak ktoś używa jerkow 100g stawiajacych mały opór w wodzie to wystarczy Curado 51E ?? )  Jest jeszcze jedna sprawa nikt nie rzuca 100g jerka z myślą o okoniu :P Myśle ze na wybór "mocy" multika ma wpływ wiele czynników ( masa wabika , opór jaki stawia , "srednia" wielkość łowionych ryb , czestotliwość wypadów nad wode . moc samego kija i pletki ) 

• Like 1

Rafal zadziwiasz mnie :blink: Bardzo dobrze prawisz. Jakos nikt sie nie przejmuje ile rzucac moze swoja korba tylko rzuca. Jedyny element ktory moze byc slabym elementem w mniejszych i lzejszych konstrukcjach ktore moze ucierpiec podczas rzutu czy ostrego holu jest os szpuli.

100+g jerki na takim Curadziaczku? Teoretycznie yes, ale chyba to 30m plecionki 40lbs nie wystarczy :D

A o czym ja pisze :P ? że na dobor multika wpływa wiele czynników - miedzy innymi moc linki 

Edytowane przez RafałWrocław