Skocz do zawartości

Szczęście jest blizej niż nam się wydaje

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Ladne te tunczyki. Moje przy tych byly malenkie i w dodatku na spina. Kusi ta muchowka jak diabli. Jak sie nie zabiore za zakup dwurecznej to juz czuje ze polamie moja #6, bo nad woda sie nie powstrzymam przed rzucaniem. Kreole na karaibach tez lowia tam gdzie jest ptactwo.

Ladne te tunczyki. Moje przy tych byly malenkie i w dodatku na spina. Kusi ta muchowka jak diabli. Jak sie nie zabiore za zakup dwurecznej to juz czuje ze polamie moja #6, bo nad woda sie nie powstrzymam przed rzucaniem. Kreole na karaibach tez lowia tam gdzie jest ptactwo.

To ciężka jednoręczna, nie dwuręczna. Klasa #12 i #14

#6 moim zdaniem nad ciepłym morzem niezbyt jest sens wyciągać, chyba ze zamierzasz jakąś drobnicę łowić.

Już większa makrela urządza na #6 niezłą potańcówkę.

Jedziesz w cieplizny - ja bym sobie #10 sprawił by móc nawiązać walkę, lub #12, by miec szansę na udany hol :D :D :D

Super!!! I ten Opti + Cross S1...  ;)  :D

Andrzej jak widzę konsekwentnie :D - fakt - świetna reklama, świetnego kołowrotka, choć sądzę, że ciężka artyleria mojego ulubionego "Orvisa" (Hydros i Mirage) też dałyby radę.  Mój komp bardzo słabo odtwarza film ale z tego co dostrzegłem, kijek jednak pękł. 

Tak czy owak, z Loopem czy Orvisem, łowienie po prostu genialne i aż człowieka podrywa by rzucić wszystko, spakować się i pojechać na taką wyprawę.

A tak na marginesie to uwielbiam Chorwację, a w Adriatyku chyba też można połowić konkretne tuńczyki ? Kto wie......., może w przyszłym roku.

To ciężka jednoręczna, nie dwuręczna. Klasa #12 i #14

#6 moim zdaniem nad ciepłym morzem niezbyt jest sens wyciągać, chyba ze zamierzasz jakąś drobnicę łowić.

Już większa makrela urządza na #6 niezłą potańcówkę.

Jedziesz w cieplizny - ja bym sobie #10 sprawił by móc nawiązać walkę, lub #12, by miec szansę na udany hol :D :D :D

Kuba, jak sądzisz - mój jednoręczny "Orvis Acces" #10 z "Hydrosem V" dałby radę ? Przyznam, że mam watpliwości, zwłaszcza co do kija - ostatnio hol szczupaka, dobrze ponad 3 kg, pokazał, że trochę brakowało podparcia pod łokciem, zwłaszcza gdy przeszedłem na kołowrotek, po wybraniu linki. A może to pewne braki w technice ?  

Robert

Pytanie - gdzie będziesz łowił i co?

Saltwater to bardzo szeroki temat, moim zdaniem dużo bardziej skomplikowany niż wody słodkie (lub przynajmniej nie trzeba sobie szukać "wyzwań" w stylu łowienia dłoniaków na wędki #3)

Kiedyś, czytając bardzo ciekawą książkę "Przewodnik Wędkarski" odnosiłem wrażenie, ze gdzie by życie nie miotnęło człowieka da sobie rade #6 i #9, z backupem na ekstremę #12. I z grubsza bym się tego trzymał.

Polecane tam zestawy to #8 na bonefisha, #10 na małego tarpona, #12 na tarpona regularnych rozmiarów. Jednoręczna #10 daje naprawdę potężne możliwości, byle się nie bać sprzętu. Trudno, najwyżej strzeli, ale targać można na chama moim zdaniem, jeśli tylko maszyna pozwoli.

Z racji braku bonefishy, substytutu shadowego tarponów będącego jakimś wesołym żartem w porównaniu z "wielkim bratem" - w tym momencie max co mam to #8. Ale - coraz bardziej dojrzewa we mnie myśl o przeprowadzce, dokupieniu #10 i #12 i położeniu lagi na całą resztę.

To ze kij strzelił nei zawsze jest spowodowane problemem wedki, czasem jest tu "ludzki czynnik".

Na filmie mieli 2 kije - loopa #12 i TFO#14

Kuba - na ten moment najbardziej realna wydaje się w przyszłym roku Chorwacja a więc Adriatyk,..... no chyba, że Morze Śródziemne. W sumie oba akweny to basen Morza Śródziemnego, a co za tym idzie pewnie ryby podobne, choć Adriatyk ma zdecydowanie wyższe zasolenie, co jakoś się może przekładać. Na temat obydwu tych miejsc wędkarsko wiem niewiele - tuńczyki są na 100 % ale już gdzie, jakich rozmiarów dorastaja, nie mam pojęcia. Kołowrotek " Acces Hydros V" to kawał maszyny, dedykowany jest do klasy 9-11, a producent zapewnia, że jego największym atutem jest bardzo wysoka jakość hamulca. Powinien więc dać radę, czego bym sobie życzył, bo raczej nie chciałbym przeznaczać dobrze ponad 2 tys. na bardziej "mocarne" - choćby "Orvisa Mirage" czy "Loopa" , których praktycznie używałbym raz w roku. Zdecydowanie najczęściej będę łowił w Polsce, na słodko, a założenie, przy kupowaniu zestawu szczupakowego #10 było takie, że obsłuży okazjonalne wyjazdy na grubszego, morskiego zwierza, a także ewentualne łososie, trocie, czy sanowe głowacice (moje wielkie marzenie).

Na łowy z brzegu #10 to może być spora aramata.

Z tego co wiem za wiele do łowienia tam z brzegu nie ma. Ja bym zabrał #8 i szukał mulletów i bassów?

Ciężki sprzęt nie musi być horrendalnie drogi. TiCrX to jak się dobrze poszuka 8-9 stówek z wysyłką i dożywotnią gwarancją.

Zdecydowanie myślę o łowieniu z łodzi. W Chorwacji z wynajęciem łajby raczej nie ma problemu tyle, że kwitów motorowodniackich nie mam, więc raczej będzie wchodzić w grę łódź z miejscowym przewodnikiem. Parę lat temu wynająłem konkretny ponton z silnikiem, bez kwitów, choć panienka z wypożyczalni lojalnie uprzedziła, że w razie kontroli to będzie mój, a nie jej problem. Jakoś się udało ale w miarę upływu lat skłonnośc do ryzyka meleje.

Polecam Morze Czerwone. Kosz tygodniowego (noclegi w Hotelu) łowienia z łodzi z hotelem,przelotem i posiłkami to 4000zł. Koszt tygodniowego safari z noclegami na wodzie 5000zł ( w tym przeloty, transfery, posiłki napoje).

Są ryby! Widziałem!

Edytowane przez ictus

Polecam Morze Czerwone. Kosz tygodniowego (noclegi w Hotelu) łowienia z łodzi z hotelem,przelotem i posiłkami to 4000zł. Koszt tygodniowego safari z noclegami na wodzie 5000zł ( w tym przeloty, transfery, posiłki napoje).

Są ryby! Widziałem!

Kuszące ale wędkarskiego safari raczej nie urządzę - to musi być kompromis pomiędzy oczekiwaniami moimi i żony. Po ostatnich wakacjach, zdominowanych przez moje wędkowanie, obiecałem jej to. Morze Czerwone zachowuje jednak w pamięci.