Skocz do zawartości

Wędka z Rodmas

paawelek83

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć dragonfly to coś zupełnie innego w porównaniu do IF czyli żelaznego pióra . IF miał pełną szczytówkę , która była scalona w procesie zgrzewania i dodatkowo całość była obwinięta specjalną taśmą . Przy dragonfly jest to konstrukcja w 100% jednolita -przynajmniej takie sprawia wrażenie -blank jest elastyczny i bardzo czuły -ale tak bardzo, bardzo czuły :) .Ciężko to opisać bo nie jest to takie suche odbicie jak w wędce sandaczowej -ja osobiście pierwszy raz z czymś takim się spotkałem . Co do szerszej informacji na temat materiałów i opisu samego blanku na pewno taka się pojawi . Ja jednak radziłbym nie traktować opisów modułów zbyt poważnie bo nowe blanki od jakiegoś czasu w bardzo małym stopniu przypominają te sprzed paru lat . Wszystko bardzo ruszyło do przodu i ważne jest aby inżynier projektujący blanki wiedział co robi :)

Pozdrawiam

Łukasz

Edytowane przez Łukasz Masiak
  • Like 3

Łukaszu, a ja mam pytanie o serie Mirage - jakos mało popularna jest w Polce, a z parametrów wydaje się że powinna byc wrecz idealna do paprochowania za wzdrega np czy okoniem,   zainteresowały mnie zwłaszcza modele dwuczeciowe, dzielone asymetrycznie - jakbyś je porównał do IF i DF ?

Cześć Pawle

Mirage mają swoich fanów w Polsce , ale to już ultra ultra light . Tak jak napisałeś idealne narzędzie do małych przynent , ale ryb już niekoniecznie :D   . Jak założy się odpowiedni sznurek  to  można konia wyciągnąć -bardzo cieżkie do złamania -ale pewnie możliwe :unsure: .   DF  jest trochę blizszy do Mirage  niż  do IF  -to jakby coś pomiędzy . Z tych asymetrycznych dwuskładów Mirage robiłem tylko muchówki  w klasie 3/4  ale z 5  też latało - fajny precyzyjny  kijek do suchej .   Teraz musimy wprowadzić jakieś dwuskałdy z tych materiałów  bo te blanki nie mają odpowiedników w innych firmach .

Pozdrawiam

Łukasz

• Like 1

Ja mam nadzięję że Mirage mają głębsze ugięcia od IF & EX i delikatne szczytówki umożliwiające operowanie jigami na głowkach poniżej 1 grama i dobre ich zassanie np. przez wzdręgę.

Jeśli tak jest to wygląda na to że Mirage będą mogły w klasie UL konkurować z najwyższej klasy wklejkami JDM - bardzo tu trudno o odpowiednik w ofercie rodbuildingowej, Może właśnie Mirage...

To mi wpadło w oko:

MF711-2-B 7'1" 2 1-5 Moderate .295 3.5 1.00 oz

Jaka jest długość dolnego składu ( "rękojeści" ). Złącze jak rozumiem jest typu put-in ?

Pawle

Mirage ma głębsze ugięice ale jest szybkim blankiem . Głębsze ugięcie wynika z zastosowanego materiału  i  ultralajtowści blanku  . Dokładnie dolnego składu nie mierzyłem było to chyba mniej niż 1/3 blanku -ale sprawdzę -złącze tak put in  .  Ogólnie te dwuskłady mają przez to ciut sztywniejsze ugiecie w dolnej części  . 

Pozdrawiam

Łukasz

• Like 1

Mirage ma głębsze ugięice ale jest szybkim blankiem . (...)  .  Ogólnie te dwuskłady mają przez to ciut sztywniejsze ugiecie w dolnej części  . 

Brzmi obiecująco, dokładnie czegoś takiego szukam - bardzo miękka szczytówka, szybki blank ale głębokie ugięcie.  Trzeba zmierzyć dolny skład, jeżeli nie usztywnia za bardzo dolnika to może być to :)

Dzięki za pomoc Łukaszu !

• Like 2

@Jozi Dobrze prawi- " Kawalcowe "  są minimalnie inne od fabrycznych Mirage  ale zamysł podobny  , no i Pan Zbyszek włożył dużo pracy w  dobór przelotek jak i cały pomysł wędki Mosquito.

Pozdrawiam

Łukasz

Edytowane przez Łukasz Masiak

Cześć dragonfly to coś zupełnie innego w porównaniu do IF czyli żelaznego pióra . IF miał pełną szczytówkę , która była scalona w procesie zgrzewania i dodatkowo całość była obwinięta specjalną taśmą . Przy dragonfly jest to konstrukcja w 100% jednolita -przynajmniej takie sprawia wrażenie -blank jest elastyczny i bardzo czuły -ale tak bardzo, bardzo czuły :) .Ciężko to opisać bo nie jest to takie suche odbicie jak w wędce sandaczowej -ja osobiście pierwszy raz z czymś takim się spotkałem . Co do szerszej informacji na temat materiałów i opisu samego blanku na pewno taka się pojawi . Ja jednak radziłbym nie traktować opisów modułów zbyt poważnie bo nowe blanki od jakiegoś czasu w bardzo małym stopniu przypominają te sprzed paru lat . Wszystko bardzo ruszyło do przodu i ważne jest aby inżynier projektujący blanki wiedział co robi :)

Pozdrawiam

Łukasz

Łukaszu a czy wspomniany przeze mnie blank DFX701 jest dostępny na chwilę obecną? jakie są koszty?

Jeśli nie są dostępne to kiedy można się ich spodziewać i ile będą kosztowały?

Jestem poważnie zainteresowany nabyciem tej witki.

Pozdrawiam

• Like 1