Skocz do zawartości

Ledar -Moje przynęty główki jigowe trójkątne,wirujące ogonki,cykady,woblery, itd.

ledar

Rekomendowane odpowiedzi

Paletki mam z starych zapasów sam srebrzę barwię chemicznie przecieram itd.w tych małych osach jest trochę więcej pracy ostatnia

kuleczka mosiężna  jest lutowana srebrem kapitalnie sprawdzają się w opadzie.

Edytowane przez ledar

Wirujące ogonki z uszkiem z przodu nie obracają się wokół własnej osi podczas prowadzenia, zwłaszcza w nurcie?

To zależy od korpusu dół rybki musi być cięższy od góry patrząc z przodu przynęty przypomina kształt trójkąta

Osobiście okonie i szczupaki czasami kleń moji koledzy mieli sandacza i nawet sum ale go nie wyjął porwał zestaw ,w niedziele idę na ryby z tymi małymi żóto czarnymi przynętami jak coś będzie to zrobię fotki i wstawię na jerka i jeszcze przetestuje te nowe aszchminki delta nr. 1   ^_^

U mnie podobnie, głównie okonie i szczupaki, ale miałem na nie również klenie i bolenie, kilka razy miałem też pod nogami brania ścigających ogonek jazi, ale niestety łapały za blaszkę, żadnego nie zaciąłem.

Na jesień zrobię sobie cięższe i sprawdzę co się na nie połasi przy rzecznych burtach. B)

• 2 tygodnie później...

Przynęty z nowej formy jerki  będą prezentowane w przyszłym tygodniu matryca jest uniwersalna na bolka ,sandacza ,troć,szczupak itd.

Wykonane będą z ołowiu,cyny,i z żywicy ,montowane na dwóch kotwiczkach z możliwością zmiany tylnej kotwiczki na  paletkę z krętlikiem i mamy wirujący ogonek.gramatury z ołowiu 7,10,15,20,25,30,35,40,50 z wygrawerowanym moim logiem stelaż z drutu nierdzewnego przez całą dł. przynęty.

post-53737-0-61125000-1397216777_thumb.jpg

Uniwersalna przynęta z żywicy poliuretanowej jerk,bezsterowiec,wirujący ogonek dł.6 cm.waga 6,8,10 gr.

testowana ,na dwóch kotwiczkach trójzębnych mocniejsza lusterkująca praca po zamontowaniu tylnej kotwiczki z chwostem 

delikatniejsza lusterkująca praca i ostatnia wersja paletka z krętlikiem łożyskowanym minimalna drgająca akcja przynęty

paletka obracając się stabilizuje całość,przynęta uniwersalna o różnych możliwościach na kilka gatunków ryb takich jak 

okoń.szczupak,boleń,sandacz nawet pstrąg poza tym przynęta jest bardzo trwała.

post-53737-0-72945100-1398014562_thumb.jpgpost-53737-0-69573100-1398014571_thumb.jpgpost-53737-0-31255300-1398014584_thumb.jpgpost-53737-0-04074900-1398014585_thumb.jpg

post-53737-0-67121100-1398025232_thumb.jpgpost-53737-0-61448100-1398076052_thumb.jpgpost-53737-0-22380800-1398076054_thumb.jpg

Edytowane przez ledar
  • Like 3

Uniwersalna przynęta z żywicy poliuretanowej jerk,bezsterowiec,wirujący ogonek dł.6 cm.waga 6,8,10 gr.

testowana ,na dwóch kotwiczkach trójzębnych mocniejsza lusterkująca praca po zamontowaniu tylnej kotwiczki z chwostem 

delikatniejsza lusterkująca praca i ostatnia wersja paletka z krętlikiem łożyskowanym minimalna drgająca akcja przynęty

paletka obracając się stabilizuje całość,przynęta uniwersalna o różnych możliwościach na kilka gatunków ryb takich jak 

okoń.szczupak,boleń,sandacz.

attachicon.gifBezsterowiec,jerk.wirujący ogonek przynęta uniwersalna 6 cm.6,8,10 gr. (2).jpgattachicon.gifBezsterowiec,jerk.wirujący ogonek przynęta uniwersalna 6 cm.6,8,10 gr. (3).jpgattachicon.gifBezsterowiec,jerk.wirujący ogonek przynęta uniwersalna 6 cm.6,8,10 gr. (4).jpgattachicon.gifBezsterowiec,jerk.wirujący ogonek przynęta uniwersalna 6 cm.6,8,10 gr..jpg

na fotkach imitacja płotki

Dzisiaj rano po śniadaniu testowałem przynęty jestem mile zaskoczony uniwersalnością mojego kilera

Dzięki.

Pytałem, bo zastanawiałem się z czego wynika dobór paletki do korpusu.

Widzę, że kierujesz się wielkością przynęty (tak się domyślam) i raczej jej stabilnością przy odpowiednio dobranej paletce.

Ja w zeszłym roku trochę się przełamałem i bawiłem się zestawieniami różnych paletek i korpusów przy wirujących ogonka, często dając duże do małych i odwrotnie.

Dawało to czasem ciekawe efekty. :)

Trenowałem głównie na okoniach i szczupakach, te drugie fajnie reagowały na mały korpusik z dużą paletką, te pierwsze, jak to okonie, różnie. ;)

Przynęty wykonane są z żywicy z wypełniaczem i odpowiednim obciążeniem na płytką wodę te bez paletki na przednim oczku

robią eski przy tym lekko lusterkując tak na oko po pół metra na boki nagram filmik ta wstawię link.

Edytowane przez ledar

Dzięki.

Pytałem, bo zastanawiałem się z czego wynika dobór paletki do korpusu.

Widzę, że kierujesz się wielkością przynęty (tak się domyślam) i raczej jej stabilnością przy odpowiednio dobranej paletce.

Ja w zeszłym roku trochę się przełamałem i bawiłem się zestawieniami różnych paletek i korpusów przy wirujących ogonka, często dając duże do małych i odwrotnie.

Dawało to czasem ciekawe efekty. :)

Trenowałem głównie na okoniach i szczupakach, te drugie fajnie reagowały na mały korpusik z dużą paletką, te pierwsze, jak to okonie, różnie. ;)

przed chwilą skończyłem lakierować małe rybki 4 cm.3-4 gr zobaczymy może jakiś kleń lub pstrąg czas pokaże.