jerzy Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Korzystajac z faktu, że na forum sa ostatnio poruszane tematy precyzyjnych odległosci rzutu, doboru zestawu castingowego do dalekich rzutów lekkimi wabikami, wpływu zbrojenia spiralnego na komfort łowienia, wagi przelotek a akcji blanku, czy steez rzuci 4g czy może tylko 5,7865g itd. Chciałbym skorzytać z tej chwili i zapytac szacownych użytkowników najmniejszego conquesta o precyzyjne podanie pojemnosci szpuli tego multiplikatora z typem zastosowanej linki. Ciekawostką jest to, ze wśród użytkowników CC 51S którym zadawałem to pytanie wcześniej, panuje totalna dowolność i często dostawałem kompletnie sprzeczne informacje. Wg jednych miesci sie tam 100m linki 0,18mm wg innych takiej samej linki nie nawine nawet 50m. Co śmieszne japońskie strony internetowe są podobnie rozbieżne w tej kwesti na japantackle.com pojemnosć szpuli CC51s to 100 yd linki 6 Lb ( 90m/0,20mm ) wg strony shimano na szpulę CC51s wejdsie 100yh ale linki 3 lbs (90m/0,14mm) Jako, że szukam czegoś do łowienia klenii na wabiki do 7g i małych ciekach wodnych. Propozycja CC 51s wydaje mi sie jedyną sensowną w chwili obecnej na rynku. Będę wdzięczny za pomiary pojemności i podanie ich na forum.. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 Ramay jak założy do swojego 5g przynetę to wyśmiguje całą 10lb PP, do gołej szpuli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramay Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 co nie znaczy, ze wiem ile sie jej miesci moze Peresada cos bedzie wiedzial? Jak na razie to najwieksza tajmnica swiata. Nikt tego nie wie, a jak wie, to kazdy cos innego. Trzeba bedzie isc na trawnik i zmierzyc <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 ja się w ogóle nie orientuje ile wchodzi na moje młynkizawsze kupuje szpule po 300yardów i nawijam ile potrzeba.wg producenta żyłki 6lb 100 yardów.czyli chyba w uproszczeniu to będzie 0.18mm - 91m?pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramay Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2008 tak tez podaja na japantackle,ale juz u Plata3lb-100m 4lb-80m kiedys byl juz taki watek i tez chyba nikt nic nie wiedzial dokladnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 18 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 no to chłopaki weżcie najtanszą 0,18mm w długosci 100m i nawińcie na szpulę! Będzie wiadomo! Misci sie czy się nie mieści! Pokryje koszty jednego motka żyłki i w dodatku dorzuce dozgonną wdziecznosć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peresada Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 masz jerzy szczęście, że dostałem szpulkę strena orginal 10lb gratis ( to moja jedyna żyłka ) przy jakimś zakupienawinę wieczorem. tyle tylko że jam mam szpulę avail, być może ona jest głębsza wg producenta wchodzi na nią 75 m 0.290pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 18 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 masz jerzy szczęście, że dostałem szpulkę strena orginal 10lb gratis ( to moja jedyna żyłka ) przy jakimś zakupienawinę wieczorem. tyle tylko że jam mam szpulę avail, być może ona jest głębsza wg producenta wchodzi na nią 75 m 0.290pozdrawiam! dzieki krzychu, ale to chyba bez sensu, skoro ona ma inną głębokosć niz ta z 51s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Jak widzisz Jurku nikomu nie chce się nawinąć żyłki do pełnej szpuli następnie zaczepić za płot i odwinąć całość, żeby zmierzyć rzeczywistą odległość/pojemność Conquesta 51S. Podają albo jakieś dane jak piszą od producenta lub, że mają tyle i tyle żyłki na szpulce po jest napisane na opakowaniu. Ostatecznie bo mają inną szpulkę. Wszystko bez ruszania 4 liter od komputera.Ja ci nie zmierzę z bardzo prozaicznego powodu. Nie mam takiego kołowrotka. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Jerzy nie pozostaje Ci nic innego, jak sprawić sobie TO Ja to mam ale nie mam niestety 51S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 18 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Jak widzisz Jurku nikomu nie chce się nawinąć żyłki do pełnej szpuli następnie zaczepić za płot i odwinąć całość, żeby zmierzyć rzeczywistą odległość/pojemność Conquesta 51S. Podają albo jakieś dane jak piszą od producenta lub, że mają tyle i tyle żyłki na szpulce po jest napisane na opakowaniu. Ostatecznie bo mają inną szpulkę. Wszystko bez ruszania 4 liter od komputera.Ja ci nie zmierzę z bardzo prozaicznego powodu. Nie mam takiego kołowrotka. pozdrawiam tak widzę, całe szczeście znalazł się jeden, co na dniach dokona pomiarów i prześle mi swoje wnioski. Trochę obawiałem się wrzucać tutaj wogóle wątek z takim pytaniem. Co ciekawe posiadacze CC 51S sa jedynymi, którzy nie mają pojecia o pojemnosci tego multiplikatora. Moze to wynikać z fakttu, ze pojemnosć jest .... prawdopodobnie żadna popper ten przyrząd kosztuje prawie tyle co CC 51S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 (edytowane) . Edytowane 26 Czerwca 2014 przez J_J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 18 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Jarku tak mnie się też wydaje że wystarczy, dlatego pytam o szczegóły. Co ciekawe uzytkownicy CC 51 ( bes S) swietnie się orientują w takim niuansie ile linki moga nawinać i ich opinie sa prawie zawsze zbieżne...hmmm ciekawe.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Witam, @Jerzy, Pojemnosc szpulki jest na prawde mala. Jak pisal @Ramay bez problemu mozna wyrzucic cala plecionke PP 10 lbs i to w dodatku przy pierwszych rzutach lekkim castingiem co mialo miejsce w moim przypadku uzywajac woblerka ok 5 gram. Ile sie jej tam miesci:25- 30 metrow wydaje mi sie max chyba za obaj mamy ukryte zdolnosci o jakich sami nie wiemy. Notabene rozwazalem zakup 51 SS ale teraz jestem pewien ze dla mnie szpulka miesci za malo linki. Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Jerzy te dane które Ci kiedyś podawałem sa jak najbardziej OK.We wszystkich pomiarach rozwijałem i na nowo po zmierzeniu nawijałem plecionkę i żyłkę. Jutro jadę na rybki to jeszcze raz to postaram się pomierzyć i podam to na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 chyba wam troche na ambicje bede musial wjechac kupujecie tuningowane szpulki, korkowe uchwyty do korbek, ultrasowe tarcze do hamulcow, kosmiczne lozyska, znacie wiekszosc parametrow prawie kazdego multika na ziemi a nie wiecie ile zylki na wasz kolowrotek wchodzi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 za kilka dni bedzie info z mojej strony ile jakiej plećki i żyłki wchodzi z dokładnoscia co do metra plecionki pp 8lb 10lb żyłki 0,14,16, 18, 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramay Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 hmm,ambicje? w mb zylki? nie sadze <_< zylki zadnej nie mam, a nawet jakbym mial wlasciwa, to chyba nie chcialo by mi sie rzucac wszystko, aby natychmiast zwinac plecionke, nawinac zylke, leciec szukac miejsca z plotem mierzyc 30centymertowa miarka(stopami krokami lokciami?) wracac do domu i na odwrót przewijac. Ja to widac jakis nie czuly jestem, i malo ambitny. Przy okazji i owszem ale na okazje trzeba poczekac. Rozumiem Thymallus, ze gdybys taki kolowrotek mial, to bys wczoraj w nocy lub dzis rano taka operacje przeprowadzil, wczesniej jeszcze po zylke 0,18 do sklepu lub znajomego bys pobiegl, No chyba ze znalbys na pamiec ile czego wchodzi. Mi wystarczaja orientacyjne dane producenta, wiecej jest mi nie potrzebne. Na irladzkie rzeki wystarcza, a jak nie to mam w plecaku scorpiona mg 1001. Tez nie wiem ile mi czego wchodzi(duzo), ani jaka ma pojemnosc, tego za cholere nie rozwine Byc moze powinienem miec miarke na lince, aby wiedziec ile do 2go brzegu, ale ja tam ide na ryby, a nie rzeki mierzyc. Jakos tam mam, ze zawsze moge podejsc, i wystarcza. Czego i kolegom wszystkim zycze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Oj Jurek, Jurek. Już Ty roboty, w krajowym RZGW, nie dostaniesz . Oj nie.Nie nadajesz się . Jak to? Rzek mierzyć nie chesz? Dane producenta Ci wystarczają Niedobrze..... Ja nie wiem ile, czego, wchodzi na mojego Scorpionka a tym bardziej, co z pojemnością, tego wielgachnego 201 DPV. No ale ja dopiero raczkujący jestem. Na poważne dywagacje, pewnie jeszcze mam czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramay Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 no przyznaje, dupa ze mnie i len, nie znam parametrów zadnego z moich 5 multików, jakie hamulce, ile lozysk czy jaka pojemnosc szpuli nie zawze pamietam tez wedek. Bo mi to do lowienia malo potrzebne, a zawsze moge sprawdzic. Jakos bez tego sobie radze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Witam, @Ramay, Dlatego wlasnie myslalem ze Twoja wedka ma 9 funtow mocy a nie 12 :D Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramay Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Bujo,jak widziales, wedke mam nie opisana, bo to tez mi do niczego porzebne nie jest, a moc i cw pamietam (6-12, 3,5-10,5) gorzej z symbolami blanku wystarczylo zapytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Witam, @Ramay Nie bylo po co sie pytac. Rzucalo sie fajnie i to najwazniejsze :D Pozdrawiam, Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramay Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 bo to fajny zestaw jest razem, a brak wiedzy o paramtrach blanku czy pojemnosci szpuli, wcale nie wplywa na jakosc (precyzja, odleglosc) rzutów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Witaj Jerzy,Jako, że szukam czegoś do łowienia klenii na wabiki do 7g i małych ciekach wodnych. Odnośnie łowienia kleni na wabiki do 7g na małych ciekach wodnych. Nie wiem jak tobie ale taka ilość linki dla mnie jest do takiego łowienia jak najbardziej wystarczająca. Nawet gdybyś większość swoich rzutów przy takim łowieniu oddawał na odległość ok. 30m, to pozostaje mi tylko życzyć Tobie klenia który wyciągnie pozostałą ilość 8 funtowej linki, a jeżeli to dla Ciebie za mało to jest jeszcze kilka innych konstrukcji , które poradzą sobie z przynętami 5-7g a mają dużo więcej linki, co zapewne doskonale wiesz. Jak i to, że 51s to nie jest kołowrotek uniwersalny a do zadań specjalnych. Jakoś żadko się zdarza, żeby ktoś sprzedawał używany, może to wynikać z faktu, że doskonale spełnia swoje zadanie. PozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi