Skocz do zawartości

zestaw na start, wiem wiem jzu bylo, ale

kamilm

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie co czlowiek to inne potrzeby, przeczytalem pare watkow o sprzecie na poczatek i klops :D

radzicie, zeby zaczynac od lzejszego lowienia, a ja chcialbym zaczac od ciezkiego. Od razu pisze dlaczego - lekko lowi mi sie rewelacyjnie na spinning, mam duzo dobrego sprzetu i nie chce z tego rezygnowac.

Casting chce wykorzystac do lowienia jerkami slidery, fatso, drunki do jackow wlacznie (czesto glownie to beda jacki)

Pierwsze co mi wpadlo w oko to zestaw daiwy megaforce (cena 590pln) - do 80gr - i tu pierwsze pytanie. W spinningu w zaleznosci od firmy ciezar wyrzutowy czesto bywa zanizany - jak jest przy sprzecie castingowym ?

Pytam bo np spinning do 60-80 gr bywa tak sztywny, ze nic na nim nie czuc (mala frajda)

A jeszcze ryby - 90% polowu to szczupaki.

nie przedluzajac co kupic ? im taniej tym lapiej:-) ale go tych 500-600 pln moge wydac. W rachube tez wchodzi zakup w sklepie w USA, brat moze mi przeslac ze stanow(jakies rady co z clem mile widziane:-))

dzieki i pozdrawiam

K

@kamilm

witaj na forum :D czytałeś artykuły na stronie głównej? Tam jest omówionych kilka zestawów do jerkowania.

Nie wiem co to jest za zestaw daiwy megaforce, ale multiplikatora niskoprofilowego megaforce nie ryzykowałbym do cięzkiego jerkowania.

Jeżeli chodzi o kij to w okolicach 500zł zbudujesz sobie jerkówke u rodbuildera. Z gotowych wyrobów możesz zapolować np. na Rozemeijera z serii 2-jerk-it (opisywany w jednym z artykułów) - moze dostaniesz przez internet w Niemczech lub Holandii.

Jeśli chodzi o multiplikatory, w okolicach 250-350 zł możesz zapolować na konstrukcje takie jak Daiwa Procaster 100HL lub ABU C35501, ABU C45601, wzglednie ABU C34601.

Co jerkowania w okolicach 70-80 gram lepsze beda C35501 lub C45601 - Procaster i C34601 szybciej się zdezoluja.

Mysle ze na start wystarczy.

Pozdrawiam

kamilm@

Jeżeli masz tak dużo dobrego sprzętu na korbę i łowi ci się wyśmienicie to ja nie rozumię po co to wszystko zmieniać. Kup sobie dobry ciężki spining do jerkowania, kilka gliderów , kołowrotek z dużą korbą i nad wodę. Czytałem porady redaktora naczelnego Wędkarskiego Świata, że to barzo dobrze wychodzi i nawet palec nie boli. On się zna. Korzystaj z porad bardziej doświadczonych.

pozdrawiam :D

@Thymallus

mam ciezki spinning przeznaczony do jerkow

uzywalem go bardzo intensywnie na ostatniej wyprawie do Finlandi kiedy Jack okazal sie hitem

niestety po 3 dniach bardzo intensywnego lowienia reka zaczela mi wysiadac, a do watlych nie naleze :D

ogolnie mowiac komfort lowienia, pomimo rewelacyjnych wynikow, byl dosc watpliwy

troche poczytalem i wychodzi, ze moze casting bedzie tutaj lekarstwem, nie mowiac o tym, ze lubie sie uczyc nowych rzeczy

moze przy okazji ktos by mi napisal czy za rozsadne pieniadze (do 500pln) mozna dostac kij do jakis 80gr, ktory nie bedzie jak kij od szczotki (twardy, pracujacy przy rybach > 80cm) konkretne sugestie mile widziane

moze ja glupi jestem, ale nadal nie wiem co kupic, szczegolnie jak patrze na rynek amerykanski (na zestaw moge wydac do 250$)

Pozdrawiam

KM