sledzix Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Witam koledzy mam takie pytanie jaki byście polecili kołowrotek do trollingu zastanawiam się nad kupnem jakiegoś młynka ale nie jestem zdecydowany jakieś propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gofer2005 Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Kup kołowrotek wędkarski najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Do trolla to Penn SSV albo Slammer. Niedrogi a SDR-y przetrzyma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Penn Slammer 360 lub 460 (do większych przynęt 460), miej na uwadze ze te kołowrotki sprzedawane sa z 1 szpula dlatego do ceny trzeba doliczyć 85-110zł na kolejną szpule, która się przydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ledar Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 ryobi artica 6000 wymiata koszt 300 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Kołowrotek czy multik? Jak dla mnie musi mieć mocną przekładnie, raczej małe przełożenie, nie stawać pod dużym obciążeniem (jak C3 na przykład; kręćkiem z drugiego bieguna jest Luna 203), wziąć 100m+ plecionki 20-30lb. Ot i wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) Osobiście używam sprawdzonej Daiwy Emblem - Z 3500 iA Japan , multików nie używam , ale w tej metodzie myślę że bardzo dobre , a liderami to ABU , Shimano , Daiwa i tych firm należy się trzymać Edytowane 18 Listopada 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Dodam, że jeżeli wykluczymy trolling sumowy, to nie ma co przesadzać z wielkością i pojemnością szpuli. Szczególnie w Polsce dużo się łowi z ręki (osobiście bardzo to lubię i chętnie wracam do korzeni, szczególnie, jak ryba bierze często-gęsto), czasem trzeba stale kontrolować przynętę... Ma znaczenie, czy używamy multika/kołowrotka 200+g, czy 500+g. Nie ma w PL takich drapieżników z wyjątkiem wąsatych, które wywaliłyby z kołowrotka więcej niż kilkanaście- kilkadziesiąt metrów plecionki 20lb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kajtelek2 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) Chyba , że w planach uwględniamy Ebro , albo Skandynawię to można szaleć z rozmiarami czy wielkością.Pamiętam jak jednego szczupaczka + 70cm złapałem na wleczonego paproszka za łódką , a zestaw był okoniony Daiwa Emblem 2500 i kijek 2,30m do 14g. Chcąc ciągnąć wabiki większe od 18cm w górę to zestawik musi być solidny. Edytowane 18 Listopada 2013 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Jak mamy w planach duże pstrągi albo trocie/łososie, to 100metrowy zapas 20lb może nie wystarczyć, tym bardziej, że dobre 40-60m linki może być już w wodzie. Jeżeli weźmie konkretny kaban, a warunki atmosferyczne są trudne, to zanim zwinie się pozostałe zestawy/zestaw, można się nieźle wyprztykać z linki. Odpasiony 60-tak gnie kij 15lb po samą rękojeść... A forsowny hol może nie być dobrym pomysłem, bo lorbas się wścieka i zachowuje w sposób nieprzewidywalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 zgadzam sie z poprzednikami, warto abyś określił rodzaj trollingu(jakie gatunki ryb i na jakich wodach planujesz łowić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 wszystko zalezy od trolla czy sumowy czy nie... Ja do sumowego uzywam pena spinfishera 6500 i tego bym polecal Duzo osob ma 5500 ale ja wolalem miec zapas linki na szpuli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 zgadzam sie z poprzednikami, warto abyś określił rodzaj trollingu(jakie gatunki ryb i na jakich wodach planujesz łowić) Dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinmar Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Kołowrotek Penn Sargus SG3000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) Jak dla mnie musi mieć mocną przekładnie, raczej małe przełożenie, nie stawać pod dużym obciążeniem (jak C3 na przykład; kręćkiem z drugiego bieguna jest Luna 203), wziąć 100m+ plecionki 20-30lb. Ot i wszystko. Jeszcze dwie sprawy, bardzo ważne: musi mieć hamulec, w którym można płynnie regulować siłę hamowania w górnym zakresie. Miałem kiedyś Quantum Cabo, fajny kręciek, z jedną wadą: dokręcony prawie na maksa hamował ze średnią siłą, a po całkowitym zakręceniu był beton. Druga sprawa - musi mieć niską "siłę wyzwolenia", tj. opór statyczny hamulca musi być zbliżony do dynamicznego. To ważne, żeby "startował" zaraz po braniu, nie powodując niebezpiecznego przeciążenia sprzętu. Edytowane 18 Listopada 2013 przez krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sledzix Opublikowano 18 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 (edytowane) Będę łowił raczej z reki gatunki ryb jakie mnie interesują to sandacz,szczupak i okoń pod te ryby wąsaty to raczej jak się trafi to będzie przyłów czyli można tak powiedzieć ze delikatny trolling na polską rzekę nizinną a i zwykły kołowrotek żaden tam multik Edytowane 18 Listopada 2013 przez sledzix Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BARENZ Opublikowano 23 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Trzeci sezon używam Cormorana Chronosa właśnie do takiego trollingu i jest ok. Cały metalowy nie grafit.. Jak coś byś chciał więcej wiedzieć to odezwij się na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacky X Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Witam Jaki polecacie kołowrotek do trolinngu ? Mam Penna Slammera 560 i jestem z niego zadowolony ale chciałbym nawinąć trochę więcej słusznej plecionki. Slammer 760 wydaje mi się za duży , za ciężki i nie chcę się męczyć z czym co waży bezmała 1kg (wiem niecałe 800g) przez całodzienne wędkowanie. Co jest bardzo solidne z pojemną szpulą a jednocześnie niezaduże na sumowe trolingowanie ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek3523 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) Może Daiwa Tournament S 4000HA będzie odpowiednia ...Waga napewno nie 800 gram za to moc na każdą rybę . Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez darek3523 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi