Skocz do zawartości
  • 0

Łódź na Wisłę dla 2 osób

yanik3

Pytanie

Witam,

Planuje zakup łodzi do wędkowania dla 2 osób, pływać mam zamiar tylko po Wiśle, z racji że jestem laikiem w tej kwestii proszę o podpowiedzi, na co zwrócić uwagę i jakie kryteria przyjąć.
 Do tej pory upatrzyłem sobie 3 łódki;

http://e-hangar.pl/pl/lodzie-wioslowe-srednie/185-columbia-fishing-390.html

http://allegro.pl/lodz-wedkarska-lodka-wioslowa-cobein-380-promocja-i3670300813.html

oraz Texas 370 dł. 370, szerokość 159cm, wysokość 70cm, zanurzenie 15cm waga 130Kg

Która z tych łodzi byłaby najlepsza ?

Do łódki mam zamiar podczepić spaline do mocy 9,9KM ...

pozdrawiam
Piotr

12 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Myśle że nie jest tak źle :) jeszczen na naszym odcinku nie widziałem łódki alu... wszyscy pływaja laminatami, fakt że biorą co mają, czyli nie zauważyłem większych łódzi , nie licząc pychówek :) Zależy mi głównie na bezpieczeństwie i komforcie łowienia.

• 0

Tu masz zestaw gotowy na wisełkę

http://tablica.pl/oferta/lodz-wigry-355-z-silnikiem-yamaha-9-9km-okazja-ID43b8f.html#054b837620

Polecam dla dwóch osób na wisłę, super stabilność i dobre właściwości ślizgowe. taki zestaw pływa prawie 40km/h

PS jest to jeden z bliźniaków(klonów) texasa370

• 0

Wszystko jedno co weźmiesz, Solara, Texasa, czy Wigry to prawie jedna i ta sama łódź. Kopia Quicksilwera, podejrzewam, że i RiverFox bazował na Quicksilver-ku. Ja bez reklamy którejkolwiek, powiem, że mam jedną z nich i chwalę sobie. Jedna rzecz, która dla mnie jest minusem to przy płynięciu pod falę dwie osoby muszą siedzieć w tylnej części łódki bo ta bliżej dziobu ma przechlapane dosłownie z powodu wlewającej się wody do łódki. Przy małej falce problemu nie ma bo płynąć można w ślizgu.

• 0

Wszystko jedno co weźmiesz, Solara, Texasa, czy Wigry to prawie jedna i ta sama łódź. Kopia Quicksilwera, podejrzewam, że i RiverFox bazował na Quicksilver-ku. Ja bez reklamy którejkolwiek, powiem, że mam jedną z nich i chwalę sobie. Jedna rzecz, która dla mnie jest minusem to przy płynięciu pod falę dwie osoby muszą siedzieć w tylnej części łódki bo ta bliżej dziobu ma przechlapane dosłownie z powodu wlewającej się wody do łódki. Przy małej falce problemu nie ma bo płynąć można w ślizgu.

Widziałem i pływałem(gościnnie) riverfoxem i uważam że nie ma nic wspólnego z wymienionymi przez Ciebie łodziami.

• 0

Używam texasa na zaporówce i też mam problem z chlapaniem przy ślizgu i na fali...trochę też buja ;) ale to dobre krypy :) na wisełce nie testowałem jeszcze, ale wiem, że sporo osób taką pływa i sobie chwali....od jakiegoś czasu zastanawiam się nad bardzo popularnym w mojej okolicy sportyachtem style 410 tylko ta jest dwa razy cięższa od texasa ,a czasami trzeba zwodowac samemu :( i wtedy liczą sie każde kilogramy ;) nie rozważałeś zakupu pontonu?na wisłę to chyba optymalne rozwiązanie...

• 0

Witam,

Dziękuje za odpowiedzi :) Jakoś się nie widzę w pontonie:)

Co do Wigry, czy solara, i texas, to oglądałem na żywo tylko texas370, jak na moje to trochę za bardzo zabudowany dziób i mało miejsca. Minusem na Wiśle może być  długi kil łodzi i większe zanurzenie, do główki nie dałoby sie dobić...

Jak do tej pory urzekł mnie River Fox 390, tylko nie wiem czy kasowo wydolę :) Doliczając przyczepkę i silnik to juz spory wydatek...

Ale mam zamiar osobiście się przejechać do Grudziądza, może coś się wymyśli ...

• 0

Mante to sobie wybij z głowy(wiem bo miałem ale już nie mam!)jest do d..y!

Po pierwsze nie STABILNA i chybotliwa!myszkuje jak cholera!

Po drugie przy silniku 6km staje dęba i nic nie widać przed sobą-jedna zaleta to że dobrze idzie na wiosłach!

• 0

Mam dla ciebie Piotrku extremalne rozwiązanie problemu twojego i zapewne kilku innych kolegów z forum ;) robisz patent na szybowce i już możesz  śmiało przeskakiwać wiślane główki ,a jak zajedziesz po opasce to tylko iskry polecą  :D  :D  :D

http://www.youtube.com/watch?v=JpR926L_f3I  

pozdrawiam ;)