meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Nie wiem czy dobrze rozumię.Mark 4 od Elite 4 różni się kolorowym ekranem.Moje pytanie jest takie:Czy kolorowy wyświetlacz jest krokiem milowym w echosondownictwie, czy to tylko szpan bajer?Czy w codziennym użytkowani lepiej sprawdza się cz-b czy kolorowy telewizorek?Na którym więcej, wyraźniej, lepiej widać? Bo reszta to chyba to samo.Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości co do posiadania koloru to obejrzyj sobie film (najlepiej cały) na czarno-białym ekranie a potem jeszcze raz na kolorowym. To bardzo pomaga podjąć decyzję 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 chojny83 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Trzeba również zwrócić uwagę na zużycie akumulatora.Kolor z pewnością pożera energię dużo szybciej, choć przy małym wyświetlaczy Mark 4 to chyba nie będzie aż tak różnica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymonK Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości co do posiadania koloru to obejrzyj sobie film (najlepiej cały) na czarno-białym ekranie a potem jeszcze raz na kolorowym. To bardzo pomaga podjąć decyzję To nie całkiem tak, urządzeniem podobnym do echosondy jest USG, a tam używa się monitorów monochromatycznych bo lepiej na nich widać. Fale dźwiękowe nie zawierają informacji o kolorze i wprowadzenie go tam (szczególnie w medycynie) było by zniekształceniem informacji. Problem w tym że echosondy mają tylko 16 odcieni szarości, te używane w medycynie mają przynajmniej tysiące o ile nie miliony odcieni i kosztują sporo więcej niż dobre kolorowe monitory. Dlatego w echosondach kolor ma jednak przewagę, ale gdyby odcieni szarości było przynajmniej z 256 to już nie koniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darecki Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości co do posiadania koloru to obejrzyj sobie film (najlepiej cały) na czarno-białym ekranie a potem jeszcze raz na kolorowym. To bardzo pomaga podjąć decyzję No tak tylko obraz z echa to nie Władca Pierścieni z bluereya by zachwycać się kolorami, echo to nie kamera fulhade.Ważne jest uchwycenie szczegółów obrazu i jego szybka interpretacja i boję się że kolorowe plamki mogą bardziej przeszkadzać niż pomagać.Ale to tylko moje odczucia.Argument z USG bardzo trafny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wilk325 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 No tak tylko obraz z echa to nie Władca Pierścieni z bluereya by zachwycać się kolorami, echo to nie kamera fulhade.Ważne jest uchwycenie szczegółów obrazu i jego szybka interpretacja i boję się że kolorowe plamki mogą bardziej przeszkadzać niż pomagać.Ale to tylko moje odczucia.Argument z USG bardzo trafny.co do ryb to i owszem, ale już twardości dna to jednak jest kolosalna różnica; no i w pełnym słońcu "uchwycenie" obrazu w odcieniach szarości staje się bardzo problematyczne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 puszek7 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Miałem Lowrance 5x pro i jako pierwsza echo była dla mnie super. Nauczyłem się ( a przynamniej tak mi się wydaje) czytać dno i odróżniać różne rzeczy od siebie. Od jakiegoś czasu posiadam Lowrance Elite 5 HDI. I różnica jest kolosalna. "Prądożerność" jest dużo większa oweszem. Ale 2 aku w zamiast jednego, tak jak w starej, rozwiązały ten problem i 8 h spokojnie mogę śmigać.Odczyt z echo kolorowej jest dużo przyjemniejszy i łatwiejszy niż w wersji mono. Nie wspominając już o odczytywaniu danych z wbudowanego GPS. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 rower26 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Nie wiem czy coś już o niej było na jerku, ale może dla osób szukających budżetowej wersji w echa w kolorze, będzie to rozsądna opcja: http://www.lowrance.com/en-US/Products/Fishfinder/Elite-3x-en-us.aspx Widziałem w Polsce ceny ok 800 w zestawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zawsze znajdą się tacy którzy będą twierdzić że stare/prostsze jest lepsze. Ja akurat w przypadku echosond (i miliona innych rzeczy) idę z postępem i nie narzekam. A co USG podłączcie go do ekranu z 16 odcieniami szarości, już słyszę jakie .urwy lecą z ust medyka Zapraszam każdego kto jest w stanie udowodnić przewagę ekranu czarno/białego na moją łódź gdzie odpalę echo w kolorze i porównamy możliwości bo cała reszta dyskusji to tylko (tu wykasowałem zwrot małoparlamentarny coby zgorszenia i obrazy nie było) Jeżeli ktoś lubi swoją czarno/białą to niech tak zostanie tylko proszę nikomu nie wmawiać że kolorowe są be.Pozostawiam wszystkich w pokoju i z życzę każdemu kolorowego echa z 12 calowym (albo większym) ekranem w prezencie od cioci zza wielkiej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Cześć, miałem okazję do poplywania z czarno-białym echem kolegów. Biłem sie potem z myślami czy wydać więcej czy przyoszczędzić . Kupiłem w końcu Hb 597 hd di bo założyłem że1 gps musi być 2dobry ekran musi być3 kolor bo się naczytałem 4 di bo się naczytałem i był dopływ gotówki a si było za drogiepływając na różnych wodach zeszło się z 1,5 roku zanim nieźle poznałem moje echo , ale napewno jeszcze nie do końca. Czego żałuję1ekran wolałbym wiekszy tak ok 8-10 cali 2 zamiast di mogłoby być si co nie znaczy że z di nie korzystam , są chwile że mam włączony tylko di Echo to sprzęt na lata i przy na łódce wykorzystywany bardzo dużo każda wydana złotówka zaprocentuje napewno 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darecki Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 I co by mógł se "M jak miłość" na nim obejrzeć między braniami. Nie twierdzę że stare cz-b jest lepsze od kolorowego, bo mój HUMMINBIRDa PiranhaMAX 220 to taka gierka Nintendo.Zastanawiam się nad nowym echem i stąd dylematy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 puszek7 Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 jak trzeba to i film o połowie szczupaków w Szwecji. Jakby na naszej wodzie nic się nie działo Na prawdę przejście "dla mnie" z wersji mono na kolor to krok milowy i mimo, że nie mam dużego ekranu (5HDI). to i tak póki co jest wystarczająca. 7 hdi to już myślę wielkość optymalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darecki Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Przekonaliście mnie, niech będzie kolorowo.Elite 7 poza budżetem,Elite 5 hdi ciut drogoElite 4 hdi w jula mają po 1499,- cena akceptowalna, tylko czy ekran 4" nie jest za mały?Jak to się sprawdza w praktyce takim nawałem informacji? W Piranhai MAX 220 jest 4,8" tylko tam jest rozdzielczość na poziomie Nintendo z lat 90 tych, czyli pikseloza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 4 cale troche mało. Ale i budżet ograniczony.Bez GPS: http://www.waveinn.com/zeglarstwo-wedkarstwo/lowrance-elite-5x-hdi-fishfinder-83-200-455-800-khz/560069/p A po taniości: http://www.jula.pl/echosonda-elite-3-953150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 radek gliwice Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Ceny szok Tylko brać.Nawet nie ma co się zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Jano Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Ale jaki tam szok?!Ceny w Juli znane od dawna, na stanie też od dawna nie ma i... nie wiadomo czy w ogóle i kiedy będzie (nie sądzę żeby w tej cenie...)Wysyłkowo nie kupisz... tylko stacjonarnie Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darecki Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 http://www.waveinn.com/zeglarstwo-wedkarstwo/lowrance-elite-5x-hdi-fishfinder-50-200-khz/560068/p vs http://www.waveinn.com/zeglarstwo-wedkarstwo/lowrance-elite-5x-hdi-fishfinder-83-200-455-800-khz/560069/p Czym one się różnią? Czy ten sklep jest godny zaufania?Bo ceny dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wilk325 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) http://www.waveinn.com/zeglarstwo-wedkarstwo/lowrance-elite-5x-hdi-fishfinder-50-200-khz/560068/p vs http://www.waveinn.com/zeglarstwo-wedkarstwo/lowrance-elite-5x-hdi-fishfinder-83-200-455-800-khz/560069/p Czym one się różnią? Czy ten sklep jest godny zaufania?Bo ceny dobre.Przetwornikiemna szczęście ( chyba, że się mylę ) Ty potrzebujesz na mniejsze głębokości i na jeziora więc zdecydowanie ta nańsza http://www.waveinn.com/zeglarstwo-wedkarstwo/lowrance-elite-5x-hdi-fishfinder-83-200-455-800-khz/560069/p Ta droższa posiada przetwornik 50/200 kHz, który jest używany na duuże głębokości - morza i oceany ( oczywiście bez przesady ). Co do zaufania do sklepu - nie znam go i nie wiem; ale zawsze można zapłacić za pomocą PayPal a tu mam duże zaufanie w razie czego do zwrotu kasy. Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez wilk325 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SzymonK Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) Różnią się przetwornikiem, ten 50khz to na głębokie wody lepszy. Ja bym nie zrezygnował z gpsa i map na korzyść większego ekranu, wolałbym elite 4 hdi i tak też zrobiłem. Jeżeli zdobędziesz lub sam sobie zrobisz dobrą mapę batymetryczną to echosonda staje się zbędnym gadżetem, wg mnie mapa i gps jest ważniejszy, wielkość monitorka go nie zastąpi. Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez SzymonK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Darecki Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Co do GPSa to mam żółtego ręcznego Garmina, a jezioro na którym najczęściej łowię jest mi w miarę znane.Echo potrzebuję na obce wody, na rzekę, kamieniołomy i tym podobne wody do szukania ciekawych miejsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Korzon95 Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Witam pozwólcie panowie że się dołączę do rozmowy. Szukam pierwszej echosondy nie potzrebuję czegoś wyszukane i nie wiadomo jakich fnkcji. Potrzebuję echa do rozpozniania dna, głebokości i takich podstaw. Głównie spinninguję ale także przyda się też przy szukaniu potencjalnych miejsc karpia a może uda mi się wybrać kiedyś na suma. Łowię w jeziorach średnia głebokość od ok 2,5 ; 3m - 6 ; 8m sporadycznie głębsze miejsca do 20+ metrów. Budżet jaki mogę na to przenaczyć nie jest określony ale chciałbym jak najtaniej ale dobrze. Po prostu żeby sspełniała powyższe warunki. Jeszcze jedno pytanko bo nie mam silnika (w przyszłości zamierzam kupić może nawet w tym roku a najpóżniej w przyszłym) i czy jest sens używania echo przy napędzie własnymi mięśniami? Czy konieczny silnik?Wczoraj mi wpadła w oko http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/zestaw-lowrance-elite-3x-echosonda-lowrance-elite-3x-000-11448-001-akumulator-12v-7ah-e-0343-zestaw-przenosny-coover-ladowarka-do-akumulatora-0348-uchwyt-do-sonaru-pl-aes120-a62-p782-k14687.htmlCo o tym myślicie? Ma takie coś sens czy lepiej coś innego w tej cenie? Czy coś za większe pieniądze?Proszę o pomoc jak ktoś może?Pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 StCroix Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 jako pierwsze echo używałem Mark 5X Pro, zmieniłem na Elite 7 HDI. Mark jest dobrym echem na początek, Elitkę w zasadzie dopiero poznaję. ta trójka z linku powyżej może być mała (ale ja się nie znam. mogę się mylić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) Panowie mam okazję kupić echo humminbird piranha 1. Warto to zachodu ?? Dodam że cena atrakcyjna bo 230 pln.. Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez Tomasz eS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kajtelek2 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 (edytowane) Jak brać echo to min. Lowrance Mark 5 , Lowrance X-125 , Eagle Fish Mark 480 poniżej tych modeli szkoda pakować kasę.To echo co piszesz to mały ekran , kiepskie pixele , po paru pływaniach stwierdzisz że kaszanka. Edytowane 18 Sierpnia 2014 przez Kajtelek2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 zetika16 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Mi tylko potrzeba aby pokazało głębokość i ewentualnie jakieś nierówności dna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kajtelek2 Opublikowano 18 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2014 to jak tylko do tego to bierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi