Skocz do zawartości
  • 0

Kij na bolenie

maniak

Pytanie

Witam serdecznie,

Szukam kija, który będzie przeznaczony na wiślane bolenie jak i również na jeziorowe szczupaki i sandacze.

Wędzisko ma współgrać z Shimano Super X 4000 GT(waga 330g).

Niestety u mnie nie ma sklepach takie sprzętu jakiego potrzebuję więc będę musiał zakupić go przez internet bez możliwości sprawdzenia.

Planuję zakupić kij w kwietniu.

W tej chwili mam parę propozycji, oto i one:

1.Daiwa PowerMesh 2,7m 5-25g.

2.Dragon Millenium Super Fast 2,7 - 2,85m 5-25g

3.Shakespeare Ugly Stik Graphite 2,7 - 3m 10-25g

4.Team Dragon Silver Edition 2,7m 10-28g

Są to kije nad którymi się mocno zastanawiam.

Czekam na Wasze ciekawe propozycję i opinie na ich temat.

Może ktoś z Was ma jakieś używane kije do sprzedania za max 300zł.

Pozdrawiam

Maciek B)

24 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

uwazam, ze wedka seryjna o katalogowym cw. do 25 gram nie nadaje sie do lowienia szczupakow z tej prozaicznej przyczyny, ze w wedkach seryjnych maks. cw. jest z reguly bezwstydnie zawyzany i co sie z tym wiaze, taki kij jest za slaby aby prawidlowo poprowadzic klasyczne przynety szczupakowe, jest tez zbyt slaby aby rybe skutecznie zaciac, szybko wyholowac i wypuscic w dobrej kondycji

o sandaczach i boleniach nie bede sie wypowiadal, bo nie mam doswiadczenia :D

• 0

Witam,jeśli chodzi o bolki to jest taki fajny TD 2,90 10-25g ale na szczupłe to bym go już nie polecał,na szczupłe ugly stick mógłby być spoko ale znowu z bolkami będzie ciężko.Jeśli masz zamiar łapać te szczupłe z łódki,i do tego bolki w wisle to będziesz miał ciężko połączyc kijek bolowy ze szupakowym i do tego zmieścić się w 300zł.

Pozdro

• 0

Ja na wislane bolenie uzywam kija 2.90 10-21g i uwazam ze na moja Wisle ta dlugosc jest min. bo trzeba bolenia czesto podejsc na otwartym terenie daleko podac przynete i poprowadzic ja w warkoczu prawie po samej powieszchni a ja potrafie to tylko dlugim kijem.

• 0

W zeszłym roku szukałem podobnego kija i w ofercie Kongera nie widziałem nic ciekawego dla siebie.

Nie znam zbyt wielu opini o kijach Mistrala ale te wędki wtedy wpadły mi w oko. Niestety trafiłem na HM80 Black Hunter w bardzo atrakcyjnej cenie i nie było mi dane przetestować zadnego Mistrala.

• 0

Hej, już kiedys Ci doradzałem w tej kwesti ;) ...jak na sandacze i bolenie, i w kwocie do 300 Pln to z wymienionych przez Ciebie wybrałbym zdecydowanie Millenium...szybki, sprawny, dobrze uzbrojony i poradzi sobie ze średnim szczupakiem...ale to Twój wybór

• 0

No racja jest promocja i to dość ciekawa :D

Tylko jak to jest z wagą tego kija bo waży 230g to nie za dużo?

W tej chwili jeszcze w grę wchodzi Ugly Stik, trudny wybór.

Nie patrz na wagę kija tylko na odpowiednie wyważenie zestawu....a mocny, wielkorzeczny kij musi trochę ważyć..chyba, że kupisz cos z papierkowymi ściankami jak TD :unsure:

• 0

Nie odzywalem sie do tej pory ale taraz padla wzmianka o ideale...moim tegorocznym typem-pretendentem bedzie Lamiglas serii G1000 2,75m, 12LBS, do 21g.

Nadajacy sie do przynet sredniej masy, trzeba juz tu zrezygnowac z lekkich. Przeznaczenie nie tyle boleniowe co ogolnowielkorzeczne...

No i wiadomo...nie fabryczny a zbrojony...dol na hardloyach LV, szczytowa SiC.

Gumo