CIECIER Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Witam wszystkich ,chciał bym zasięgnąc waszej opinii na temat mojego pierwszego kompletu od jerkowania.Posiadam kij abu garcia ATC 90-3M ;30-60g;9' i od niedawna multiplikator cormoran corcast pro.Wędkę ma już chyba ze 3 lata dostałem ją i nie miałem pojęcia do czego ona jest a że jest strasznie twarda to w ogóle jej nie używałem,aż do niedawna od kiedy odkryłem do jakiego typu łowienia on jest i postanowiłem spróbowac,a multika kupiłem z cormorana ponieważ moja cioci tam pracuje i miałem duże zniżki.chodzi mi głównie a kij czy nie jest on za twardy ,nie powinienem kupic sobie wędki o mniejszym ciężarze wyrzutowym????? [moderator: edytowany tytuł wiadomości] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Witaj na forum, nie znam kija od którym piszesz, oznaczenia które podałeś sugerują że ma znaczną długość, prawdopodobnie 275cm lub więcej. Jeżeli myślisz o jerkowaniu w sensie łowienia na jerki, przynęty takie jak slider czy fatso, to - jeśli kij ma taką długość - będzie do takiego łowienia raczej mało wygodny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CIECIER Opublikowano 20 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Przed chwilą ją zmierzyłem centymetrem i będzie ona miała tak jak piszesz ze 2.7 m. ,jest to wędka z pazurem więc do jakiego stylu łowienia jest ona przystosowana -nad morze ??????????? a chcę łowic na tego typu przynęty jak slidery i jakieś woblery na rzekę typu rapala rattlin,salmo zipper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Z opisu wynika że jest to długi kij castingowy po prostu. trudno mi powiedzieć do jakich przynęt się nada bo nie miałem wędki w ręku. Pewnie jakieś większe gumy, wahadłówki, woblery - strzelam. Jeżeli chodzi o sprzęt do jerków np. takich jak slider, fatso, jack - to jest sporo artykułów na stonie głównej a w tych artykułach sporo przykładów i sugestii dot. wędek, multiplikatorów itp. Miłej lektury! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Golas Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Witam po raz pierwszy na forum. Ta wędka to typowy kij tzw. łososiowy na szwedzkie rzeki i szkiery. U nas też przyda się nad pomorskimi rzekami. Może też być przydatna do ciężkiego łowienia w rzekach nizinnych ale na jezioro to trochę za duży kaliber (szczególnie w Polsce). Używanie tej wędki z multiplikatorem będzie wymagało trochę treningu i wprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 20 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 witajcie na forum @ciecierta wedka jest przeznaczona do innych celow niz jerkowanie (w europejskim stylu, czyli najczesciej twardymi jerkbaitami za szczupakiem)na stronie glownej znajdziesz kilka dobrych tekstow na temat tej techniki i sprzetu do jerkbaitow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CIECIER Opublikowano 22 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Wpadłem na taki pomysł (tylko jeśli jest głupi to się nie śmiejcie ) ,żeby dopasowac do mojej wędki samą częśc szczytową o odpowiedniej pracy i żeby wszystko razem miało ok.2.1mA zrobił by mi to mój bobry znajomy ze sklepu wędkarskiego.co o tym myślicie??????????????????????kombinuje bo nie mam za dużą funduszu (uczę się)a chciał bym miec na maj już komplet castingowy, a pewnie w najbliższym czasie będę chciał kupic coś pewnie z Team Dragon-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzy Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Golas, akurat opanowanie rzutow multiplikatorem jest łatwiejsze przy uzyciu kija długiego na 270 cm, niż powiedzmy najcześciej spotykanym w castowaniu kijem w długosci 198 cm. W dziale baitcasting jest sporo informacji na ten temat.. Ciecier przeróbki kijów seryjnych są jak najbardziej sensowne, ale raczej powinien to robić fachowiec rodbuilder. Team Dragon 30-70g to naprawdę fajny kij do jerkowania. Idealnie pasuje pod slidera 10 co wydaje się być optymalne na polskich łowiskach..Inwestycja na poczatek w sprzęt sprawdzony, nawet jeśli jest nieco droższy, ma sens. Poprostu unikasz wielu problemów i po opanowaniu podstaw odrazu idziesz na ryby.. pozd JW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 22 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Cześć,Pomysł niezły. Kiedyś właśnie widziałem tak przerobiony kijek u Karola Zacharczyka - bez problemu wszystko chodziło. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CIECIER Opublikowano 22 Marca 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Remek i inni fachowcy- jak mam wytłumaczyc mu jaka to ma byc górna częśc chodzi mi o takie informacje jak moc, akcja i tym podobne, pytam bo nie mam o tym pojęcia ,rozróżniam tylko twarde i miękkie ,żeby była dobra do casta i na przynęty 10-25do 30g. a na cięższe wędkowania będę miał swoją orginalną,chyba że lepiej by było skrócic dolną cześc o parę cm żeby górna częśc o odpowiedniej akcji miała większo długośc??????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 23 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2008 @Ciecier obawiam sie z wirtualnie trudno bedzie pomoc - szczytowka musi byc dopasowana do dolnika, calosc powinna rownomiernie sie uginac. kij długosci 275cm ma czesci skladowe dlugosci ok 140cm kazda, jezeli produkt finalny tak jak piszesz ma miec 210cm i chcesz zostawic oryginalny dolnik, to oznacza ze czesc szczytówkowa musialaby miec dlugosc zaledwie ok 75cm. Nie bardzo widze mozliwosc jak to zrobic zeby sie udalo - mało kto decyduje sie na przycinanie szczytówke tak wysoko od góry (zreszta, co na przelotke szczytowa potem zalozycsz) trudno bedzie znalezc tez pewnie tak krotki skład szczytowy od innego kija - do tego pasujacy do dolnika. moim zdaniem to co planujesz to jest nienajlepszy pomysl. Lepiej sprzedaj kij i za uzyskane pieniadze kup sobie jakas wedke do jerkowania po prostu. Albo zacznij lowic na dlugi casting, jak pisze @jerzy Pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi