Oleix Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 W kwietniu-maju wybieram sie z ekipą na belony chyba gdzies w okolice Międzyzdrojów i nasówa mi sie pytanie:Czy z brzegu na spinning jest szansa połapac trotki czy nawet łososie(hehe w to raczej niewierze...)Jakie przynęty wziąść,jaki sprzęt??Bo miałem chwilowa myśl zeby wziąść boleniowego batsona 290 10-21 gr. i machać w spodniobutach...i w wodzie po pachy...nie licze na jakies potwory i na dodatek w morzu niema chyba jakichś przeszkód w które mogły by mi wchodzic podczas holu...Jakich miejsc szukać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Włóczykij Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 Znajomy 2 lata temu przy okazji wizyty gdzieś nad bałtyckim brzegiem postanowił chwilkę pomachać jakąś wachadłówką i trafił mu się łosoś 12-14kg Tylko nie pamiętam jaki to był miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartekP Opublikowano 18 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2008 http://www.pogawedki.wedkarskie.pl/modules.php?name=News& ;file=article&sid=1579 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Cześć,Niedaleko Wisełki łowi się z brzegu trotki. Musisz poszukać kamienistych miejscówek. Ponadto zapytaj Daniela z XRods z tego co wiem on łowi w tych okolicach. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Tak jak pisze Remek, cały odcinek od Wisełki do Międzyzdrojów nadaje się do łowienia z brzegu, dobre miejscówki są też w okolicach Trzęsacza, Rewala i Niechorza, dalej na wschód Dżwirzyno Grzybowo, na wschód od Kołobrzegu ujście rzeczki Czerwonej w okolicach Ustronia Morskiego. Natomiast co do kija, to jeśli jest to typowa boleniówka, szybka o szczytowej akcji to da radę z plecionką, przynajmniej na początek.Pozdro Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Zapomniałem o Tobie Januszu I jeszcze jedno - nie wiem jak Janusz i Daniel ale ... czeka Ciebie poważne wyzwanie - wstawanie i przybycie nad wodę przed świtem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Cześć,Niedaleko Wisełki łowi się z brzegu trotki. Musisz poszukać kamienistych miejscówek. Ponadto zapytaj Daniela z XRods z tego co wiem on łowi w tych okolicach. PozdrawiamRemek i to muchówką... <_< <_< <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Zapomniałem o Tobie Januszu I jeszcze jedno - nie wiem jak Janusz i Daniel ale ... czeka Ciebie poważne wyzwanie - wstawanie i przybycie nad wodę przed świtem To to bez problemu ale tak sobie myślałem ze z wody raczej nie zejde bo rano do późnego popołudnia bedziemy raczej pływac za belonami a na trocie to tak chciałem do poźnego wieczora latać po brzegu... Chyba ze przed belonami bym jeszcze zdązył... Hehe z Danielem dobry kontakt mam to czegos sie dowiem Kij to boleniówka którą własnie stworzył Daniel Janusz jakie przynęty wziąść???? jakies pilkerki do dośc szybkiego sciągania,wachadłowki(to oczywiste...) woblery???Albo zrobie mewe.... i łosie(łososie) będą ją gryzły po nogach (a ja zrobie tak ze między palcami mewy bedą kotwiczki... hahaha) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Jeśli chodzi o przynęty to pilkerki jak najbardziej wysmukłe wahadła takie same jak do łowienia Belon tylko klasycznie uzbrojone (łowiąc Belony stosuję się często uzbrojenie kotwiczką na kawałku przyponu stalowego czy żyłki, w taki sposób, że kotwiczka jest ok 5cm za blaszką). Ja miałem wyniki na karlinki Stefana model K-3 18g tzw przecierki, woblerów bym nie polecał przy łowieniu z brzegu co innego w trolu, można też spróbować wirówki typu long 3 z przeciążonym korpusem wąsko chodzącej. Łowiłem też na odmianę bocznego troka gdzie przynętą były klasyczne muchy łososiowe.Pozdro Jachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziuta Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Witam!Też w tym roku mam zamiar spróbować swoich sił nad Bałtykiem. Na razie kompletuje sprzęt i niebawem ruszę. Tobie Oleix, polecam film WMH Wyspa wędkarzy, jest tam sporo o połowie troci z brzegu morskiego. Ciekawa jest również pokazana tam metoda połowu na kulę wodną z muchą (imitacja krewetki).Ja zamierzam też przetestować większe woblery boleniowe, a pozy tym klasyka o której wyżej pisze Janusz. Zachęcam do podzielenia się doświadczeniem tych którzy już próbowało łowić trocie z brzegu. Chodzi mi zwłaszcza o odpowiedz na pytania:- jaka jest optymalna temperatura wody przy której trocie podchodzą pod brzeg-łowimy z brzegu czy lepiej za 1 rewą, może 2 ?-jak długie faktycznie potrzebne są rzuty 30m 50m 80m ?-tempo prowadzenia wabikato że lamparcie dno najlepsze to wiem i mam nawet takie namierzone na rekonesansie bez wędki.Pozdrawim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Mi sie wydaje ze dobre miejsce mogło by być z brzegu (gdzieś na wysokości Gąsek) od brzegu były paliki dno kamieniste a głebokośc do pierwszej rewy była około 2,5 metra!!! Moim zdaniej była by to bankówka... i jakies ryby nawet widziałem tam spore jak pływałem pontonikiem haha ale to chyba były lechole Ten filmik oglądałem ale tam troche inne łapanie.. głazy jakies i zupełnie inaczej niz u nas... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ORION99 Opublikowano 19 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 @Oleix, poszperaj w wątkach o belonach z poprzednich sezonów.Są tam info o spinningu z brzegu.Pisałem o Gąskach i Pleśni.Najlepszy kawałek Bałtyku w okolicach Koszalina.Połapałem tam sam i ze znajomymi belon i trotek, są okresy że w wahadłówki walą flądry (sam się dziwiłem dopóki nie złapałem kilku), raz nawet trafił się znajomemu niwielki szczupak 3 metry od brzegu.Nie trzeba wcale daleko rzucać aby coś dorwać, najczęściej ryby biorą w przegłębieniu miedzy brzegiem a pierwszą łachą. Najlepiej szybko prowadzić wąskie wahadło w gornej partii wody.Żadna filozofia, trzeba tylko trafić na rybę, bo nie zawsze podpływają, ale jeśli są to biorą nawet przy większej fali. pozdroorion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Flądry to chętnie bym połapał ale na boczny trok z paprochem <_< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniutek Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Oleix,próbujesz atakowac moje rewiry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oleix Opublikowano 20 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Zobaczymy ale po tym co czytałem w postach Oriona o Gąskach mozliwe ze tam pojedziemy bo w Gąskach byłem juz miejwiecej wiem co i jak tam jest...Tylko szukam jeszcze noclegów i popytam sie Oriona co i na co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 A czy słyszeliście coś o łowieniu trotek w okolicy Helu? Brzegi raczej są piaszczyste, więc nie bardzo trotkowe, ale ostatnio jak byłem w Sopocie widziałem na piachu stojące siaty i to bardzo blisko brzegu. Myślę że były postawione właśnie na łososiowate.Na fotce martwy łosoś sfotografowany w ubiegłym roku dokładnie u ujścia Wisły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2008 Wydaje mi sie, ze skoro sa w wisle czy drwecy to i w tamtych rejonach tez bywaja. Czesti bywa tak ze trocie zanim wejda w rzeki kreca sie w okolicach brzegu. Problem polega na ich loklaliacji. Lamparcie dno jest o tyle pomocne, ze jest to na ogol swietna stolowka. Podloze piaszczyste raczej nie ulatwialokalizacji - co nie jest rownoznaczne z tym ze ososiek tam nie ma... siaty stawiane tuz przy brzegu sa chyba najczesciej stawiane wlasnie na sreberko i to one moga nam pomoc w lokalizacji miejsc grupowania / przebywania celu polowania. a mojej strony to wszystko, moze Danon coś jeszcze dorzuci - w końcu trochę w tym siedzial... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi