Skocz do zawartości

pierwszy sprzęt do jerkowania

CIECIER

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich ,chciał bym zasięgnąc waszej opinii na temat mojego pierwszego kompletu od jerkowania.Posiadam kij abu garcia ATC 90-3M ;30-60g;9' i od niedawna multiplikator cormoran corcast pro.Wędkę ma już chyba ze 3 lata dostałem ją i nie miałem pojęcia do czego ona jest a że jest strasznie twarda to w ogóle jej nie używałem,aż do niedawna od kiedy odkryłem do jakiego typu łowienia on jest i postanowiłem spróbowac,a multika kupiłem z cormorana ponieważ moja cioci tam pracuje i miałem duże zniżki.chodzi mi głównie a kij czy nie jest on za twardy ,nie powinienem kupic sobie wędki o mniejszym ciężarze wyrzutowym?????

[moderator: edytowany tytuł wiadomości]

Witaj na forum,

nie znam kija od którym piszesz, oznaczenia które podałeś sugerują że ma znaczną długość, prawdopodobnie 275cm lub więcej.

Jeżeli myślisz o jerkowaniu w sensie łowienia na jerki, przynęty takie jak slider czy fatso, to - jeśli kij ma taką długość - będzie do takiego łowienia raczej mało wygodny

Pozdrawiam

Przed chwilą ją zmierzyłem centymetrem i będzie ona miała tak jak piszesz ze 2.7 m. ,jest to wędka z pazurem więc do jakiego stylu łowienia jest ona przystosowana -nad morze ??????????? a chcę łowic na tego typu przynęty jak slidery i jakieś woblery na rzekę typu rapala rattlin,salmo zipper

Z opisu wynika że jest to długi kij castingowy po prostu. trudno mi powiedzieć do jakich przynęt się nada bo nie miałem wędki w ręku. Pewnie jakieś większe gumy, wahadłówki, woblery - strzelam.

Jeżeli chodzi o sprzęt do jerków np. takich jak slider, fatso, jack - to jest sporo artykułów na stonie głównej a w tych artykułach sporo przykładów i sugestii dot. wędek, multiplikatorów itp.

Miłej lektury!

Witam po raz pierwszy na forum. Ta wędka to typowy kij tzw. łososiowy na szwedzkie rzeki i szkiery. U nas też przyda się nad pomorskimi rzekami. Może też być przydatna do ciężkiego łowienia w rzekach nizinnych ale na jezioro to trochę za duży kaliber (szczególnie w Polsce). Używanie tej wędki z multiplikatorem będzie wymagało trochę treningu i wprawy.

Wpadłem na taki pomysł (tylko jeśli jest głupi to się nie śmiejcie :blush:Embarassed ) ,żeby dopasowac do mojej wędki samą częśc szczytową o odpowiedniej pracy i żeby wszystko razem miało ok.2.1m

A zrobił by mi to mój bobry znajomy ze sklepu wędkarskiego.co o tym myślicie??????????????????????kombinuje bo nie mam za dużą funduszu (uczę się)a chciał bym miec na maj już komplet castingowy, a pewnie w najbliższym czasie będę chciał kupic coś pewnie z Team Dragon-a.

Golas, akurat opanowanie rzutow multiplikatorem jest łatwiejsze przy uzyciu kija długiego na 270 cm, niż powiedzmy najcześciej spotykanym w castowaniu kijem w długosci 198 cm. W dziale baitcasting jest sporo informacji na ten temat.. :D

Ciecier przeróbki kijów seryjnych są jak najbardziej sensowne, ale raczej powinien to robić fachowiec rodbuilder. Team Dragon 30-70g to naprawdę fajny kij do jerkowania. Idealnie pasuje pod slidera 10 co wydaje się być optymalne na polskich łowiskach..Inwestycja na poczatek w sprzęt sprawdzony, nawet jeśli jest nieco droższy, ma sens. Poprostu unikasz wielu problemów i po opanowaniu podstaw odrazu idziesz na ryby..

pozd JW :D

Remek i inni fachowcy- jak mam wytłumaczyc mu jaka to ma byc górna częśc chodzi mi o takie informacje jak moc, akcja i tym podobne, pytam bo nie mam o tym pojęcia ,rozróżniam tylko twarde i miękkie :D ,żeby była dobra do casta i na przynęty 10-25do 30g. a na cięższe wędkowania będę miał swoją orginalną,chyba że lepiej by było skrócic dolną cześc o parę cm żeby górna częśc o odpowiedniej akcji miała większo długośc???????????????

@Ciecier

obawiam sie z wirtualnie trudno bedzie pomoc - szczytowka musi byc dopasowana do dolnika, calosc powinna rownomiernie sie uginac.

kij długosci 275cm ma czesci skladowe dlugosci ok 140cm kazda, jezeli produkt finalny tak jak piszesz ma miec 210cm i chcesz zostawic oryginalny dolnik, to oznacza ze czesc szczytówkowa musialaby miec dlugosc zaledwie ok 75cm. Nie bardzo widze mozliwosc jak to zrobic zeby sie udalo - mało kto decyduje sie na przycinanie szczytówke tak wysoko od góry (zreszta, co na przelotke szczytowa potem zalozycsz) trudno bedzie znalezc tez pewnie tak krotki skład szczytowy od innego kija - do tego pasujacy do dolnika.

moim zdaniem to co planujesz to jest nienajlepszy pomysl. Lepiej sprzedaj kij i za uzyskane pieniadze kup sobie jakas wedke do jerkowania po prostu. Albo zacznij lowic na dlugi casting, jak pisze @jerzy

Pozdarwiam