Skocz do zawartości
  • 0

Napędy elektryczne łodzi

Gość Horn

Pytanie

Postanowiłem zacząć ten niezależny temat ponieważ od bardzo długiego czasu nurtuje mnie sprawa już wysoko rozwiniętych technologii takich napędów. Jeszcze kilka lat temu moje podejście do elektryków był bardzo sceptyczne do momentu aż na jednych targach żeglarskich dostałem do popływania elektryczny katamaran z dużymi solarami na dachu. Pływałem 2 godziny z prędkością około 6 węzłów i rozładowałem tylko o 3% akumulatory ze względu na duży prąd jakie dawały solary. Byłem zachwycony tym wynalazkiem i komfortem pływania.. naprawdę przyjemnego pływania.

Od tamtej pory często penetruję rynek napędów elektrycznych ale nie trolingowych tylko dających przyjemność podobną do silników spalinowych.

Przykładem jest torqeedo widoczny na filmie poniżej. Jednak cena jest naprawdę miażdżąca, natomiast możliwości zaskakujące…oceńcie sami….   :rolleyes:

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

nrt i felo bardziej przyziemnie  ;)

przeglądałem teraz odnośnie tego torqeedo 4 materiały.

więc 1 silnik 4.0R odpowiada mocy spalinowego 9.9 KM

Tylko 1 silnik wymaga zasilania 2-ch akumulatorów oczywiście tej samej firmy

Natomiast 2 silniki jak na tym filmie w tandemie mają blisko 20 KM razem to już jest coś tylko wymagają 4 akumulatorów...

Te akumulatory są bardzo lekkie

ale na tym kończą się te fajne spostrzeżenia, jest też tam cennik więc uwaga  :D  

Jeden silnik 14500zł

Jeden akumulator 14400zł

Więc taki fajny tandem wynosi 86600zł   :wacko:

Poczekam jeszcze kilka lat aż będą tańsze albo poczekam aż chinole zrobią cos podobnego  :D  bo jak narazie coś tam parsun grzebie w tym temacie 

aaa.. zapomniałem jeszcze o  ładowarkach za kilka tysięcy   :blink:

Dziękuję i Dobranoc  :D

Edytowane przez Horn

• 0

Takie rozwiązania na akweny ze strefą ciszy to super sprawa! Zastanawiam się jaka byłaby odpowiedź władz gdy na śląsku zaczęły pływać łodzie z silnikami elektrycznymi o mocy przynajmniej 10HP :) Znając życie pewnie wprowadziliby zakazy związane z mocą takich silników :)

• 0

Jeden silnik 14500zł

Jeden akumulator 14400zł

Więc taki fajny tandem wynosi 86600zł   :wacko:

Poczekam jeszcze kilka lat aż będą tańsze albo poczekam aż chinole zrobią cos podobnego  :D  bo jak narazie coś tam parsun grzebie w tym temacie

bardzo długo myślałem nad skomponowaniem takiej łódki, ale koniec końców odpuściłem sprawę i założyłem spalinę i odpuściłem strefy ciszy. o aku za 14 tysi nawet nie myślałem, chciałem kwasiaki. ale im większy zasięg tym większe wychodziło mi zanurzenie :)

natomiast sama koncepcja takiej konstrukcji wcale tak głupia nie jest, jak ktoś robi sporo mth to może się ona nawet opłacać (!).