Skocz do zawartości

Górne wymiary ochronne...rady dotyczące próby wprowadzenia.

miras1983

Rekomendowane odpowiedzi

Ja będę wnioskował o rozwiązanie PSR nad moimi wodami bo po co tracić

pieniądze ?? Jak czy oni są czy ich nie ma to bez różnicy.

Nikt nie może rozwiązać PSR, jej istnienie jest ustawowym nakazem, a władzę nad nią sprawuje wojewoda.

A teraz w temacie właściwym.

Proponuję zaatakować szerszym frontem. Warto wprowadzać górne wymiary ochronne na wszystkich wodach okręgu. Już nie masz szans wygrać tematu na rok 2014, ale jeśli dobrze wszystko zorganizujesz, to w 2015 nie powinno być kłopotu. W każdym okręgu odbywają się posiedzenia zarządu z udziałem prezesów kół. Przekonaj kilka zarządów kół, napisz wniosek do ZO, niech będzie wspólny od kilku kół, to zawsze zwiększa szanse. Jeżeli wniosek wpłynie bezpośrednio przed posiedzeniem ZO z udziałem kół, to będziesz mógł poruszyć temat na spotkaniu i uzasadnić wniosek osobiście. Musisz się do tego przygotować emocjonalnie i merytorycznie. Padnie mnóstwo argumentów przeciwnych, bądź gotów na jakieś ustępstwa. 

Mnie udało się przeforsować ochronę kilku drapieżników, na początek (okoń, szczupak, sandacz, boleń, sum). Miałem to szczęście, że byłem delegatem na zjazd okręgowy. Zgłosiłem wniosek na zjeździe, został przegłosowany pozytywnie, choć z oporami, trochę musiałem podyskutować w kuluarach. Teraz ZO nie ma wyjścia i musi zrealizować uchwałę zjazdową, w najbliższą niedzielę zostaną uchwalone nowe wymiary ochronne.

Jeśli mogę pomóc merytorycznie, to pytaj na priv  :)

Bartek

• Like 1