Extraspiner Opublikowano 10 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2015 (edytowane) Na bolenia dobry jest CD 7cm 8g w kolorze BOF-Duży boleń łyknie go z apetytem prowadzonego powoli z wędziskiem poziomo z od czasu do czasu wolnymi w miare długimi podciągnieciami wędziskiem-szczytówką do góry. Na sandacza CD 7cm 8g kolor FT-Prowadzony wolno jednostajnie bez żadnych podciagnięć-okazał się kilerem,ale nie na wszystkich łowiskach mi się sprawdził.Na najpłytszych kanałach odry gdzie było głębokości na środku około 2metry a po brzegach płyciej-wygłodniałe sandacze w pochmurne wakacyjne dni w dzień biły!!!tak od 16-max.22 Na głębokim łowisku 5-6m rapalka CD 7cm mi się nie sprawdziła i trzeba było czekać dopiero aż się ściemni na pobicia spod powierzchni na flat rapa10 S. Klasyk wobler-co tu dużo pisać. Edytowane 10 Listopada 2015 przez Extraspiner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 Niedawno zakupiłem 2 Rapalki Countdown (5 cm imitacje strzebli) i poszedłem z nimi na pstrągi. Sęk w tym, że na wolniakach, gdzie teraz stoją rybki te woblery w ogóle nie pracują. Pobudza je albo szybsze ściąganie, albo szybki nurt. Jak zatem nimi łowić ? Jakie macie doświadczenia w łowieniu pstrągów Countdownami ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 5 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2018 CD to jeden z moich od lat ulubionych wzorów. Mam dość dobrze obłowione 4,5,7,9.O zaletach wynikających z tonięcia już koledzy wspominali. Dorzucę od siebie gdzie najlepiej mi się sprawdzają.3-ka - dosknała na nurtowe jazie i rafowe klenie i płytkie letnie brzanowe rafki (super lata nawet z 12lb zestawu)4-ka według mnie najbardziej wszechstronny z całej gamy: pstrągi, klenie, jazie, brzany a w lecie gdy bolenie żrą sieczkę niezawodny boleniowy wobek z najlepszym stosunkiem wagi do lotnosci (od 10 do 20lb zestawu)5-ka według mnie najsłabszy z rodziny 7-ka opaskowy kiler sandaczowy również nocny, również z nowym wzorem steru9-ka podobnie jak 7-ka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Arek możesz rozwinąć dlaczego piątka najslabsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 5-ka według mnie ma najsłabszą lotność co wynika ze stosunku wagi do wielości i powierzchni woblera a także wielkości steru.Dla porównania wystarczy rzucić 4-ką i 5-tką za pomocą tego samego zestawu,- 4-ka lata wyraźnie dalej mimo iż jest o 1g lżejsza.W stosunku do swej wielkości ma dużo większy ster od 4-ki i stawia znacznie większy opór co przy zestawie UL czy nawet L daje w nurcie wrażenia których nie lubię.Gdy porównać pracę np 4-ki i 7-ki do 5-ki to 5-ka pracuje najszerzej czego również nie lubię.Automatycznie z tych powodów nie łowię nią zbyt często więc i na nią złowiłem najmniej ryb... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Dzieki Arek za wyjasnienie. Ja dysponuje samymi piatkami dlatego pytam. Myslalem ze zarzutem bedzie ich "uboga" praca, a tu jednak odwrotnie. 5tki kupilem ze wzgledu na "uniwersalna" wielkosc, byc moze skusze sie na inne rozmiary. .Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 5-ka według mnie ma najsłabszą lotność co wynika ze stosunku wagi do wielości i powierzchni woblera a także wielkości steru.Dla porównania wystarczy rzucić 4-ką i 5-tką za pomocą tego samego zestawu,- 4-ka lata wyraźnie dalej mimo iż jest o 1g lżejsza.W stosunku do swej wielkości ma dużo większy ster od 4-ki i stawia znacznie większy opór co przy zestawie UL czy nawet L daje w nurcie wrażenia których nie lubię.Gdy porównać pracę np 4-ki i 7-ki do 5-ki to 5-ka pracuje najszerzej czego również nie lubię.Automatycznie z tych powodów nie łowię nią zbyt często więc i na nią złowiłem najmniej ryb...Trzeb by było też dodać, że na przestrzeni ostatnich ostatnich 30 lat, kształt i wielkość korpusu piątki mocno się zmieniła. Nie wspomnę już o akcji. To nie są już te same woblery.M. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Dzieki Arek za wyjasnienie. Ja dysponuje samymi piatkami dlatego pytam. Myslalem ze zarzutem bedzie ich "uboga" praca, a tu jednak odwrotnie. 5tki kupilem ze wzgledu na "uniwersalna" wielkosc, byc moze skusze sie na inne rozmiary. .PzdrWitek,- to że mnie one nie pasują nie oznacza, ze są złe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 7 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2018 Wiem wiem ale masz jakies porownanie a to jest bardzo cenne. Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 8 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Z moich doświadczeń wynika, że 4ka jest najłowniejsza. Oprócz pracy korpusu, szybciej ściągania, kluczy w nurcie jak ukleja szukająca kryjówki między twardymi elementami koryta rzeki. Zwykle nieco podginam, w stronę grzbiet, oczko mocowania linki w ten sposób uzyskuję nieco węższą i szybszą pracę a także wyraźniejszy wężowy tor pływania, bolenie dają się nabrać na 4kę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damien79 Opublikowano 8 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 widzę w ofercie 3 cm, 5 cm, 7cm, 9 cm, 11 cm, gdzie można kupić 4 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 8 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 http://www.fishing-mart.eu/sklep/en/rapala-count-down-g5-a20-p20-k36.html W tej ofercie pokazany jest CD 4cm jako 3-ka.W rzeczywistości najłatwiej rozpoznać po ilości kotwic, 4-ka ma dwie kotwice a 3-ka jedną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damien79 Opublikowano 8 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 no i wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 8 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 Tuning one 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 8 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 spiłowałeś, zmniejszając ster? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vako Opublikowano 8 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2018 (edytowane) spiłowałeś, zmniejszając ster?Raczej podniósł uszko do zapięcia agrafki do góry by po "agresić" akcję zabawki. Piłowanie(szlifowanie) steru może skończyć się nieodwracalnymi zmianami. Kiedyś na starych historyjkach rapali, była instrukcja jak ustawić wobler i osłabić lub wzmocnić pracę przynęty.M. Edytowane 8 Lutego 2018 przez vako 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 A ja myślałem że chodzi o oczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peekol Opublikowano 9 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2018 Raczej podniósł uszko do zapięcia agrafki do góry by po "agresić" akcję zabawki. Piłowanie(szlifowanie) steru może skończyć się nieodwracalnymi zmianami. Kiedyś na starych historyjkach rapali, była instrukcja jak ustawić wobler i osłabić lub wzmocnić pracę przynęty.M. Akurat na odwrót - odginanie oczka do góry wygasza pracę woblera. Mocniejszą akcję uzyskujemy przyginając oczko w stronę steru. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 10 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2018 Stery zostawiam, oczko podginam w górę. Akcja staje się szybsza, drobniejsza, lepiej lusterkuje i "myszkuje", szczególnie chodzi mi w tym zabiegu o lekką destabilizację powodującą uciekanie od toru prostego. Zauważyłem, że boleń, który podąża za przynętą (odprowadza) potrzebuje impulsu do odpalenia ataku, zwykle wystarczy nagły zryw wabika w bok lub kilka następujący po sobie uskoków. Często sprawdzały mi się fin-s fishe od Lunkera (tą przynętę mam od lat opanowaną konkretnie) stąd wnioski. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Z tymi odjazdami na bok masz 100% racji dlatego 5-ki i 7-ki mam również ze sterem Scatter W zmiennym nurcie przy ściąganiu w poprzek można sobie takie "rasowanie" oczywiście podarować ale już przy opasce,- warte sprawdzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 Dzisiaj porownalem 4 do 5, oba potrzebują nurtu bądź szybkiego ściągania do pracy, 5 wyraźniej migocze w opadzie. Wydaje mi się że 4ul pracuje jeszcze ciekawiej, bardzo drobna praca i szybciej ja uzyskuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 11 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2018 7 Scatter S też mam w arsenale obowiązkowym, szczególnie na głębszej wodzie no ale tu niestety bardzo często szczupak lubi też wyskoczyć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) Łowił ktoś pstrągi na stojącej wodzie countdownami, kupiłem 7-mkę w kolorze pstrąga i ciekawi mnie czy w stojącej wodzie ten typ woblera będzie pracował? Najlepiej jak bym sam sprawdził, ale zimą nie chce mi się tyłka ruszyć nad wodę .Czekam na opinie nie tylko pstrągarzy . Edytowane 15 Lutego 2018 przez wujek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolta Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 kolega zmieniał prace tego modelu przesuwając ster do przodu(wycinał go zalepiał otwór po nim i wycinał nowy bliżej oczka) poprawiało to prace woblera - była bardziej żywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Wujek popatrz na YouTube powinno coś być 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi