Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ta pierwsza echosonda. to niekiedy kilka dobrych lat. Ja też mam tą pierwszą, sprawuje się ok., śmigam z nią chyba już ósmy sezon ( Eagle 480). Oczywiście ładuję na czas, w zimię rownież używam na lodzie, fajna zabawa jak "coś" podchodzi do oblanki parę razy i dopiero zmiana tempa powoduje branie. Także zastanów się czy echosonda jest Ci potrzebna i jeżeli stwierdzisz, że jest potrzebna, to kup sprawdzoną markę. I jeszcze jedno echo uzależnia musisz to wziąć po uwagę.     

• Like 1

• 0

Ta pierwsza echosonda. to niekiedy kilka dobrych lat. Ja też mam tą pierwszą, sprawuje się ok., śmigam z nią chyba już ósmy sezon ( Eagle 480). Oczywiście ładuję na czas, w zimię rownież używam na lodzie, fajna zabawa jak "coś" podchodzi do oblanki parę razy i dopiero zmiana tempa powoduje branie. Także zastanów się czy echosonda jest Ci potrzebna i jeżeli stwierdzisz, że jest potrzebna, to kup sprawdzoną markę. I jeszcze jedno echo uzależnia musisz to wziąć po uwagę.     

Zgadzam się z tą opinią na 100%

• 0

Do tego potrzebujesz cover i uchwyt do mocowania przetwornika.

Ja bym wybrał jednak w tej cenie Elite 3. Wieksza rozdzielczość i kolor. 2 częstotliwości do tego .Tylko ekran 0,5 cala mniejszy.

I zestaw ze wszystkim możesz za 8 stówek kupić. A tutaj masz 680,00. A gdzie cover i sztyca?

http://allegro.pl/echosonda-lowrance-elite-3x-83-200-w-zestawie-i4889950656.html

http://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/lodzie-i-mariny/elektronika-lodziowa/echosondy-kompasy-oraz-morskie-radioaparaty/echosonda-953150/

Ta z juli to pełny zestaw z przetwornikiem? Bo w opisie w zestawie szybkozłączka i kabel zasialania, długość kabla do czujnika 6m... ? Wie ktoś coś?

• 0

Torba z podstawką w której umieścisz aku a nawet dwa można zmieścić. Ma wyjście do ładowania. Można coś rzeźbić np.ze skrzynki narzędziowej. ale moim zdaniem nie ma sensu. Ważne, aby mieć nakładkę na ekran z plastiku. 

Ja mam pewnie z 10 lat ładowarkę polskiej firmy Tatarek czy Tatarex i jest OK. 

• Like 1

• 0

Witam przymierzamy się z ojcem do zakupu echo. Coś tam poczytałem poszukałem i poza bólem głowy niewiele wywnioskowałem :)

Na razie mam takie typy :

Hummibird Fishfinder 596 Cx HD DI    1500pln

LOWRANCE ELITE 4x CHIRP  1400 zestaw

RAYMARINE DRAGONFLY 4PRO  1400pln

Do pierwszej i trzeciej trzeba chyba dokupić aku i uchwyt  co daje ok 150pln dodatkowo 

Czy coć innego to tych 1700 wartego kupię. Raczej kolor. chyba że używka.

• 0

przy Lowrance Elite 4 Chirp sprawdź jaki ma przetwornik bo trafiają się z przetwornikiem 83/200 a ten nie obsłuży DSI, do tego potrębujesz przetwornika 83/200/455/800 lub 50/200/455/800 (ten drugi bardziej na morze). Koszt przetwornika to dobre kilkaset złotych więc warto się upewnić z jakim kupujesz. I tego Lowrance widziałem w zestawie za trochę mniej, ale to już szczegół.

• 0

miałem do tej pory 4" i było ok ale tylko echo bez GPS i DSI, pływałem też na 5" i 7" kolor, oczywiście większy zwykle lepszy szczególnie jak używasz dwóch lub trzech okien, np. GPS i echo równocześnie.Wtedy im więcej miejsce na ekranie tym dokładniej zobaczysz to co w poszczególnych oknach jest wyświetlane. Napisz czym kierowałeś się, oprócz ceny w wyborze echa

Edytowane przez wuran

• 0

Czym się kierowałem :)  ?  Hmm  ceną  :) i tym co mogę kupić dobrego w tej cenie.   Tym żeby dwa stożki miała bo nie gdzie pływał będę łódkę dopiero rok mam. Gps mi w sumie nie potrzebny. Kolorowy display .  Hummibird miał 5cali display i rozdziałkę dużą i moc. A dragonfly jako ostatecznoć choć bajer z wyświetlanie na telefonie jest :)   .  Tak naprawdę to sam nie wiem co kupić a te mi tak jakoś wpadły w oko. Patrzyłem za używka  jakąś wyższy model ale jakieś same stare modele są .

• 0

teraz całkiem fajną odertę ma garmin.

ważna w ekranie echo jest rozdzielczość,

ważny pobór prądu zarówno w trybie pracy jak i na stand by,

gps niby nie potrzebny na znanych zbiornikach ale waypointy wbite w ulubionych miejscach ułatwiają dotarcie kiedy mgła na wodzie jest taka że ledwo widać dziób łodzi,

zdecydowanie kolor - łatwiej czyta się to co pokazuje ekran,

nie znam echo które miały by jeden stożek (może nie szukałem tego specjalnie),

i co dla mnie jest istotne wielkość samego przetwornika....

czasem lepiej jest dodać 3 stówki i kupić coś lepszego niż zrobić "a bo wystarczy"....

• 0

Witam

Nie zakładam nowego wątku a też szukam nowego echa  cena do  ok.  2tys. Do tej pory używałem Pirani Max 20.

Mógłby ktoś z szanownych kolegów podać coś konkretnego  do szukania głównie sandacza  na  ZZ .?

Nie orientuje się co oznaczają i czym się różnią HDI od HD DI ,DSI ,CHIRP i innych

pozdrawiam Sławek

• 0

Witam kolegów po kiju

Mam nadzieję że to dobry dział i że znajdę tu pomoc.

Mam pytanie  :

Zamierzam kupić echosondę.

1) Opłaca się albo czy warto kupować używaną?

2) Ktoś mi wytłumaczy na co zwracać uwagę by nie wydać pieniędzy w błoto?

3) Ile trzeba wydać na pierwszą echosondę? Wiem że można wydać 100zł i można wydać 10 tyś. Tylko czy jak dla początkującego potrzebna jest echo z górnej półki ?

4) Ktoś wytłumaczy mi dokładnie albo wskaże instrukcję jak dla cepa jak czytać echosondę?Mniej więcej coś tam wiem i coś tam czytałem ale wszystkie poradniki jakie są to dla ludzi co mają już jakieś doświadczenie. Moje doświadczenie kończy się na tym że jadę ze znajomym który już ma wszystko ustawione i nic nie powie więcej (bo pewnie sam nic więcej nie wie). Więc może jakiś poradnik ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Połamania...

Edytowane przez Woytec

• 0

Słuchaj w zasadzie to wszystkie odpowiedzi znajdziesz na stronach portalu. Czy warto używanym kupować? Zależy... Z jednej strony gwarancja a z drugiej lepsza cena... Na początek polecają wszyscy lowerance mark 5x pro... Poszukaj. Poczytaj... Ja kupiłem właśnie takie echo i po 2 miesiącach zmieniłem na elite 5 hdi

• 0

Nigdzie nie znajdziesz pełnego kompendium wiedzy na ten temat. Proponuję abyś znalazł kogoś "kumatego" poprosił aby poświęcił trochę czasu na wytłumaczenie tego co widzicie na ekranie. Myślę, że 3-4 godziny z kimś obytym rozjaśni twoją niewiedzę.

Używka? Czemu nie, ważne jest aby było z pewnego źródła. Albo jakieś echo które już znasz albo chociaż od kogoś kto udzieli gwarancji nawet rozruchowej.

Edytowane przez Paprykarz

• 0

http://jerkbait.pl/topic/16202-jak-czyta%C4%87-obraz-echosondy/

jak coś będę we Wrocku 21 i 22 listopada, mogę wziąć echosonde (nawet dwie różne) i pokaże Ci co i jak (na tyle co sam używam), załatw tylko łódkę na jakimś akwenie

jak coś pisz na priv

• 0

Kolego mam i polecam lowerance mark 5x pro , kupiłem tu na giełdzie ( używkę 7-miesięczną   )   jestem mega zadowolony . Początki w czytaniu doprowadzały mnie do szewskiej pasji ( nie jestem z elektroniką za pan brat ). Kolega raz, drugi wytłumaczył i jest ok . Przydatna  bardzo przy  szukania spadów .Przedmówca Wuran oferuje Ci pomoc,  skorzystaj na 100 %  będzie  łatwiej zrozumieć o co w tym wszystkim biega .Pamiętaj nowe to nowe ( gwarancja ) Powodzenia w zakupie .    

Edytowane przez marek_moto

• 0

Na początek polecałbym raczej echo przynajmniej ze średniej półki. Dużo więcej widać i łatwiej "załapać" o co w tym wszystkim chodzi. To, czy to będzie używka czy nówka zależy od Ciebie, jeżeli używka to z pewnego źródła, bo ewentualne usterki i ich usunięcie może przekroczyć wartość nowej. Później, paradoksalnie możesz kupić tańsze echo, bo już wiesz, o co w tym wszystkim biega. Ja kupiłem na początek tanie echo i uważam, że był to błąd. Niewiele widziałem i niewiele się nauczyłem. Teraz mam dobre echo i niezłe wyniki. 

• 0

Na używane wiele lat uważaj. Przetwornik podobno traci właściwości po latach użytkowania. Zużywa się.

Ktoś może potwierdzić tą informację na 100%?

Ja używałem 3 sezony (może nie bardzo intensywnie) i nie widziałem jakieś różnicy.