Skocz do zawartości

Kij szczupakowy Moderate, HM ?

okonilowca

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

w przyszłym sezonie chciałbym uzbroić się w nowy kij szczupakowy. Do wydania mam 400-600zł. Kijek do łowienia z łódki na w miarę lekkie przynęty typu guma 10cm + główka 8g. Jest kilka fajnych patyków które mi wpadły w oko, ale najbardziej spodobał mi się kijek Dragon Moderate 2,35m 7-25g. Chcę do niego podpiąć Ultimę 835. Nie spotkałem w internecie zbyt wielu opini na temat tego kijaszka-może ktoś z Was ma taki? Warto go kupić?

A jak jest z czuciem brań na tym Moderate? Póki co używam kija z niskiej półki którego wartość to koło 150zł, ale brania czuć mega dobrze, chyba nawet łowiąc kijem z tubą rezonansową nie miałem tak dobrego odbioru :D Czuć idealnie każde skubniecie, nie ważne czy to szczupak 70cm czy okoń 20cm-wszystko czuć :D Bym go nie zmieniał gdyby nie to, że się trochę już sypie...

Ten AIS70MM ma jak dla mnie za krótki dolnik :)

Ponieważ kije z przedziału cenowego 300-500zł nie będą Ci już pasowały??? Jeżeli to argument to snobistyczny i słaby.

A czemu mają mi nie pasować? Mam okoniówkę z tego przedziału i jakoś nie narzekam. Podałem kwotę jaką mogę przeznaczyć na kij, jak coś się Koledze nie podoba to nie mój problem i nie wiem po co zabierasz głos jeśli nic nie wnosisz do tematu... nie znalazłem innego kija o pasujących mi parametrach.

@pitt, bez przesady :) W przeszłości miałem kijek który nie był tani, ale był taki zamulony że wyczuwałem tylko na prawdę mocniejsze walnięcia.

Edytowane przez okonilowca

Całkiem poważnie, kijek na blanku SCV68MXF zastąpiłem Robinsonem Diaflex Zander, czułość i moc co najmniej taka sama. Walory użytkowe - waga, wyważenie, długoś dolnika, itp. oraz estetyczne oczywiście na korzyć customa, ale różnica w cenie rekompensuje mankamenty.

Swoją drogą w ostatnim roku przerzuciłem kilkanaście wędek tańszych i droższych, seria Diaflex wśród nich to bardzo dobre patyki. Na przyszły rok pewnie dokupię okoniówkę z tej serii, chociaż Mikado Lexus Saphire ma się świetnie.

Wiem, że to mało popularne podejście - niezadowolenie z kija z wyższej półki, ale cóż, takie moje zdanie.

• Like 1

A któż Ci mój drogi okonilowca może udzielić odpowiedzi choćby szczątkowo wiarygodnej , jeśli nikt nie wie nic blizszego  prócz katalogowych treści , z których to niezbicie wynika fakt , iż są to rzeczy oryginalnie niepowtarzalne , czułe , lepsze , najbardziej zaawansowane , przodujące oraz do tego dobre i tanie . A jak kto coś konkretnego wie , to i tak nie powie .. 

Klasyczny i zazwyczaj bardzo w świecie stosowany i ceniony sposób wartościowania oraz klasyfikowania sprzętu u nas zupełnie zawodzi albo nie istnieje , bo my te kryteria mamy całkowicie unikalne . Trafić w przedział  :huh:  A poradnictwo którego oczekujesz , będzie bezkrytycznie zajebiste i wyzwolone z przesądów .. jak to wyżej wiszące .. 

Twój jest wybór :)  

W tej chwili łowię tylko na st croix-y ale mam też robinsony i to dużo tańsze niż ten wymieniony przez Ciebie, też dawały radę, nawet zostawiłem sobie dwa bo sporo rybek mi dały. Na tą chwilę nie zamieniłbym st croix na robinsona, mocno im zaufałem, dlatego zdziwiłem się odrobinę jak napisałeś, że topowy kijek zamieniłeś na.... robinsona.
P.s Ważne, że Tobie "leży" i pomaga Ci łowić ryby.

• 1 rok później...
  • 3 miesiące temu...

Odgrzeję kotleta:) i dołączę się do pytania kolegi @graf74. Czy model 2,52 10-42g jest dobrze opisany i będzie ładował się już pod woblerem 10g? Ma to być kij pod przynęty twarde nie gumy, z przeznaczeniem pod szczupaki. Chodzi mi po głowie jeszcze model 2,45 10-35g do takiego przeznaczenia, tylko czy ten nie klęknie pod powiedzmy Algą3?

Jak ktoś ma i łowi tymi wędkami, to proszę o podzielnie się spostrzeżeniami:)

Odgrzeję kotleta:) i dołączę się do pytania kolegi @graf74. Czy model 2,52 10-42g jest dobrze opisany i będzie ładował się już pod woblerem 10g? Ma to być kij pod przynęty twarde nie gumy, z przeznaczeniem pod szczupaki. Chodzi mi po głowie jeszcze model 2,45 10-35g do takiego przeznaczenia, tylko czy ten nie klęknie pod powiedzmy Algą3?

Jak ktoś ma i łowi tymi wędkami, to proszę o podzielnie się spostrzeżeniami:)

fryc203 jeśli mogę coś doradzić to zobacz sobie kijek HM69 Cannibal 2,55 do 28 gram. Ogarnia Algę 3 - to już raczej będzie max te 30 gram do komfortowego łowienia. Kijek nie gubi szczupaków, pięknie pracuje i jest naprawdę czuły. Nie wiem czy jest jeszcze do kupienia ten model ale myślę, że można go kupić. Przepraszam, że tak nie w temacie Moderate ale jak napisałeś o Aldze to pomyślałem o tym kijku :) Pozdrawiam.

• Like 1

Wszystko fajnie z tym HM, tylko to jest X-Fast. Mam już kilka wędek o tej akcji i teraz chciałbym coś bardziej pracującego środkiem, poza tym ma uchwyt DPS, którego nie lubię i to jest jedna z przyczyn dlaczego chcę zmienić dotychczasową wędkę. Wydaje mi się, że Moderate będzie ok stąd to pytanie o te modele:)