Skocz do zawartości

Phenix PST 894

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Przeszukałem forum w poszukiwaniu konkretnych informacji szczególnie z pola walki dotyczącego tego blanku i niewiele znalazłem, byłbym bardzo wdzięczny za wszystkie informacje o wędkach zbudowanych na tym blanku począwszy od realnego cw i mocy do obsługiwanych przynęt. Mile widziane także (jakby się komuś chciało  :rolleyes: ) ugięcie i info o łowionych rybach i zachowaniu kija w trakcie tego trywialnego zajęcia  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Łukasz Masiak używa wędki zbudowanej na tym blanku. Podobno BARDZO sobie go chwali. Fajnie by było gdyby go opisał. Pstrągmen także gdzieś pisał, że używał takiego blanku i miał bardzo pozytywne wrażenia. Jednak wiadomo, że najlepsze charakterystyki blanków pisze kolega Rheinangler - więc czekamy.

W trakcie poszukiwań info na forum przeczytałem taka informację i napisałem już maila do Łukasza,- pewnie jak będzie miał trochę wolnego czasu to odpisze.

Kolega @maniak też napisał mi priva z kilkoma ważnymi dla mnie informacjami za co jestem bardzo wdzięczny.

Jeszcze kilka informacji pozbieram i myślę, że to będzie następny mój kijek.

Puki co przygotowujemy się ze Zbyszkiem @krokkop-em do opisania "starcia" na Renie dwóch popularnych i uchodzących za bardzo przyzwoite uncjówki czyli najnowszy St.Croix V z Phenixem PST 895 ale najpierw musimy rozegrać drugą rundę pojedynku, żeby było honorowo.

Uchylając rąbka tajemnicy pojedynek dość wyrównany  który będzie dobrze pokazywał iż jeśli komuś będzie leżał jeden z nich to nie sięgnie po drugi czyli jakby dwie drogi do tego samego celu :)

Jeszcze nigdzie bo podawanie częściowych informacji i hipotez nie jest w moim stylu natomiast za to co się potwierdza jestem w stanie wziąć odpowiedzialność bo wiem że to sprawdziłem. Ponadto jak czytam na forum takie pobożne litanie w których jest wszystko na "tak" lub na "nie" to od razu włąncza mi się Kant-owski imperatyw podawania tego pod wątpliwość. Za to prawda nawet ta subiektywna jest w stanie coś pokazać,- coś wartościowego. Coś co może się komuś poszukującemu przydać jako podpowiedź lub zaprzeczenie  ;)

Łowie PST 895 i uważam że jest to bardzo dobry kijek ,główka do 35 g+guma bardzo ładnie ładuje i podbicie przynęty ok a woblery od 7 cm do 12 cm pod sandacza wieczorem i w nocy.Łowię nim głównie :D  na Wiśle okolice Janowca,Puław.

35 gramów serio? a nie 25?

• Like 1

Jak napisałem tak łowię  a podbicie główki stosuję łagodniejsze niż przy łowieniu, podbijaniu sandaczowym.Nie mówię że łowię tylko i tak ciężko tym kijem ot nie raz porzucam cięższą przynętą a napisałem to co napisałem w sensie że ten kij przy tym przeciążeniu potrafi dociąć rybę.Mam UMBX-ML  opis do 18 g a jak potrzeba to i 30 g koguta dobrze zaprezentuje ale to już inny temat.W latach 80-tych spinning marki Germina szklak długość ok. 2 metry i łowiło się od okonie,klenie,szczupaki i  sandacze a przynęty to były 1 ,2 lub 3 Meps,HRT,po wahadła szczupakowo-sumowe lub woblery do 13 cm.

Niedawno kupiłem używkę i zabrałem go aby wypróbować,a że jechałem za sandaczem na zaporówkę...

Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony bo okazało się że mam kija na lekko pod sandacza dobrze współpracuje od 8 gram plus guma ale najlepiej około 12-15 g

Próbowałem też 18g i to chyba max dla niego .Na razie tylko dwa nie wymiary złapane ale frajda wielka

Polecam

Ja kupiłem taki kijek od @maniak'a ubrany w tytany. Potwierdzam jego opinie oraz @sebson'a Dla mnie optimum pracy to 8-16gr plus guma. Dodam tylko jeszcze, że bardzo przyzwoicie ładuje się już przy nawet 5gr bo często używam go do łowienia szczupaków. Ogólnie jak dla mnie ta wędka to świetny brzegowy uniwersał...polecam.

• 2 tygodnie później...

Ja kupiłem taki kijek od @maniak'a ubrany w tytany. Potwierdzam jego opinie oraz @sebson'a Dla mnie optimum pracy to 8-16gr plus guma. Dodam tylko jeszcze, że bardzo przyzwoicie ładuje się już przy nawet 5gr bo często używam go do łowienia szczupaków. Ogólnie jak dla mnie ta wędka to świetny brzegowy uniwersał...polecam.

A o jakich 5g przynętach piszesz?

• 4 tygodnie później...

podbijam.

pytanie do użytkowników wersji lekko uzbrojonych - jak nisko można zejść z wagą przynęty, a konkretnie woba-nielota, żeby kijek jednak w miarę naładować i bez wkładania znacznej siły podać na kilka-kilkanaście metrów?

Mam ten blank uzbrojony w przelotki Tytanowe Fuji, na szczytówce rozmiar L5.5. Na początku sezonu używałem tego kija przy polowaniu na pstrągi z wobkami min 4-4.5g (6cm długości). Nie jest to komfortowe rzucanie (blank nie do końca się ładuje i preferuje krótsze kije), ale te kilkanaście metrów rzucisz. Żyłka jakiej używam to 0,23mm.

Wojtek, pod koniec listopada przez przypadek wylądowałem na kleniowej małej rzeczce (szerokość ok 20m) z PST 895, którego znasz i spokojnie połowiłem 4g widłami ;) rzuty w punkt pod drugi brzeg bez problemu, hole ryb także tylko z niepotrzebnym zapasem mocy ale dało się to PST 894 jak ma być przy okazji na pstrągi będzie Ci pasował. niestety nie mam jeszcze swojego i potrwa to ok 2 tygodni,- potem odpowiem Ci z cala pewnością :)

A o jakich 5g przynętach piszesz?

W sumie nie do końca jasno się wyraziłem... chodziło mi o 5gr główki plus guma, np diamond shad relaxa 2,5", rzuca się takim czymś naprawdę sprawnie. Używam do tego żyłki 0,18mm. Na pstrągi ze względu na przynęty jakie używam zdecydowanie wolę fx863

• 2 tygodnie później...