Skocz do zawartości
  • 0

Drobna korekta?

woblery z Bielska

Pytanie

Zacznę od pewnego cytatu:

Nic się przecież nie dzieje, widzisz, że to naturalna kolej rzeczy, internetowa entropia, wiatr przemian, tak musi być, i tak trzeba. 

Jakoś przecież off topy, wojenki i wciskanie w każdy, najgłupszy nawet temat, treści nie mających nic wspólnego z wędkarstwem, muszą zostać usprawiedliwione.

Inaczej staną się winą jednostek, a tak przecież być nie może, lepiej by winni byli wszyscy a najlepiej nikt.

Szkoda tylko ludzi, którzy już dzisiaj muszą trzymać to forum za mordę.

Rozumiem ich rozżalenie, gdy kolejny raz wieszają kłódkę, lub wypierniczają na zaplecze wątek o kontrowersyjnej, ale jednak, metodzie połowu ryb. 

Dzisiaj, strzelając sobie w kolano - uważam, że nagminne OT powinno być nagradzane punkcikiem.

Może to przywróci odrobinę normalności na tym, KOLEŻEŃSKIM przecież, forum.

To, jak Dagon raczył nazwać "nagminne OT" jest bardziej zniechęcające i powoduje większą frustrację niż "wyrazy", które co bardziej niepowściągliwi w mowie rzucają w adwersarzy. Może więc czas na drobną korektę regulaminu? 

Widziałbym to tak: Autor wątku (choć może niekoniecznie tylko on?), jeśli zauważy niemerytoryczne wpisy zgłasza ten fakt z odpowiednią adnotacją Modom. Moderator ocenia, czy OT faktycznie miał miejsce i wysyła priv do osoby posądzanej o OT. Każdy kolejny niemerytoryczny wpis w tym wątku skutkuje dla niesfornego delikwenta punktem. Powinno to rozwiązanie powściągnąć nieco niektóre gorące głowy przed niszczeniem wątków ludzi, którzy chcąc podyskutować o wędkarstwie, zmuszani są do słownych utarczek z osobami niezainteresowanymi tematem, a jedynie wyższością własnych (jedynie słusznych) poglądów. Nie zawsze po koleżeńsku.

Oczywiście ten punkt nie powinien obowiązywać w salonie wolnego słowa, czyli Cafe :)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

W życiu nie przypuszczałem, że prośba o drobną modyfikację regulaminu, co bardzo ważne - nie dotyczącej giełdy - spotka się z tak szerokim odzewem. Co jeszcze bardziej umacnia mnie w podtrzymaniu propozycji. Wyraźnie "coś jest na rzeczy", że niektórym tak bardzo nie w smak jest propozycja karania za złośliwe i UPORCZYWE OT. I tylko za takie, coby była jasność.

• Like 3

• 0

Wydaje mi się że rozumiem o co chodzi Januszowi i @Dagonowi,  doskonałym przykładem jest chociażby niedawny wątek o bocznym troku.  Warto w tym momencie przypomnieć że założeniem tego portalu, które przyświecało jego utworzeniu była chęć stworzenia miejsca, które będzie polegało na wymianie informacji - w miarę możliwości obiektywnej, merytorycznej i opartej na własnym doświadczeniu.

Tymczasem coraz częściej zamiast wymiany informacji, mamy wymianę zsubiektywizowanych "racji" na zasadzie "moja racja jest mojsza niż twojsza" lub co gorsza psucie wątków merytorycznych przez nadaktywnych użytkowników, którzy w co drugim temacie, czego on by nie dotyczył, czują wewnętrzny imperatyw popisywania się swoimi przemyśleniami na tematy ogólne czy też dyżurne, najczęściej sprowadzające się do jakiś dygresji światopoglądowych, narzekania na rzeczywistość etc. Nie podoba mi się również poziom agresji wobec osób o innych poglądach i spadająca kultura dyskusji co widać zwłaszcza w dziale Cafe.

Przez takie zachowania forum zaczyna tracić swój merytoryczny charakter i odchodzić od pierwotnych założeń które mu przyświecały. Wydaje mi się, że sytuacja rzeczywiście dojrzała do ostrzejszej moderacji - nie wiem czy wymaga to zmiany regulaminu czy po prostu wystarczy egzekucja postanowień regulaminu istniejącego, ale zwłaszcza w tematach w dziale Ogólnym , Wieściach znad wody czy w działach technicznych forum po prostu powinno trzymać poziom, OFFTOP powinien być kasowany ( przy tej ilości postów raczej nikłe są możliwości na wydzielanie offtopa i przenoszenie do cafe )  a za notoryczne floodowanie ( tak to się chyba nazywa ) powinny być konsekwencje administracyjne.

