SilesianPerch Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Skoro już tutaj jesteś to znaczy, że chyba chcesz mi pomóc..bardzo fajnie, ponieważ problem mam niemały...Mianowicie chodzi mi po głowie budowa "uniwersału" spinningowego, kijaszka, którym będę mógł połowić i sandacza na koguta i zabrać go na szczupaki by porzucać gumami czy wahadełkami. Myślę że cięższej przynęty jak 25 gramowy kogut kij nie będzie musiał podbijać a najczęściej będzie pracował w przedziale 8-15 gram z gumką 3" i tutaj poniekąd ułatwienie sprawy dla osób, które zechcą mi pomóc ponieważ moje dywagacje dotyczą 2 blanków a mianowicie:Phenix MX-72MHPhenix UMBX-S700MHLubię wędeczki lekkie, czułe, które zapewniają maksymalny komfort łowienia...nie żebym był takim ekspertem w spinningu tutaj raczej idę w myśl zasady więcej sprzętu niż talentu i skoro ryb łowić nie potrafię to niech mam chociaż wypasiony kijek Bardzo proszę o Wasze zdanie/porady oraz z góry dziękuję! Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Skoro już jestem Mam Phenix UMBX-700MH - zbrojony przez @woblerwz. Kijek kapitalny, czuły, wszystko co na dnie - da się wyczuć. Tylko wg mnie jego cw zaczyna sie od 15g + guma. Kończy zaś na 35 g (+guma) - cięższych nie próbowałem. Wygląda więc na to, że dla Ciebie ciut za mocny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilesianPerch Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Skoro już jestem Mam Phenix UMBX-700MH - zbrojony przez @woblerwz. Kijek kapitalny, czuły, wszystko co na dnie - da się wyczuć. Tylko wg mnie jego cw zaczyna sie od 15g + guma. Kończy zaś na 35 g (+guma) - cięższych nie próbowałem. Wygląda więc na to, że dla Ciebie ciut za mocny.jest aż tak mocny cw niedoszacowany ?!? i czy mogę Cię prosić o bardziej szczegółowe opisanie tego blanku/kija? Edytowane 17 Listopada 2013 przez SilesianPerch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Jeśli chodzi o blank pod uniwersala szczupak -sandacz,w gramaturach ,które podałeś świetnie odnajduje się MXS72M 12lb 21g c/w.Oczywiście blank Phenixa. Edytowane 17 Listopada 2013 przez Dąbek 111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilesianPerch Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Jeśli chodzi o blank pod uniwersala szczupak -sandacz,w gramaturach ,które podałeś świetnie odnajduje się MXS72M 12lb 21g c/w.Oczywiście blank Phenixa.to 10lb mnie odrzucało od tego blanku.. bo jednak chcę czuć moc i nie martwic się o kija, opisem się nie sugerować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 A może PST 894, też blank Phenixa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilesianPerch Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 A może PST 894, też blank Phenixa. blank, który proponujesz jest sporo dłuższy i w dwóch składach ja pisałem o blankach w jednym składzie i blisko pół metra krótsze-takie są dla mnie zdecydowanie bardziej komfortowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 A blank UMBX-700 ML-B. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilesianPerch Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 A blank UMBX-700 ML-B. tego blanku w ogóle nie znam i nie mam pojęcia co to jest..możesz szerzej opisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Zapytaj kol. Rafała vel Dąbek 111, on łowił lub jeszcze łowi kijem na blanku UMBX, ale nieco dłuższym, model 790 ML-B, pewnie coś podpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilesianPerch Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 ok, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 jest aż tak mocny cw niedoszacowany ?!? i czy mogę Cię prosić o bardziej szczegółowe opisanie tego blanku/kija?Co tu pisać jeszcze? To w końcu 17 lb i do 28 g w opisie. Na pewno zaczyna dopiero tak od 12 g z 3" gumą wspólpracować. Niedoszacowany jest. Poza tym lekki miły i przyjemny z dość delikatnym, jak na tą gramaturę, szczytem. Bardzo ładnie się ładuje przy rzucie. Jestem z niego bardzo zadowolony.Gdyby co, Wrocław, Oława - chętnie udostępnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilesianPerch Opublikowano 17 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Co tu pisać jeszcze? To w końcu 17 lb i do 28 g w opisie. Na pewno zaczyna dopiero tak od 12 g z 3" gumą wspólpracować. Niedoszacowany jest. Poza tym lekki miły i przyjemny z dość delikatnym, jak na tą gramaturę, szczytem. Bardzo ładnie się ładuje przy rzucie. Jestem z niego bardzo zadowolony.Gdyby co, Wrocław, Oława - chętnie udostępnię a to chyba pomyliłem z blankiem z "Eską" na początku UMBX-S700M , który jest opisany do 14gram dziękuje za opis i propozycję pomachania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 to 10lb mnie odrzucało od tego blanku.. bo jednak chcę czuć moc i nie martwic się o kija, opisem się nie sugerować ?Cyba nie o tym blanku piszesz..Chodzi mi o serię M1 wersję spin 12LB i 21g c/w.Jeśli faktycznie będziesz używał gym 3-4" na główkach 8-15g to w zupełności wystarczy UMBX-S700M 14g c/w jast niedoszacowany. Podobnym odpowiednikiem będzie M1 MXS72M 12lb 21 c/w ,ten podoła kogutowi 25g ale to będzie moim zdaniem maks komfortu.Jeśli chcesz mieć bezkompromisową kosę ,nie martwiąc się czy da radę to z serii spin UMBX-S700MH załatwi gumaki na łbach z 8-25g i kury . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilesianPerch Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Cyba nie o tym blanku piszesz..Chodzi mi o serię M1 wersję spin 12LB i 21g c/w.Jeśli faktycznie będziesz używał gym 3-4" na główkach 8-15g to w zupełności wystarczy UMBX-S700M 14g c/w jast niedoszacowany. Podobnym odpowiednikiem będzie M1 MXS72M 12lb 21 c/w ,ten podoła kogutowi 25g ale to będzie moim zdaniem maks komfortu.Jeśli chcesz mieć bezkompromisową kosę ,nie martwiąc się czy da radę to z serii spin UMBX-S700MH załatwi gumaki na łbach z 8-25g i kury .przekujesz mnie do s700MH dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegosław Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Skoro już jestem Mam Phenix UMBX-700MH - zbrojony przez @woblerwz. Kijek kapitalny, czuły, wszystko co na dnie - da się wyczuć. Tylko wg mnie jego cw zaczyna sie od 15g + guma. Kończy zaś na 35 g (+guma) - cięższych nie próbowałem. Wygląda więc na to, że dla Ciebie ciut za mocny. Potwierdzam. Posiadam UMBX-700MH zbrojonego przez Zbigniewa Kawalca i jest to fascynująca "kosa" sandaczowa w przedziale 15-35g plus guma 3-4". Świetny, czuły blank, ale finezji w przedziale 8-15 w nim nie znajdziesz .Według mnie, powinieneś zwrócić uwagę na kij Fenwick'a Walleye Jigging EWS66M-F - ten, w podanych przez Ciebie zakresach CW, sprawuje się komfortowo i idealnie, zarówno w prowadzeniu przynęt, jak i pod rybą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Jak chcesz bardziej finezyjny to raczej ten 700 ML. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 przekujesz mnie do s700MH dzięki Mając na uwadze pierwszy post, w którym pytasz o uniwersala, proponuję poważnie rozważyć M1 12lb czyli MXS72M, konstrukcja tych blanków pozwala na dużo wiekszy zakres przynęt zarówno pod względem wagi jak i rodzaju,niż UMBXy.M1 mają też ciekawsze tj. bardziej regularne i głębsze ugięcie pod obciążeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 SilesianPerch - bierz taki blank jaki ma "Pawlisko"Marzenie................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SilesianPerch Opublikowano 19 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2013 Blank wybrany, dziękuję wszystkim którzy udzielali się w wątku oraz prywatnie! Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi