Skocz do zawartości

Phenix PST 894

Rheinangler

Rekomendowane odpowiedzi

Wygodne toto   ;) choć estetycznie może być dla niektórych problematyczne  :P

Mistrzowie się nie obrażają a miszczowie to inna liga i mogą Ci co najwyżej buty przepucować Rafał   :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Teraz widzę ze całą tuleję mogłem wziąć w tygrysie.... ale to przecież nie ostatnia wędka ;)

Co do insertów profilowanych do SKSS 17 wiem, że kilka osób ma plany je robić i jakość w rozumieniu wygląd drewna (gatunek)oraz sama stabilizacja może być lepsza od insertów od Piotra, co cieszy podwójnie  :) bo konkurencja dobrze wpływa na zdrowie "produkcji" "kondycji realizacji zamówień" itd

Edytowane przez Rheinangler

Przelotki użyte do budowy tego kija to Esseksy czyli mówiąc popularnie "phenixy" gdyż nie jestem specjalnym wielbicielem "fenixa w tytanach"  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:

Zbrojenie "konserwatywne' czyli od Y25 do 5-tek na szczycie z  jigową innowacją czyli 2 przelotki na dolniku.

Maćku specjalnie nie podaję ile to wszystko waży bo mogło by o połowę mniej (inne materiały) żeby nie irytować kolegów dla których waga kija 12lb powyżej 120g to absurd i herezja ;) Puki co siły i wiary we własne przekonania, doświadczenia i przyzwyczajenia nie opuszcza mnie na rzecz mody na lekkość.

Lubię "ciężkie" i przy moim trzy cyfrowym wagowym wyniku każda wędka nawet 200 g nic nie znaczy wagowo :lol:  :lol:  :lol:  :lol: i mogę nią machać kilkanaście godzin bez przerwy :) no,- może na sikanie  ;)

Wygląd to zlepek pewnych konsekwencji uchwytu i jakiegoś mojego jobla na punkcie trwałości stąd tyle korkogumy... Tygrysek to ciekawość czegoś nowego  :)

Aż z ciekawości zważyłem, co czynię zwykle wyłącznie, na życzenie potencjalnego kupującego, w trakcie transakcji sprzedaży.

Mój (od niedawna) BR 2,75m i do 3/4oz waży po umyciu 148,... gramów.

A kiedyś, takie "15 deko" cukierków, to było NIC :lol:  :lol:  :lol:

I wychodzi i tu i tam te 15 deko  :lol:  :lol:  :lol:  cukierków  ;)

To że Arek ma specyficzny design to wiemy  ;) a druga sprawa to to że P.Kawalec potrafi tchnąć to ''coś'' w blank  :wub:

Kapitalny kijek Arku  ;)

Edytowane przez Karol Krause
  • Like 1

Dziękuję w imieniu Zbyszka za komplementy :) a w swoim własnym za wyrozumiałość do moich fanaberii  :rolleyes:

Pewnie w miarę ubywania odwodu mojej łapy w tzw bicepsie będę poszukiwał lżejszych rozwiązań ;)

W czasach zamierzchłych gdy ów obwód wynosił 50 cm łowiłem 2,7m szklakami Seekera do 35g które ważyły po 250g i było git  :P dziś łowię lżejszymi bo wymiar spadł :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: ,- muszę tylko obliczyć postęp spadku i wtedy będę wiedział za ile lat dojdę do 120g kijów :)

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 1

... można o tym przeczytać Wojtku w książce Darka Duszy i mimo iż od naszych wspólnych włóczęg minęło już ładnych parę lat sposób mojego łowienia się nie zmienił i są takie dni, że łowię jak na haju... 

Dziękuję w imieniu Zbyszka za komplementy :) a w swoim własnym za wyrozumiałość do moich fanaberii  :rolleyes:

Pewnie w miarę ubywania odwodu mojej łapy w tzw bicepsie będę poszukiwał lżejszych rozwiązań ;)

W czasach zamierzchłych gdy ów obwód wynosił 50 cm łowiłem 2,7m szklakami Seekera do 35g które ważyły po 250g i było git  :P dziś łowię lżejszymi bo wymiar spadł :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol: ,- muszę tylko obliczyć postęp spadku i wtedy będę wiedział za ile lat dojdę do 120g kijów :)

..te 50cm to zmasowane czy juz "pocięte" ;) .. no i czy czysto zbudowane???jak kij od Zbyszka ;) :) ..swojego czasu zbliżałem sie do ów wymiaru..a startowałem naście centów wstecz.... ;)

Patryk,- te "50" to było tak bez starania specjalnego (co innego trenowałem) separacja była widoczna ale do pocięcia daleko,- niestety nieczysto ale także bez grubej chemii. W tamtych czasach królowała metka a inne już znane wynalazki budziły mój lęk... Dzisiejsi adepci słysząc moje słowa,-że metka i nieczysto pewnie śmieją się tak, że im rozstępy pękają :lol:  :lol:  :lol:  :lol: Na szczęście porzuciłem to smętne zajęcie na rzecz wędkarstwa, które uznaję za rozwojowo wyżej położone ;)

Niestety skutki wcześniejszych zajęć znoszę do dziś (kręgosłup)i niestety nie bardzo mogę się uwolnić całkowicie od żelastwa...

Teraz Wojtku i ja zatrybiłem o co biega <_< ale na tym polu to takie wyniki zapewnia tylko to co znaleźli w bananach w Aldiku ;)

I na tym kończę offtopa we własnym wątku  :o

• Like 1

No dokładnie...ja zaczynałem od 79kg a kończyłem na 114kg:)...teraz próbuje to zrzucić,ale starość nie radość, czasu mało,inne priorytety a i kręgiel dostał w dupe przy dźwiganiu..

Tak wracając do watku,miałeś styczność z Fx 794-2?

Miałem styczność bardzo krótką niestety na sucho, bardziej mi sie podobał niż "3" jest wyraźnie mocniejszy ładniejsze ugięcie w sensie proporcji ma, myślę że już wiesz o czym Ci pisałem (widziałem zdjęcia w wątku pstrągowym  ;) ). Wiem że lowią nim z powodzeniem sandacze na lekko i szczupaki z łódki także.

Dla mnie jednak jak chodzi o kij pstrągowy to najfajniejszy z Phenixów to FX 803.

A tak,dokładnie. Ale u niego taka rotacja że aż przeciąg za szafą i może zapomniał jego charakterystyki;)

Po prostu, nigdy nim nie łowiłem. Przeciąg zabrał zanim była okazja przetestować. Ale masz/i ja mam już coś takiego, w wersji 2,52m. Ten był mi zupełnie zbędnym ;)

Kij właśnie dotarł i pierwsze wrażenia są bardzo pozytywne i choć nieco się różnią od informacji jakie dostałem w wątku jestem bardzo zadowolony.

Jednak wszystkie te odczucia to fotelowe uczucia więc dopiero jak w niedzielę pohasam z nim po malej i po dużej rzece i potem je zweryfikuję i opiszę.

Na sucho mogę tylko powiedzieć ze szczyt ma mimo tabelkowego 1,8mm w realu 1,65 poniżej omotki przelotki szczytowej co mnie bardzo cieszy ;)