• Like 5

• 0

http://pl.wikipedia.org/wiki/Flood_%28informatyka%29

Para - za i przeciw , to normalna para .. Inaczej rzecz cała sprowadza się do banalnego , ale jakże bezpiecznego gdakania pod czujnym okiem moderatora na zdany temat . Jestem stale przeciw .. :)

• Like 1

• 0

Po części też rozumiem Janusza.

Często po pojawieniu się jakiegoś nowego wątku , tematu na forum opisującego jakieś zagadnienie lub zadającego pytanie pojawia się cała strona wpisów niekoniecznie związanych z tematem.

To jakieś dowcipasy , to wpisy prześmiewcze a coraz częściej - agresywne  i obraźliwe.

Trzeba się przedrzeć przez kilka stron by powrócić do meritum .

Chyba zbyt wielu z nas ma zbyt wiele czasu i byt wielu wypluwa na forum swoje domowe frustracje.

Wiele wpisów pojawia się chyba tylko po to by nimi przypodobać się innym użytkownikom.

Tak , żeby pokazać - "Jestem z wami - popieram was- lubcie mnie"..

To też chyba wina opcji "lubię to".

A jak wiadomo wielu z nas lubi być chwalonymi i lubianymi.

Coraz więcej kolekcjonerów "lajków" pojawia się z wpisami tylko po to ,żeby nazbierać "lajków".

Czy to właśnie dowcipną , niesmaczną ripostą, głupawą zaczepką a coraz rzadziej konkretną , pomocną odpowiedzią z pożytkiem dla wszystkich.

Niektóre wpisy wręcz próbują doborem słów nieudolnie naśladować wpisy innych "bardziej lubianych" użytkowników.

Są i tacy , których wszędzie jest pełno - nie zawsze we właściwym miejscu też.

Nie wiem natomiast czy czyszczenie forum z OT bzdur to praca dla modów.

Nie wiem , bo nie sądzę ,że na dzień dzisiejszy wykonalne.

To chyba bardziej zadanie dla forumowiczów - czasem wstrzymać się , nie pisać bzdetów , przeczekać własną frustrację. ;)

Edytowane przez makamba

• 0
(...) To jakieś dowcipasy , to wpisy prześmiewcze (...) Coraz więcej kolekcjonerów "lajków" pojawia się z wpisami (...) Czy to właśnie dowcipną , niesmaczną ripostą, głupawą zaczepką (...)

czytajac, niektore, powyzsze wpisy moznaby latwo ulec wrazeniu, ze sytuacja jest beznadziejna, a wcale nie jest i juz mialem sie wstrzymac od odpowiedzi, po tak trafnie sformulowanym apelu o wstrzemiezliwosc, ale mowiac szczerze trudno sie wstrzymac, kiedy wiemy jak kolorowo i celnie sam bartek potrafi w kolano czy w piszczel kopnac, dlatego tez co najmniej dziwne wydaje mi powyzsze sformulowanie ... aby nie powiedziec 'przygadal kociol garnkowi' ... i nie pisze tego z nagana, ale ... no wlasnie, zapytam ponownie: po co kastrowac forum z jego ducha? w koncu pracowalismy na ten, wlasny i jedyny w swoim rozaju, klimat kilka lat ... nie wnikam w dalsze rozterki sensownosci tego watku czy idei, bo to czy ktos 'flooduje forum spamem', czy tez 'od czasu do czasu komus przygada' to sa dwie rozne sytuacje, na pozor latwe w do rozpoznania ale jakze subjetkywne w odbiorze ewtl. decyzji moderatorskiej, co z kolei bedzie sie nieuchronnie wiazac z kolejnymi skargami w stylu gieldowym: dlaczego ja dostalem punkt ostrzezenia a inni nie?

poza tym, mowiac szczerze, coraz czesciej trudno jest sie powstrzymac od przesmiewczych odpowiedzi czy kpiny ... moze, nie wiem, dlatego pisze moze ... moze po prostu mamy ogromny doplyw swiezej krwi, ktora to krew, swieza jest ale ... jakby to wyrazic ... 'uboga w hemoglobine' i we wlasnej frustracji nie chce lub nie potrafi dopasowac sie do TUTAJ przyjetych i panujacych zwyczajow ... ???

oczywiscie nie dopominam sie testu na IQ dla nowych uzytkownikow, choc miedzy nami mowiac, czasami juz i o tym myslalem ^_^ (kpina? no pewnie!)

• Like 6

• 0

Ja jestem pierwszy dzień i napiszę tyle : idźcie na ryby chłopy !

...jesteś pierwszy dzień i juz masz lajka...post szczególnie powinien być skierowany do kilku userow uprawiających sprzętowo-luzowo-łożyskowy, "przedmonitorowy" cumshoting :P
  • Like 5

• 0

Regulamin jest precyzyjny i jak ktoś robi na złość albo psuje wątek poprzez OT, klikamy ZGŁOŚ. Mod sobie poradzi.

Natomiast Kolego Januszu, fachowość Jerka to jego wielka wartość, ale to nie wikipedia i - nie obraź się - wszelkie tendencje do cięcia luźnej formy na kumpelskim forum, mogę skwitować tylko tak: ;)

Pozdrawiam
Grzesiek

Mam przy okazji jeszcze jeden OT (proszę nie zgłaszać).
Rozumiem, że czasem brandzeliństwo w wątkach przekracza wszelkie normy, ale bardzo nie lubię formy "idź na ryby", "chyba nie biorą". Tak się złożyło w życiu (teraz ckliwe wyznanie, szczyt OT, proszę nie zgłaszać), że kilka miesięcy w tym roku byłem leżąco-półsiedzący i mogłem jedynie pomarzyć o wędkowaniu. Jeśli w tym czasie zdarzyło mi się "popłynąć" na forum, odejść od meritum lub dogryźć komuś nazbyt ironicznie, oznajmiam, że stoję już o własnych siłach i mogę pospacerować pod pręgierz. -_-
  • Like 2

• 0

Wszystkich, którzy uważają, że przycisk "zgłoś" wystarczy informuję, że nie. Bo usunięcie niechcianego postu nijak nie powstrzyma nachalnego OT. Może następnym razem się uda? I siup, kolejny wpis. I kolejny. Bo bez konsekwencji. 

Spójrzcie proszę, jaki fajny porządek panuje teraz na giełdzie. Kto tęskni za poprzednim bałaganem, ciągłym sztucznym podbijaniem wątków, chaosem? Czy uporządkowanie tego fragmentu działalności JB.pl spowodowało wykastrowanie ducha jerkbaita, czy wręcz przeciwnie, wzmocniło go? Niech każdy sam sobie, byle szczerze odpowie.

• 0

......

Wiele wpisów pojawia się chyba tylko po to by nimi przypodobać się innym użytkownikom.

Tak , żeby pokazać - "Jestem z wami - popieram was- lubcie mnie"..

To też chyba wina opcji "lubię to"......

jak zwykle Bartek odniósł sie do wielu najistotniejszych spraw tego wątku i trudno sie z nim nie zgodzić, do jednej rzeczy chciał bym się odnieść

- gdyby użytkownik mógł sam decydować o wyświetlaniu przy swoim profilu / nicku ilości postów ewentualnie punktów "lubię to"

czy nie było by to pewnym lekarstwem? może tak może nie ja z pewnością bym z tego skorzystał

widzę, że temat żyje więc będę tu zaglądał :rolleyes:

• 0

Czy wprowadzenie przepisów ruchu drogowego do poruszania się po własnym domu, zamontowanie fotoradaru nad kibelkiem, by sprawdzić czy za szybko tam nie biegniesz nie jest wspaniałym pomysłem? Przecież doskonale sprawdza sie na drogach.

Dzięki nowemu regulaminowi giełda straciła już jakiekolwiek choćby pozory koleżeńskości, stała się bezpłciową tablica ogłoszeniową dla bezosobowych ludków.

To jest kierunek, który jak rozumiem Tobie odpowiada i w którym powinno podążać forum? Pytanie - odpowiedź, najlepiej w punktach i nie przekraczająca 600 znaków, bo później ludzie tracą koncentrację?

Odnoszę wrażenie, że nie do końca rozumiesz ideę, czy też "ducha" działania tego forum na siłę lansując kolejny kaganiec.

Pisałeś o "takich samych prawach". Owszem, wyraź swoje zdanie. Ale - nie do końca widzę to, ze ktoś będący z nami od dość niedawna powinien na siłę nam przemeblowywać istniejący i sprawdzający się układ, bo taką ma wizję. Nie wiem, czy każdy kto wpadnie na forum powinien zacząć nas rozstawiać po kątach, bo ma takie same prawa. Jak dla mnie posiadane "prawa" są pochodną wkładu w działanie i rozwój forum, a nie przebrnięcia przez proces rejestracji. Niekoniecznie zmuszaj nas do szybkiej akceptacji pomysłu, którego jedynym dobrym punktem w moim odczuciu jest to, że jest Twój. Długo pracowaliśmy nad wytworzeniem pewnej samoregulującej się "harmonii" na forum i niekoniecznie chciałbym, by kolejna "rewolucja nowych" musiała nam ją do góry nogami wywrócić, czy zdławić resztki koleżeńskich klimatów w imię wyimaginowanych problemów, którymi "należy się zająć" i z troską nad nimi pochylić. Nie wiele dobrego z takich działań zwykle wynika i może jest to lekcja by być ostrożnym z odgórnym uszczęśliwianiem ludzi wbrew ich chęciom.

Może od razu ustanówmy urząd "nad moderatora" który będzie nam aprobował posty, mówił gdzie i jak mamy pisać by było "tak jak być powinno". Może podjąłbyś się tej roli?

Zupełny porządek, zupełna bezpłciowość i bezcelowość dalszej egzystencji forum, które coraz usilniej jest przekształcane w ogólnodostępna bazę danych.

U mnie kolejno ogłaszane "doskonałe pomysły" jak usprawnić i ułatwić nam egzystencję i podnieść funkcjonalność zasadniczo wywołują pogłębiający się brak chęci na jakiekolwiek dalsze uczestnictwo w takiej wizji. I o ile w przypadku innych inicjatyw wystarczyłoby machnąć ręką, to akurat jerka dość lubię i mówię nie kolejnym moim zdaniem szkodliwym ideom.

• Like 6

• 0

@Janusz, chociaż nie znam Cię bliżej pozwolę sobie napisać po imieniu, czy mógłbyś zdefiniować/doprecyzować i nadać gradacji wyrażaniu offtop?

Trochę off top, bardziej offtop, najbardziej offtop? Pytam nie z chęci przekory ale w obawie oto, że zamiast czuć się jak w gronie kolegów będziemy czuć na plecach "oddech moderatora" i w rezultacie klimat forum będzie dość przykry. Czy faktycznie jest z offtopami aż tak duży problem? Czy rzeczywiście czytając wątki nie da się niczego wyczytać, nawet między wierszami? Często riposta nie na temat ma swój cel, często zachęca i prowokuje innych do jak to nazwał Friko floodowania, ale któż miałby podjąć się weryfikacji co jest offtopem i w jakim stopniu a co nie? Utarczki słowne i wycieczki osobiste owszem  nie powinny mieć miejsca ale to wydaje się być kwestią kultury. Ludzie czasem zakładają tak dziwne wątki że nie powinni spodziewać się niczego innego jak offtop i powinni to zrozumieć. 

Pozdrawiam

• Like 1

• 0

Janusz, rozumiem Twoje podejście i słuszną ideę porządku na forum, ale to chyba niedobra droga. Moderatorzy mogą upominać i rozmawiać z użytkownikami, mogą ich też blokować i banować, jeśli ktoś nie rozumie koleżeńskiego przekazu. Pewnie, że z rozrostem forum jakość nieco się rozwodniła, ale taka jest kolej rzeczy i usankcjonowanie offtopów wydaje mi się jedynie dodatkową robotą dla administracji, a korzyści nie będzie z tego wymiernej. Giełda to inna para kaloszy, nieadekwatne porównanie według mnie.

Tak się złożyło w życiu (teraz ckliwe wyznanie, szczyt OT, proszę nie zgłaszać), że kilka miesięcy w tym roku byłem leżąco-półsiedzący i mogłem jedynie pomarzyć o wędkowaniu. Jeśli w tym czasie zdarzyło mi się "popłynąć" na forum, odejść od meritum lub dogryźć komuś nazbyt ironicznie, oznajmiam, że stoję już o własnych siłach i mogę pospacerować pod pręgierz. -_-

Albo na ryby właśnie ;)

Nie nie, błąd w założeniu, ja nigdy nie chodzę na ryby, bo na rybach jestem domyślnie, cały czas, tylko niekiedy muszę znad wody gdzieś iść. :P

Pozdrawiam
Grzesiek

• 0

Panowie traktujemy sie jak koledzy w większości chociaż się nie znamy... jak wyglądają wasze rozmowy w realu?

