Skocz do zawartości

STANOWCZE NIE ZAKAZOWI TROLLINGU W LUBLINIE - DOŚĆ PLUCIA W TWARZ.

rózgaś

Rekomendowane odpowiedzi

Obawiam się, że w roku 2014-tym będzie trudno cofnąć ten zakaz. Z tego, co mi wiadomo, zezwolenia są już drukowane od kilkunastu dni i ciężko będzie to zmienić. Oczywiście jest możliwość wykonania aneksu, ale to kosztuje (około 50 tys. sztuk). 

Jeśli uważacie, że warto, to nie odpuszczajcie. Warto pójść na posiedzenie ZO i wyrazić swoje zdanie bezpośrednio. Zarząd nie może zabronić udziału w posiedzeniu nikomu, oczywiście w konkretnym temacie. Dlatego sugeruję przesłanie petycji/wniosku i kontakt z Dyrektorem Biura ZO w celu uzgodnienia spotkania z Zarządem na najbliższym posiedzeniu. 

Znam osobiście 3 ludzi z ZO Lublin i myślę, że Was wysłuchają. Czy zmienią decyzję? Nie wiem, ale zawsze warto rozmawiać.

A ja oficjalnie po tym co dziś usłyszałem i wczoraj widziałem wystosuję pismo do PZW TARNÓW o zakaz trolingu. Jak wiadomo jest okres ochronny suma, jednak kilka ekip nic sobie z tego nie robi, a w najlepsze trolują sobie pewien odcinek, nie zważając na nikogo.

Nie wrzucam wszystkich do jednego wora, ale jakieś zasady muszą być, niech to będzie zakaz nawet od 1 listopada do 30 czerwca, byle był skuteczny, bo tak to każdy powie, że łowi sandacze.

Witam serdecznie,

Panie Piotrze Rusa , serdeczne dziękujemy (chyba mogę się tak wyrazić tzn- w liczbie mnogiej - za większością wędkarzy)  za waszą (w tym Pana !) aktywnośc w zwalczaniu kłusownicta !!! BRAWO!!! Nie odpuszczajcie !!!

Chyba rozumiem Pana - ( i Panów  z PZW Puławy) punkt widzenia co do troski o lubelską Wisłę.

Pewnie bez problemu możliwości trolingu w lubelskiem mogły by dalej obowiązywać , gdyby pozostałe okręgi PZW gospodarujące Wisłą (Tarnobrzeski, Radomski ) też zazwoliły na trolling na swoich wodach. Wówczas cała brać trollingowa rozpłynęłaby się po klikuset kilometrach Wisły!!!

A teraz tylko Lublin ma pozwolić na wyczesanie Wisły Lubeskiej do spodu- DLACZEGO ?

( na naszej -lubeskiej dosyć wąskiej Wiśle bywało też tak- tego lata-  że ciężko się było minąć na wodzie tak było gęsto od braci trollingowej)

Sam trollinguję (  zawsze wypuszczamy duże ryby ) -  i trochę mi ten zakaz zmienia taktykę łowienia , ale wczytując się w pierwszą wypowiedż  Pana Piotra Rusy cyt . "wybraliśmy mniejsze zło" sam nie wiem ale szczerze powiedziawszy chyba tak samo bym postąpił.

Sądzę ża cała nasza para w gwizdek powinna pójść w kierunku umożliwienia trollingu na wszystkich wodach w Polsce , z jednoczesnym ograniczeniem ilościowym i wielkościowym cennych gatunków ryb.

Panie Piotrze (zwracam się teraz  do Piotra Rózgi ) bardzo dobry protest wymyślony przez Pana!!!

Ale czy nie można by wykorzystać Pana osobistego zaangażowania w "Wędkarski Świat" i kontakty z waszymi prawnikami , aby o takiej możliwości zacząć myśleć- tzn np -umożliwienie połowu tą metodą na wszystkich wodach (lub jakkolwiek inaczej to ujmując )?.

Czytając wszystkie wypowiedzi wszystkich uczestników tego tematu - widać jedną troskę - aby można było łowić dużo i duże ryby !!! To jest bardzo dobre !!!

I ten nasz zapał należy -(trzeba koniecznie !!! ) wykorzystać .

P.S. nie znam osobiście żadnego uczestnika tej dyskusji.

Pozdrawiam,Kuba

A ja oficjalnie po tym co dziś usłyszałem i wczoraj widziałem wystosuję pismo do PZW TARNÓW o zakaz trolingu. Jak wiadomo jest okres ochronny suma, jednak kilka ekip nic sobie z tego nie robi, a w najlepsze trolują sobie pewien odcinek, nie zważając na nikogo.

Nie wrzucam wszystkich do jednego wora, ale jakieś zasady muszą być, niech to będzie zakaz nawet od 1 listopada do 30 czerwca, byle był skuteczny, bo tak to każdy powie, że łowi sandacze.

A ja wystosuję pismo do PZW o zakaz spiningowania bo na Wiśle Tarnowskiej tez nie jedno kiedyś widziałem.Myślę ze zakazy nić nie dadzą i kolega myśli że ci co teraz trolinguia to jak będzie zakaz to przestaną :lol:  :lol: bo ja w to nie wieżę.. 

A ja wystosuję pismo do PZW o zakaz spiningowania bo na Wiśle Tarnowskiej tez nie jedno kiedyś widziałem.Myślę ze zakazy nić nie dadzą i kolega myśli że ci co teraz trolinguia to jak będzie zakaz to przestaną :lol:  :lol: bo ja w to nie wieżę.. 

Rozbawiłeś mnie, ale ok pisz masz własne zdanie, własną wizję ja Ci jej nie zabronię.

Co ja myślę to niestety, ale o tym mało wiesz więc komentarze zachowaj dla siebie.

Każdemu łatwo się mówi jak nie zabraniają mu łowić tak jak lubi. Cóż zrobię, że to lubię. Jest to na obecny czas moja ulubiona metoda, a przerabiałem w wędkarstwie już dużo dziwnych rzeczy. A to, że ktoś uważa że ten zakaz w czymś pomoże, to jest w błędzie. No ale trzeba się o tym przekonać. Mojego i wielu innych nie przekonają żadne argumenty. Pomoże to jak umarłemu kadzidło.

• Like 5

Cytuje za JACOBO1 :

Sam trollinguję (  zawsze wypuszczamy duże ryby ) -  i trochę mi ten zakaz zmienia taktykę łowienia , ale wczytując się w pierwszą wypowiedż  Pana Piotra Rusy cyt . "wybraliśmy mniejsze zło" sam nie wiem ale szczerze powiedziawszy chyba tak samo bym postąpił.

Przepraszam ze zapytam a '' małe też wypuszczasz '' ???????

Zapraszam koledzy do dyskusji w dziale CAFE  ;)

Tutaj potwierdzajmy własne poparcie dla kolegów walczących w słusznej sprawie  :)  :)  :)

Rozbawiłeś mnie, ale ok pisz masz własne zdanie, własną wizję ja Ci jej nie zabronię.

Co ja myślę to niestety, ale o tym mało wiesz więc komentarze zachowaj dla siebie.

A ty rozbawiłeś mnie tak ze widzę że obydwaj dobrze się bawimy, a twoje myśli wogule  mnie nie interesują.

Edytowane przez Maciek1

Chłopaki kutwa  jego mać  ;)

Macie temat w CAFE to tam wylewajcie własne żale  :P

Tutaj nie prowadzimy polemiki ;) jedynie popieramy słuszne lub nie :(  w waszej ocenie  poczynania kolegów z okręgu Lubelskiego  i nie tylko  :)

Zapraszam do dyskusji na argumenty tutaj :

http://jerkbait.pl/topic/31604-trolling-zakazać-czy-nie-wydzielone-z-wątku-stanowcze-nie-zakazowi-trollingu-w-lublinie/

Edytowane przez Karol Krause

• 5 miesięcy temu...

Skrobne cos od siebie.

Po pierwsze, nalezy sie zastanowic czym jest wedkarstwo i jakie sa metody wedkarstwa.Jesli troling jest metoda wedkarstwa, wiec zakaz trolingu to nic innego jak zakaz wedkarstwa.

Po drugie, jesli kontrole sa tak skuteczne, to i tak nie na tyle skuteczne aby sytuacja sie poprawila, tzn rybostan.

Po trzecie rybostan, wedkarzy przybywa, jest coraz wieksza presja nad woda, coraz mniej ryb, a regulamin wciaz ten sam.Do kiedy ten regualmin bedzie obowiazywal, do czasu az ryb nie bedzie?

Po czwarte w innych krajach troling oraz inne metody nie sa zabronione a ryb jest duzo.

Po piate, dlaczego zamiast zakazywac trolingu, nie wprowadzi sie zakazu zabierania ryb zlowionych ta metoda?

Po szoste, kazdy zakaz odwolujacy sie do wedkarza ktory lowi i wypuszcza ryby jest bardziej krzywdzacy dla rybostanu niz zabierane ryby zlowione "legalnie" wedlug regulaminu.

Po siodme, "trolingowiec" do rybaka, to jak splawik do szarpaka.