Skocz do zawartości

Conquest 51 Shallow Special

jerzy

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo podoba mi się wypowiedz Rafalea w temacie Conquesta 51SS. Jest taka asertywna i konkretna. Nie tylko podaje rzeczywistą pojemność szpuli dla konkretnej linki ale również przypomina nam, że jest to kołowrotek do zadań specjalnych. Więc wszelkie uwagi o niewystarczającej pojemności szpuli są nie na miejscu. To coś takiego jak pomysły tuningowania/wzmacniania hamulca w Presso do 4 czy 5 KG. Również bez sensu.

pozdrawiam :D

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

To coś takiego jak pomysły tuningowania/wzmacniania hamulca w Presso do 4 czy 5 KG. Również bez sensu.

Andrzeju,

Pewnie wspominasz o Smoodrag, który był na forum kilka razy wymieniany. Jednak tutaj chodzi o coś więcej jak tylko mocniejszy hamulec - przede wszystkim płynniejszy.

Pozdrawiam

Remek

dzięki rafael za profi odpowiedź! Widzisz ja nie kategoryzuje sprzętu na taki do klenii, okonii, czy może na swordfishe. Ale szukam kilku róznych mozliwych zastosowań. Jeśli CC 51S miota dobrze 2-3g to rzuci też 6-8 g z dużym komfortem. I to głowny powód pytania o ten mały multiplikator. Czasami łowię silne ryby na bardzo krótkich dystansach (na skałach) wiec .... czemu nie nawinąć na szpulę 51s np. kilkadziesiąt metrów żyłki 0,40 mm i nie próbować podawać małe wabikie mocnym kijem??? Kto powiedział, ze to nie możliwe? W morzu żyje sporo ryb, które osiagają spore rozmiary a chętnie pobieraja mały pokarm.. A klenie to tak przy okazji ... :D

pozd JW :D

sprawdziełem na płytką szpule 51SS do końca rantu 1mm

żyłaka Sufix Tritanium HI tech

mierzona suwniarką elektroniczna srednica w kilkunastu miejscach

wytrzymałość okolo miara na wadze elektronicznej.

0,18(0,17881)około 3,6k -93m

0,16(0,16110)około 3-3,1kg-102m

0,14(0,14101)około 2,3-2,6kg STROFT GTM 113m

jerzy tej 0,40 to raczej kilkanasicie a napewno nie wiecej niz 25-30m :mellow:

jak kombinuje jak zrobic sobie wymienna szpule nagłebszą do 51ss

cięzko bedzie pewnie :unsure:

Tak sobie czytam te dane zamieszczone przez hasiora i rafaela i cholera jakoś mi to nie pasuje. rafael podaje 45mb plecionki 8 lbs natomiast hasior 93 mb żyłki 3,6kG o średnicy 0,18mm.

W przybliżeniu 8 lbs to jest właśnie 3,6 kG. Więc obydwie linki miały porównywalną moc na zryanie. A teraz banalne pytanie. Co jest grubsze przy tej samej mocy ? Żyłka czy plecionka.?????

Gdyby nawet założyć ,że grubości są porównywalne przy tej samej mocy ( a tak przeciesz nie jest) to ilość linki na szpulce nie powinna się różnić dwukrotnie!!!!!!

Gdzieś jest błąd.

Poddaję ten wywód po dyskusję.

pozdrawiam :D :D :D

żyłeczke mierzyłem dokłądnie jest nawinięta prawie z 1mm odstepem po rant szpulki.znierzone metr po metrze ,Tyle weszło

z resztą zyłem zrobiłem doklądnie tak samo.

sprawdziłem srednice na kilkunastu odcinkach oraz wytrzymałości naiwnąłem do końca(faza 1mm) rantu i zmierzyłem następnie metr po metrze :D

wyniki takie jak powyżej :D

a jeszcze jedno waga szpulki po napełnieniu żyłk a to 15,5gr

jak najbardziej zgadzam się z tą uwagą,byc może linka 8lb jest grubsza od mono o około tej samej mocy :unsure: wiadomo linka nie jest okrągła jak żyłka,być może kolega nawinął jej poprostu mniej ja nawinąłem ptawie do konca rantu,jak pisałem z marginesem ,rzuca sie TYM swietnie nic sie nie plącze.

.

post-83-1348913833,6025_thumb.jpg

Hasior jesteś Wielki !!! B) zrobiłeś to bardziej precyzyjnie niż potrzebowałem !! :o :huh: Tritanium to moja ulubiona zyłka w PL ;) a zapas 90m srednicy 0,18 będzie wystarczajacy na klenie nawet na warcie. Z ta linka 0,4 to pojechałem lekko, ale od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie pomysł kuszenia silnych ryb na maleńkie wabiki, wiec CC 51s wydaje się jedynym mozliwym rozwiazaniem. Mam na mysli salwater B) :wacko: W takim ukałdzie raczej nawinąłbym 30-35m spiderwire`a 15 lbs i heja na Hemingwaya :mellow:

co ciekwe pełna szpula cc51s jest jedynie niewiele ponad gram cieższa niz pusta w liberto pixy.. :huh:

Jerzy aż taki wielki nie jestem 184cm ino

:mellow:

moim zdaniem nawinięcie na multik do małych przynęt linki 14-15lb nie jest straszne,jesli łowi się w zawadowym miejscu,z kręcka o stałej szpuli mogło by być cięzko,gdyby żyłka ta 14-15lb spadała ze szpuliw spiralnej postaci.

ale w multiku gdzie skręcanie niewystępuje to chyba nie taki problem :unsure: ja do kijka 10lb nie boje się zakładać grubszej linki,przeciez na przymus niebęde sptawdzał co pierwsze puści :unsure: .się rozpedziłem z tymi zaczepowymi lowiskami,a Tu Jerzy raczej chce na otwartą wodę.

Mysle ze z łodki gdzie mozna płynąc za jakimś 5kg tunkiem to spoko bedzie 51SS do małych przynęt.ale jak tunek zechce na głebokiej wodzie zanurkowac to może byc po ptokach <_<

Na przybrzeżnej strefie gdzie płycej to spoko.

wiesz Jerzy przeca jakie mocarne rybki morskie są :D

a jeszcze sprawdziłem 0,25 żułkę Dragona millenium włazi na styk 43m :mellow:

a wiesz Hasior, dziś tunki to pokazały nam figę z makiem, Pływały w łowisku z kolezażkami Doradami i nic nie pomogło ;) , o kiju spłyneliśmy w południe przy chłodnej bryzie i 37 C` :o ale winę za to wszystko ponosiły... meduzy. Tak one były wszystkiemu winne!! Bo.. pływały w morzu :unsure: :lol:

wracajac do CC51s to nawinawszy plećkę 15 lbs w odcinku 40m to wydaje mi się naprawdę dobry sposób na wyciąganie ryb ze szczelin skalnych szerokich na 2-3 m

do tego oczywiscie kij 25 lbs :lol:

no właśnie Kuba o tobie myslałem ostatnio, ze taki CC 51 s z kijem 25 lbs to prawie zestaw pstragowy do metody irlandzkiej heheh

zresztą to musi być jakis wyspiarski styl, poznałem tu angielskiego wędkarza o imieniu endi, który szczycił się tym,z ę na ryby w Oma nie bierze kij beastmaster do 100g z jakimś slamerem i monofilem 0,65mm :huh: a łowił takie same ryby ja te nasze z wątku prawie udana wyprawa... Jak pokazałem mu , ze na 201DPv mamy linke 12 lbs to spuscił wzrok będac pełem dezoaprobaty.. zrobił to w iscie angielskim stylu. <_<

szpula już zamówiona reszta badziewia też, :mellow:

Anglik w stylu angielskim podszedł do rybek,pewnie u siebie szczupaki tak łowił z drugiej strony jak jest szansa na spotkanie np z 30-50kg tunkiem to pewnie zestaw 100gr beastmaster i 0,65mm nie byłby przesadą :mellow: chociaz przyjaźniej brzamiało by np,beastmaster z Currado 301 :mellow:.

widze ,że po dymisji premier juz na części poszedł <_<

no właśnie Kuba o tobie myslałem ostatnio,

Przyznaj się Jerzy - często o mnie myślisz <_<

:lol:

A powiedzieć musze że węda jest w sam raz na pstrągi - mocna, rzuca małymi przynętami, dobrze leży w łapie. Tylko ten conquest jakoś nigdy mi nie pasił - jest straszliwie mały, po za tym wyśmiganie przy rzucie plecionki 10lb ze widać dno szpuli to dla mnie jakaś pomyłka jest...

Kuba co do hamólna to ma mocny prubowałem i porównywałem se scorpionem MG naprawde ma powera jak dokręcosz na maxa,

pozatym taki mały kręciek to raczej na mniejsze rybki więc dlaczego chcesz super power hamowanie,a w dodatku masz kciuka jak coś

ja juz kombinuje i będę miał 2 w jednym :mellow: rozetka bierznia hamólca od 51 i głeboka szpulka,wylądują w 51SS.

A ja się tak powoli zastanawiam nad zwykłą 51, ponoć działa w podobnym zakresie co scorpion, ma głęboką szpulę, mocniejszy niż SS hamulec, tylko ta rączka krótka

Witam,

Kuba jak dobrze pojdzie to bede mial na zbyciu raczke od CC101 :D :D :D

Zawsze mozesz wymienic na jakas ZPI czy Bassart nie mowiac juz o tych co ma Peresada :D :D :D

Bujo