Przyklad:

Spotykasz na ulicy kolegę. Stwierdzacie ze porozmawiacie o pogodzie.. nagle kolega odbiega od tematu i wtedy co? Odwracasz się i odchodzisz? Dajesz mu w twarz jako kara? A może skreślasz z listy znajomych bo zrobił to 3 raz

• Like 2

• 0

juz wiem skad znam ta sytuacje, przypomnialo mi sie 12 przykazanie obowiazujace przy zakladaniu wlasnej firmy: zapomnij o ludziach, ktorzy chca sobie natychmiast zabezpieczyc oficjalne stanowisko w administracji, dopoki firma jest mala i potrzebuje tylko wioslarzy, tak dlugo nie potrzebujesz osob, ktorych glownym zadaniem jest, generowanie pracy dla innych

• 0

Jeśli mogę dodać swoje "pięć groszy"...Jestem na tym forum troszkę ponad rok i do głowy by mi nie przyszło aby próbować zmieniać coś co ludzie "budowali" przez ostatnie siedem czy osiem lat,po prostu nie uchodzi...Na razie cieszę się nowymi znajomościami,korzystam z wiedzy zawartej tutaj,czasem coś skrobnę i tyle...Zresztą nie jest tutaj chyba aż tak źle patrząc na ilość użytkowników zarejestrowanych do tej pory (ciągle przybywa nowych) Co tak naprawdę przyciąga tych ludzi,krótkie trzymanie "za mordę" czy właśnie ta wyjątkowo fajna atmosfera J.B....?pzdr

• Like 3

• 0

... nagle kolega odbiega od tematu i wtedy co? Odwracasz się i odchodzisz? Dajesz mu w twarz jako kara? A może skreślasz z listy znajomych bo zrobił to 3 raz

Ja daję z liścia, a za lajka, kopię w ... :)

Ależ się temat zrobił.

Mea cu(l)pa, chociaż uważam, mimo wszystko, że dobrze się stało.

Gdzie ścierają się różne spojrzenia na świat, a w tym przypadku, na miejsce w którym razem przebywamy i rozmawiamy ze sobą, lubią rodzić się rzeczy fajne.

Mam nadzieję, że tak będzie i tym razem, a czytająca nasze wpisy administracja, będzie w stanie wyciągnąć z tego coś dobrego, rzadko przecież jest tak, że cała racja jest po jednej stronie.

Zresztą, Panowie - musicie powiedzieć, że jak na temat zapalny, dyskusja wcale aż tak nabrzmiała się nie zrobiła, porównując do innych pilnych tematów o luzach, ząbkach i troczkach.

Chyba więc aż tak źle z tym duchem j.pl nie jest. :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Dagon
  • Like 1

• 0

@Janusz, chociaż nie znam Cię bliżej pozwolę sobie napisać po imieniu, czy mógłbyś zdefiniować/doprecyzować i nadać gradacji wyrażaniu offtop?

(...)

Sławku, zwracanie się po imieniu jest jak formą, którą najbardziej lubię :)

Odpowiadając na Twoje pytanie, zacytuję sam siebie:

Autor wątku (choć może niekoniecznie tylko on?), jeśli zauważy niemerytoryczne wpisy zgłasza ten fakt z odpowiednią adnotacją Modom. Moderator ocenia, czy OT faktycznie miał miejsce i wysyła priv do osoby posądzanej o OT. Każdy kolejny niemerytoryczny wpis w tym wątku skutkuje dla niesfornego delikwenta punktem.

Jak widzisz, co jest, a co nie jest OF TOP pozostawiam do decyzji autora wątki i moderatora. A więc co najmniej dwóch osób. Żadnego automatu. 
Co również ważne, nie proponuję automatycznego usuwania takiego wpisu. To raczej informacja (za pośrednictwem moderatora), że autor wątku nie życzy sobie, bym ja, Ty, czy ktokolwiek informowany na priv, nadal kontynuował niemerytoryczną dygresję. 
Ja naprawdę nie proponuję trzęsienia ziemi, ani też kneblowania czy zamordyzmu. To raczej danie możliwości obrony wątku, na którym może autorowi z dowolnych powodów zależeć przed jego degradacją, a w końcu powieszeniem kłódki. Dla mnie informacja, że autor wątku nie życzy sobie, bym kontynuował swoje dygresje w jego wątku jest nad wyraz wystarczająca. Punkt to propozycja dla tych, którzy czyjeś zdanie mają sobie lekce. 
I tyle.

Zima nadchodzi.

• 0

@pitt, no fajnie, ale czy "zmiotka i szufelka" w jakikolwiek sposób spowodują, że złośliwa osoba, z premedytacją niszcząca czyjś wątek, będzie miała ograniczone możliwości, bu kontynuować swój proceder? Dopóki może to czynić tyleż radośnie, co bezkarnie?

• 0

zapytaj admina ile ma cieprliwosci w stosunku do ... (tu wpisac odpowiednie okreslenie) i po ilu interwencjach banuje delikwenta ... admin prawde ci powie :)

nic tylko kurna Wilka zapytać po ilu interwencjach wyleciał.... :lol: ma ktoś num do niego....? :ph34r: