kamilm Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 no wlasnie co czlowiek to inne potrzeby, przeczytalem pare watkow o sprzecie na poczatek i klops radzicie, zeby zaczynac od lzejszego lowienia, a ja chcialbym zaczac od ciezkiego. Od razu pisze dlaczego - lekko lowi mi sie rewelacyjnie na spinning, mam duzo dobrego sprzetu i nie chce z tego rezygnowac. Casting chce wykorzystac do lowienia jerkami slidery, fatso, drunki do jackow wlacznie (czesto glownie to beda jacki)Pierwsze co mi wpadlo w oko to zestaw daiwy megaforce (cena 590pln) - do 80gr - i tu pierwsze pytanie. W spinningu w zaleznosci od firmy ciezar wyrzutowy czesto bywa zanizany - jak jest przy sprzecie castingowym ?Pytam bo np spinning do 60-80 gr bywa tak sztywny, ze nic na nim nie czuc (mala frajda)A jeszcze ryby - 90% polowu to szczupaki.nie przedluzajac co kupic ? im taniej tym lapiej:-) ale go tych 500-600 pln moge wydac. W rachube tez wchodzi zakup w sklepie w USA, brat moze mi przeslac ze stanow(jakies rady co z clem mile widziane:-)) dzieki i pozdrawiamK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
traker Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=5047& ;start=0& i wiele innych, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilm Opublikowano 15 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 czytalem dzieki wiele innych tez czytalem, zauwazylem, ze z reguly po chwili dyskusja odbiega ona tutaj od pytania wdzieczny bym byl za jakies konkrety, sprzet bede kupowal zdalnie, wiec wszelkie konkretne zestawy znacznie mi ulatwia PozdrawiamKM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2008 @kamilmwitaj na forum czytałeś artykuły na stronie głównej? Tam jest omówionych kilka zestawów do jerkowania. Nie wiem co to jest za zestaw daiwy megaforce, ale multiplikatora niskoprofilowego megaforce nie ryzykowałbym do cięzkiego jerkowania. Jeżeli chodzi o kij to w okolicach 500zł zbudujesz sobie jerkówke u rodbuildera. Z gotowych wyrobów możesz zapolować np. na Rozemeijera z serii 2-jerk-it (opisywany w jednym z artykułów) - moze dostaniesz przez internet w Niemczech lub Holandii. Jeśli chodzi o multiplikatory, w okolicach 250-350 zł możesz zapolować na konstrukcje takie jak Daiwa Procaster 100HL lub ABU C35501, ABU C45601, wzglednie ABU C34601. Co jerkowania w okolicach 70-80 gram lepsze beda C35501 lub C45601 - Procaster i C34601 szybciej się zdezoluja. Mysle ze na start wystarczy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 16 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2008 kamilm@Jeżeli masz tak dużo dobrego sprzętu na korbę i łowi ci się wyśmienicie to ja nie rozumię po co to wszystko zmieniać. Kup sobie dobry ciężki spining do jerkowania, kilka gliderów , kołowrotek z dużą korbą i nad wodę. Czytałem porady redaktora naczelnego Wędkarskiego Świata, że to barzo dobrze wychodzi i nawet palec nie boli. On się zna. Korzystaj z porad bardziej doświadczonych. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Thymallus, Trochę powagi drogi kolego. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilm Opublikowano 17 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 @Thymallus mam ciezki spinning przeznaczony do jerkowuzywalem go bardzo intensywnie na ostatniej wyprawie do Finlandi kiedy Jack okazal sie hitemniestety po 3 dniach bardzo intensywnego lowienia reka zaczela mi wysiadac, a do watlych nie naleze ogolnie mowiac komfort lowienia, pomimo rewelacyjnych wynikow, byl dosc watpliwy troche poczytalem i wychodzi, ze moze casting bedzie tutaj lekarstwem, nie mowiac o tym, ze lubie sie uczyc nowych rzeczymoze przy okazji ktos by mi napisal czy za rozsadne pieniadze (do 500pln) mozna dostac kij do jakis 80gr, ktory nie bedzie jak kij od szczotki (twardy, pracujacy przy rybach > 80cm) konkretne sugestie mile widziane moze ja glupi jestem, ale nadal nie wiem co kupic, szczegolnie jak patrze na rynek amerykanski (na zestaw moge wydac do 250$) PozdrawiamKM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Sporo o tym napisałem tutaj http://jerkbait.pl/?p=132 i tutaj http://jerkbait.pl/?p=130. Wiem, wiem ... wiele się od tego czasu zmieniło ale ... może te artykuły Tobie pomogą w doborze odpowiedniego sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi