Skocz do zawartości
  • 0

Porada - do kupienia uszkodzony minn kota traxxis 80

fefko

Pytanie

Witam,

Panowie prosze o rade czy warto za 400 PLN kupic uszkodzony silnik jak w tytule.

Gosc mial go ponad 2 lata. Z tego co relacjonowal padl mu przy wstecznym biegu przy wyplywaniu na rybki z przystani. Widzialem go na zywo i z zewnatrz jest zadbany i nie zniszczony takze jesli chodzi o wiek powinno sie zgadzac odnosnie tych 2 latek.

Cena nowego to koszt okolo 3 tys. Pytanie co moglo sie zepsuc i ewentualnie jaki moze byc koszt naprawy.

Macie namiary na Dolnym Slasku na jakiegos specjaliste od MinnKotek ? :) Jesli nie dolnoslaskie to ewentualnie cala PL.

Obecnie posiadam elektryka 58 lbs Yomoto Max Power z maxymizerem. Ogolnie smigam i jestem zadowolony ale zdziwilem sie kiedy na zawodach spinningowych przy takich samych lodkach koledzy z minn kota 40 plyneli szybciej.

Traxiss jest na 24 V i bedzie dla mojej lajby o dlugosci 4,20 m bardziej optymalny, szczegolne jesli chodzi o zawody spinningowe.

Dzieki z gory za wszelkie rady i informacje!

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A trochę dokładniejsze objawy "padnięcia". A może absolutny trup? Ale nawet gdyby zaszła konieczność wymiany maxximizera to jest to koszt nie przekraczający 1000 zł.

Naprawami serwisowymi Minn Koty zajmuje się firma TAGER z okolic Legionowa  tel. 502 525 369 

Edytowane przez Paprykarz

• 0

Dzieki z informacje!

Nie mialem okazji go badac "chirurgicznie" ale ogolnie po podlaczeniu do aku silnik ni hu hu - trup absolut :)

Dzieki za kontakt do serwisu. Przy okazji sprobuje sie z nimi skontaktowac i opisac jego dolegliwosci...moze ocenia i doradza. Mysle ze nawet jesli koszt bylby w granicach 1 tys. to warto zaryzykowac.

Moze jeszcze ktos z Kolegow sie wypowie...

Edytowane przez fefko

• 0

Odswiezam temat,

dopiero teraz mialem okazje silniczek wypakowac i zbadac. Wczesniej pisalem, ze po podlaczeniu do akumulatorow nie dzialal kompletnie. Taki opis naswietlil mi poprzedni wlasciciel i tego sie trzymalem.

Dzis jest swieto naszej pasji i chyba cos w tym jest bo po podlaczeniu go pod napiecie...silnik dziala!!!! :D  Jestem zarabiscie zadowolony z ryzyka i okazji jaka mi sie udalo za Odra wyciagnac :)

Jednak mam tylko lekkie obawy czy to nie za wczesna radosc - czy czasem gdzies cos powoli sie zuzywa i co jakis czas silnik bedzie stawal. Oczywiscie mam zamiar go potestowac w tym sezonie i wtedy sie okaze czy jest wszystko ok czy nie.

Co radzicie - czy warto zagladnac pod obudowe zarowno gorna jak i dolna gdzie znajduja sie szczotki czy lepiej go na razie nie ruszac i nie grzebac?

Tak czy tak Wielkie Dzieki za Wasze opinie i porady bo moze bez nich nie zdecydowalbym sie na zakup!!!

Pozdrawiam

• 0

wiesz jak to mówią ........ ma zawsze szczęście. ;].Swoją drogą samo to, że silnik kręci znaczy, że działa... a nawet jego ewentualna naprawa będzie niskobudżetowa, gdzie na 90% będą to zaśniedziałe wejścia kabli do czapy silnika, które powodują grzanie się silnika i przez to jego wyłączanie się. Jeszcze raz gratuluje zakupu Szczęściarzu :D

• 0

Witam,

odświeżam temat gdyż dopiero niedawno udało mi się znaleźć czas na przetestowanie maszynki na wodzie i jednak problem jakiś jest.

A mianowicie po dłuższym pływaniu przy podkręceniu mocy od 60% w górę silnik płynie ale co chwilę przestaje kręcić na jakąś niecałą sekundę po czym znów wskakuje na obroty by po dosłownie 1-2 sekundach znów przestać kręcić i tak non stop. Po zmniejszeniu mocy np. na 50% pracuje ok ale nawet przy takiej mocy pod koniec długiego pływania też robił podobne objawy.

Spotkał się ktoś z podobnym problemem?

• 0

Miałem tak z moim MK Traxxisem 55lbs , niestety mam go na gwarancji i oddałem do sklepu, i nie wiem co było przyczyną, teraz działa prawidłowo. Mam pytanie odnośnie zasilania tego twojego silnika - jaki aku używasz ? 24v ? Czy dwa aku podłączone sa szeregowo ?

Obecnie posiadam elektryka 58 lbs Yomoto Max Power z maxymizerem. Ogolnie smigam i jestem zadowolony ale zdziwilem sie kiedy na zawodach spinningowych przy takich samych lodkach koledzy z minn kota 40 plyneli szybciej.

I wyjaśnij mi nie ze sie czepiam tylko nie kumam jakim cudem oni byli szybsi od twojego Yomoto na 40 ?

Pzdr

ps.mozesz na priva pisać

• 0

Witam,

no na razie ogladnalem czape czyli gore silnika. Posprawdzalem kable i wsowki. Wlaczalem po tym silnik w piwnicy na ok 20 minut na 100% mocy i nic ie nie dzialo jednak wiem, ze to nie to co w wodzie, wiec czeka mnie test powtorny nad woda.

Znajomy dal mi wskazowke, ze to co sie dzieje na wodzie z tym silnikiem wskazuje na "walniety" potencjometr...i jesli tak bedzie to mam cala alektornike do wymiany bo caly uklad scalony jest pozalewany zywica i nic nie da sie z tym zrobic...chyba. Czekam na dalsze rady...

Co do akumulatorow to tak jak piszesz mam 2 baterie 12 volt w polaczeniu szeregowym kazda ma 100 Ah.

Jesli chodzi o yomoto to wlasnie sam nie wiem czemu tak bylo ale bede musial pozyczyc wlasnie taka MK 40 i  na gps-ie porownac plywanie na tych 2 silnikach wtedy bedzie wszystko jasne.

• 0

Znajomy dał ci właściwą radę (z tym, że to niekoniecznie potencjometr bo ten się akurat nie nagrzewa podczas pracy silnika). Do wymiany jest cała płyta główna z potencjometrem. Silnik będzie dawał objawy uszkodzenia dopiero po nagrzaniu pod obciążeniem. To czasami zdarza się silnikom z maxximizerem