Skocz do zawartości

Węzeł fluoro-pletka a przelotki.

Matiz992

Rekomendowane odpowiedzi

Tak się zastanawiam... fluoro rozwiązał problemy z przecieraniem cienkich linek o kamienie jednak rzucanie z długim zwisem jest strasznie upierdliwe i wręcz niemożliwe w niektórych miejscach. Czy "walenie" węzłem po przelotkach ma na nie jakiś negatywny wpływ? Moja szczytowa przelotka ma raptem 3mm średnicy, węzeł w teorii przechodzi przez nią bez najmniejszy problemów ale w głowie siedzą tysiące wizji jak to może wyglądać w praktyce :P

wydaje mi się, że nie powinno być jakiś większych problemów, bo przecież plecionka i fluorocarbon mają o wiele mniejszą twardość niż przelotki. Z krętlikiem byłoby gorzej.

A tak przy okazji - jaki węzeł stosujecie do połączenia plecionki z fluorocarbonem, bo za dużo ostatnio tracę przynęt, przez przetarcie o kamienie?

Edytowane przez MateuszDDZ

Ja używam:

http://daiwafishing.com.au/interline-recommended-knots/

Dla pewności zawsze zabezpieczam jeszcze kropelką superglue ;)

Spisuje się dobrze z łączeniem cienkiej linki z dużo grubszym mono.

Edytowane przez Matiz992

węzeł w teorii przechodzi przez nią bez najmniejszy problemów ale w głowie siedzą tysiące wizji jak to może wyglądać w praktyce :P

Spisuje się dobrze z łączeniem cienkiej linki z dużo grubszym mono.

No to albo się spisuje w praktyce albo nie. To jest węzeł GT, więc powinien przechodzić przez przelotki dobrze. Problem jest kiedy albo robią się brody albo kiedy następują plątania wokół przelotek. 

Edytowane przez Krzysiek_W

No to albo się spisuje w praktyce albo nie. To jest węzeł GT, więc powinien przechodzić przez przelotki dobrze. Problem jest kiedy albo robią się brody albo kiedy następują plątania wokół przelotek. 

Rzucając z dużym zwisem się sprawdza bo jest odpowiednio mocny (węzeł niema kontaktu z przelotkami) a przed waleniem nim po "porcelankach" wolę się skonsultować z mądrzejszymi, którzy sprawdzili to na własnej skórze ;)

Edytowane przez Matiz992

Co Ci mogę doradzić, to rób taki węzeł  możliwie ciasno. Końcówkę kiedy robisz pętlę na plecionce na mokro. Miałem problemy, nie powiem. Jak masz technikę gwałtownego strzelania spinem to może szarpnąć. W zestawach z muliplikatorem jest łatwiej. Spróbujesz, dopasujesz.  

Edytowane przez Krzysiek_W
  • Like 1

Ja stosuje taki

3.jpg

6.jpg7.jpg

Owijamy fluorocarbon plecionką do okoła sześć razy

9.jpg

Teraz owijamy z powrotem w kierunku pętli z fluorocarbonu

10.jpg

Po piątym owinięciu przekładamy wolny koniec plecionki przez pętlę z fluorocarbonu

11.jpg

Prawidłowo wykonany węzeł przed zaciągnięciem

12.jpg

Teraz należy zacisnąć węzeł bardzo dokładnie ciągnąc za oba luźne końce.

Żeby węzeł zacisnął się łatwiej należy go zwilżyć.

14.jpg

15.jpg