Łukasz Masiak Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 (edytowane) Cześć dragonfly to coś zupełnie innego w porównaniu do IF czyli żelaznego pióra . IF miał pełną szczytówkę , która była scalona w procesie zgrzewania i dodatkowo całość była obwinięta specjalną taśmą . Przy dragonfly jest to konstrukcja w 100% jednolita -przynajmniej takie sprawia wrażenie -blank jest elastyczny i bardzo czuły -ale tak bardzo, bardzo czuły .Ciężko to opisać bo nie jest to takie suche odbicie jak w wędce sandaczowej -ja osobiście pierwszy raz z czymś takim się spotkałem . Co do szerszej informacji na temat materiałów i opisu samego blanku na pewno taka się pojawi . Ja jednak radziłbym nie traktować opisów modułów zbyt poważnie bo nowe blanki od jakiegoś czasu w bardzo małym stopniu przypominają te sprzed paru lat . Wszystko bardzo ruszyło do przodu i ważne jest aby inżynier projektujący blanki wiedział co robi Pozdrawiam Łukasz Edytowane 15 Listopada 2013 przez Łukasz Masiak 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Łukaszu, a ja mam pytanie o serie Mirage - jakos mało popularna jest w Polce, a z parametrów wydaje się że powinna byc wrecz idealna do paprochowania za wzdrega np czy okoniem, zainteresowały mnie zwłaszcza modele dwuczeciowe, dzielone asymetrycznie - jakbyś je porównał do IF i DF ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Cześć Pawle Mirage mają swoich fanów w Polsce , ale to już ultra ultra light . Tak jak napisałeś idealne narzędzie do małych przynent , ale ryb już niekoniecznie . Jak założy się odpowiedni sznurek to można konia wyciągnąć -bardzo cieżkie do złamania -ale pewnie możliwe . DF jest trochę blizszy do Mirage niż do IF -to jakby coś pomiędzy . Z tych asymetrycznych dwuskładów Mirage robiłem tylko muchówki w klasie 3/4 ale z 5 też latało - fajny precyzyjny kijek do suchej . Teraz musimy wprowadzić jakieś dwuskałdy z tych materiałów bo te blanki nie mają odpowiedników w innych firmach . Pozdrawiam Łukasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Ja mam nadzięję że Mirage mają głębsze ugięcia od IF & EX i delikatne szczytówki umożliwiające operowanie jigami na głowkach poniżej 1 grama i dobre ich zassanie np. przez wzdręgę. Jeśli tak jest to wygląda na to że Mirage będą mogły w klasie UL konkurować z najwyższej klasy wklejkami JDM - bardzo tu trudno o odpowiednik w ofercie rodbuildingowej, Może właśnie Mirage... To mi wpadło w oko: MF711-2-B 7'1" 2 1-5 Moderate .295 3.5 1.00 oz Jaka jest długość dolnego składu ( "rękojeści" ). Złącze jak rozumiem jest typu put-in ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Pawle Mirage ma głębsze ugięice ale jest szybkim blankiem . Głębsze ugięcie wynika z zastosowanego materiału i ultralajtowści blanku . Dokładnie dolnego składu nie mierzyłem było to chyba mniej niż 1/3 blanku -ale sprawdzę -złącze tak put in . Ogólnie te dwuskłady mają przez to ciut sztywniejsze ugiecie w dolnej części . Pozdrawiam Łukasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Mirage ma głębsze ugięice ale jest szybkim blankiem . (...) . Ogólnie te dwuskłady mają przez to ciut sztywniejsze ugiecie w dolnej części . Brzmi obiecująco, dokładnie czegoś takiego szukam - bardzo miękka szczytówka, szybki blank ale głębokie ugięcie. Trzeba zmierzyć dolny skład, jeżeli nie usztywnia za bardzo dolnika to może być to Dzięki za pomoc Łukaszu ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Nie ma za co Pawle -jutro przedzwonię do kolegi któremu robiłem wędkę i dam znać. Pozdrawiam Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kogut Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 O, i wrócił m.guru. Pozdrawiam Łukasza. Łukasz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Blanki z serii Mirage są stworzone do tych rzeczy.Kawalec właśnie Moskito robi na serii mirage MF671-1, kijek pracuje po samą rękojeść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Masiak Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 (edytowane) @Jozi Dobrze prawi- " Kawalcowe " są minimalnie inne od fabrycznych Mirage ale zamysł podobny , no i Pan Zbyszek włożył dużo pracy w dobór przelotek jak i cały pomysł wędki Mosquito. Pozdrawiam Łukasz Edytowane 15 Listopada 2013 przez Łukasz Masiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 A no właśnie, zapomniałem o Moskito - ale one są chyba jednak nieco inne (mam na myśli szczytówkę) ? no i nie ma opcji w dwóch kawalkach, choćby asymetrycznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 15 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2013 Jak będziesz chciał potestować Komara od Kawalca, to może uda mi się zaaranżować spotkanie nad ZZ. I skąd ta niecheć do jednoskładu? Transport to tylko chwila niewygody, a nad wodą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Cześć dragonfly to coś zupełnie innego w porównaniu do IF czyli żelaznego pióra . IF miał pełną szczytówkę , która była scalona w procesie zgrzewania i dodatkowo całość była obwinięta specjalną taśmą . Przy dragonfly jest to konstrukcja w 100% jednolita -przynajmniej takie sprawia wrażenie -blank jest elastyczny i bardzo czuły -ale tak bardzo, bardzo czuły .Ciężko to opisać bo nie jest to takie suche odbicie jak w wędce sandaczowej -ja osobiście pierwszy raz z czymś takim się spotkałem . Co do szerszej informacji na temat materiałów i opisu samego blanku na pewno taka się pojawi . Ja jednak radziłbym nie traktować opisów modułów zbyt poważnie bo nowe blanki od jakiegoś czasu w bardzo małym stopniu przypominają te sprzed paru lat . Wszystko bardzo ruszyło do przodu i ważne jest aby inżynier projektujący blanki wiedział co robi Pozdrawiam ŁukaszŁukaszu a czy wspomniany przeze mnie blank DFX701 jest dostępny na chwilę obecną? jakie są koszty?Jeśli nie są dostępne to kiedy można się ich spodziewać i ile będą kosztowały?Jestem poważnie zainteresowany nabyciem tej witki.Pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dienekes Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Oczom nie wierzę. Paweł z ul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Zandery słabo gryzą gumy na główkach 10-40g to trzeba próbować mikro jigów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Oczom nie wierzę. Paweł z ul Radku przecież widziałeś mnie podczas łowienia okoni na UL.To nic nowego.A może na drogiego customa lepiej będą brały niż na seryjną wklejkę za 120pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Radku przecież widziałeś mnie podczas łowienia okoni na UL.To nic nowego.A może na drogiego customa lepiej będą brały niż na seryjną wklejkę za 120pln W to nie wierz :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Józku wiem o tym ale miałem tego DFXa w łapkach i wyjąłem nim 2 rybki, przy okazji zakochując się tym patyczku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Józku wiem o tym ale miałem tego DFXa w łapkach i wyjąłem nim 2 rybki, przy okazji zakochując się tym patyczku .Pheniks te UL ma zajebiaszcze .Dla mnie w lipcu podstawowa wędka to elikser FX 862-2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Pheniks te UL ma zajebiaszcze .Dla mnie w lipcu podstawowa wędka to elikser FX 862-2.strasznie długi. z brzegu z nim biegasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 strasznie długi. z brzegu z nim biegasz?Dokładnie to brzegowy patyś ale na tęczaki z łodzi też obleci i to z plećką, kapitalnie trzyma rybę.Na łódkę są króciaki 2,13m od 0,5g do 42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Dokładnie to brzegowy patyś ale na tęczaki z łodzi też obleci i to z plećką, kapitalnie trzyma rybę.Na łódkę są króciaki 2,13m od 0,5g do 42 ???? 0,5-42!!!!???? co to za kij? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 ???? 0,5-42!!!!???? co to za kij?Pierwsza to kocia łapa, ostatni CTS, w środku jeszcze coś ze 3 sztuki :lol: . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 16 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 ???? 0,5-42!!!!???? co to za kij?jeszcze się nie nauczyłeś, że takiego 'kija' - w sensie jednego nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paawelek83 Opublikowano 16 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Wiem... ale przez chwilę myślałem że pojawiła się jakaś kosmiczna technologia lub ktoś potrafi jerkówką łowić wzdręgi na mikroprzynęty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi