Skocz do zawartości

Myślałem, że takie rzeczy tylko w zepsutej europie

hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

Oskarżycielem posiłkowym była matka zabitego, czyli chyba nie o to Ci chodziło, ale domyślam się, że chodziło Ci o matkę oskarżonego :)

Nie

Chodzilo mi dokladnie o to co napisałem.

jeśli ktoś robi "wjazd na mieszkanie" musi się liczyc z tym ze to jego ostatni głupi pomysł w tym wcieleniu.

Wyrok skazujący dla kogoś kto broni swojego domu, w sytuacji gdy:

-napastników jest dwóch

-jeden ma kominiarkę

-padają groźby zabójstwa

-jeden z domowników zostaje pobity

To jaka powinna być reakcja?

Położyć się i modlić ze sobie pójdą?

Niezależnie od przeszłości oskarżonego/skazanego i ich porachunków, człowiek ma moralne prawo bronić swego domu przy uzyciu wszelkich dostępnych środków. 

Nie ma usprawiedliwienia dla napaści na czyjś dom.

Jeśli "wisiał" im kasę z legalnych źródeł to są możliwości dochodzenia swoich roszczeń w inny sposób.

• Like 6

W zepsutej Europie to chyba by jeszcze "oskarżycielce posiłkowe" kazano pokryć koszta, jako winnej wychowania aniołka ;)

Nie kumam tego zdania - jeśli masz na myśli matkę zabitego, czyli jednego z napastników, to raczej wątpię w to co napisałeś.

Właśnie z Europy pochodzą skrzywienia typu , że nie można bronić się przed atakującym, bo a nuż przekroczysz granicę ...

Najlepiej właśnie położyć się na ziemi i modlić ...

Nie kumam tego zdania - jeśli masz na myśli matkę zabitego, czyli jednego z napastników, to raczej wątpię w to co napisałeś.

Właśnie z Europy pochodzą skrzywienia typu , że nie można bronić się przed atakującym, bo a nuż przekroczysz granicę ...

Najlepiej właśnie położyć się na ziemi i modlić ...

dwa sarkazmy doprowadzily do zlego porozumienia ;)

Choć - w wielu krajach UE myslę ze czlowiek nie miałby wielkich problemów z obroną.

To mi bardziej sowieckim systemem sprawiedliwości zajeżdża, niż zach Europą.

To jest łączna kara. Za posiadanie substancji w PL uznanej przez prawo za niedozwoloną także. Dodatkowo człowiek był wcześniej karany. Gdyby był obywatelem bez skazy, bez posiadania, po zatrzymaniu pewnie dostał by zawiasy. Co nie zmienia faktu, że w każdym podobnym przypadku zostanie się oskarżonym. Najlepiej nigdzie nie dzwonić i nikogo nie wzywać.  

Edytowane przez Krzysiek_W

A gdzież się podziało wszechobecne zamiłowanie do C&R? ;)

Umarłem jak to przeczytałem :D Agresywna obrona to rodzaj emocjonalnego C&R ;)

@Matiz992: Przekonaj biegłego, że byłeś w takim szoku - później opatentujesz ten sposób i zarobisz górę pieniędzy. Sądowi psychiatrzy raczej są niezbyt przychylni tego typu tłumaczeniom, także raczej odpada taka możliwość. Zresztą tak łatwe tłumaczenie doprowadziłoby w krótkim czasie do nadużyć...

Edytowane przez EMMS