Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Jedni piszą ze maja blokade , drudzy  ze nie maja .

Jak to wreszcie z nimi jest?.I nie odsyłajcie mnie już do tematów z 4 lat do tylu ,tylko niech się wypowie ktoś kto teraz ma ew kupił, używa i nic nie przerabiał a jak przerabial to poprosze o info na PW bo z tego co czytam to temat cichociemny 

Oczywiście chodzi mi o Elite 7 z gps 

• 0

Czyli jak rozumiem Elite/Hook 4 to tez średnie rozwiazanie bo zeby korzystać z map musi byc większy ekran? A wiec albo tańsza opcja z ekranem 4' i ewentualnie podstawowym gpsem jak striker 4dv albo w o gole bez gps albo jezeli pełny gps to ekran minimum 5',a wiec i koszt ok 2000pln, zgadza sie?

• 0

Koledzy dziekuje za odpowiedzi ale czy nie czytacie moich preferencji 

MA byc min 5 cali -bo ja slepy jestem  <_< i ma być GPS  żebym do domu wrócił  :)

Kolego a czy Ty wiesz, że nie jesteś tu sam? Masz wiele roszczeń co do forumowiczów ale nie dostrzegasz, że kolega PatLove pytał przed Tobą i cześć osób jemu odpowiada...

Edytowane przez coma

• 0

@robisum1

w tej cenie do zdobycia nowe 5 cali z GPS

Garmin Striker 5dv (nowe od ok 1500 zł) tu nie wgrasz mapy ale do domu wrócisz po śladzie

Garmin 50dv (nowe ok 2000 zł)

siódemka nie będzie łatwa do zdobycia w tej kasie, chyba że ktoś sprzeda używkę za pół ceny skoro nowe 7 calowe kosztują od 3 tysięcy w górę

Edytowane przez wuran

• 0

Dzieki za odpowiedz, pozostaje mi zatem kwestia zastanowienia sie, przeliczenia i wyboru pomiędzy garminem striker 4dv, a droższym Elite/Hook 4 bo wiecej nie chciałbym wydawać. Tak właściwie to Elite/Hook 4 juz sa poza założonym przeze mnie pierwotnie budżetem ale byc moze rzeczywiście warto miec możliwość tworzenia własnych map i pozniej korzystania z nich, tym bardziej ze lowie praktycznie tylko w Szwecji, a tam obszary wód sa na prawde ogromne.

Jezeli nie ma gotowych map, to zastanawia mnie tylko jak wyglada taki proces tworzenia własnej mapy? Jezeli miałbym pływać z echo raz koło razu np po takim Malaren to dziekuje bardzo, zrobienie mapy zajęłoby mi chyba ze 2 lata...

Edytowane przez PatLove

• 0

Kolego a czy Ty wiesz, że nie jesteś tu sam? Masz wiele roszczeń co do forumowiczów ale nie dostrzegasz, że kolega PatLove pytał przed Tobą i cześć osób jemu odpowiada...

@coma mam na imie Robert :)  .powiadasz ze mam wiele roszczen ,hm niech Ci będzie ja tego nie wiem ,wiele to wiecej niz jeden a nawet wiec niz 2,3,4,5 choć to pojecie względne  . :D

Oczywiście masz racje nie załapałem tekstu kolegi PatLove ,mea coulpa ,ale wybacz ,ja nie mam do niego żadnych   roszczeń .

Wracając do tematu 

@wuran  na rynku z za wielkiej wody może bym cos wyhaczył za te kasę ,zwłaszcza ze transport mam za free i oplat 0 - dla tego tak sie przy echu z tamtego rynku upieram 

Myślę ze jak echo u nas  stoi ok 3tysie to tam wyrwę za 2 

A co z echami Humminbirda ,bo z tego co wiem to  echa HDS  Lowrance z  rynku USA  maja blokady a w Humminbirdach sa  dwie opcje  - wersję domestic  na rynek USA  oraz wersję international  na rynek europejski.

Wiele dobrego czytam na temat  598. To już nie jest najnowszy model i bliźniaczy do 798 (różnica tylko w trzech przyciskach - skrótów). Pomimo, że weszły nowe modele 698 to są one gorsze parametrami jak 598 taki marketing 

Edytowane przez robisum1

• 0

Dzieki za odpowiedz, pozostaje mi zatem kwestia zastanowienia sie, przeliczenia i wyboru pomiędzy garminem striker 4dv, a droższym Elite/Hook 4 bo wiecej nie chciałbym wydawać. (...). Poza tym jak to jest z tymi mapami? Nie ma gotowych zeby wrzucić do echo?

mapy sa, zajrzyj do działu batymetria, jak znajdziesz swoje jezioro to znaczy że możesz kupić mapy Navionics. Zwykle "pakiet" map to 600-1000 zł (Navionicm C-Map itp). Dla Lowrance są jeszcze social maps np tutaj http://www.gofreemarine.com/insight-genesis/community

• Like 1

• 0

Spox @coma ,z wasza pomoca na pewno cos wybiorę damy rade .Ale powiem ze im wiecej zglebam temat tym jestem glupszy aczkolwiek wiem  wiele więcej ,

Co do Lowrance z serii 7 trochę już wiem teraz muszę obeznać sie z Humminbyrdach , ale to już nie dziś  ,na  dziś mam dość echoooo..Dzięki wszystkim za pomoc.cdn

• 0
  • 0

Dzieki za linki. Widzę ze z tymi mapami jest wiecej zachodu niż mi sie wydawało bo myslalem, ze działa to podobnie do zwykłej navi i nie ma większego problemu z samymi mapami i ich dostępnością ale oczywiscie sie mylilem... Jezeli natomiast zakup map to kwota rzędu 600-1000pln, to definitywnie nie jest to budżet, ktory moge przeznaczyć na echo w tym momencie.

Jezeli mozesz, to napisz jeszcze jak wyglada kwestia tworzenia własnych map? Wiarze sie to z pływaniem raz koło razu? Cala mapę trzeba stworzyć za jednym razem, czy mozna zrobic save jakiejś czesci, a pozniej dorobić/doplywac resztę?

Edytowane przez PatLove

• 0

mapę można tworzyć po kawałku, w różnych echosondach robi się to róznie, w Lowrance, robisz sam lub posiłkujesz się np Insight Genesis,w Garminie robisz sam. Nie jestem mocny w mapach więc poczytaj na forum. Do tego robienie map w Garminie to dopiero od kilku tygodni, tak więc wile ciekawych rzeczy może dopiero się okazać

• 0

Ale co mam czytać o zakupach .?

Kupuje w USA ,ot cala dla mnie filozofia w tym temacie.Chyba ze jest cos o czym powinienem wiedzieć a nie wiem a Ty wiesz .

Ważniejszy dla mnie aspekt to które elite 7 -,hds.hdi,chrip

z jakim przetwornikiem i czy one maja blokadę regionalna

Mikolaj a jaka masz Elite 7?

Jeśli kupujesz towar po za UE to skarbówka doliczy ci cło 23%

• 0

no tak ale już ustaliliśmy że Striker nie nadaje się do map wiec tylko modele które obsługują CHIRP i mapy

A te chyba własnie zaczynaja sie od echomap 42dv.

A jak maja sie echa Raymarine do Lowarence i Garmina? Taki dragonfly 4pro z gps i obsługa map wypada cenowo całkiem niezle, a i ekran ma troszeczkę większy.

Edytowane przez PatLove

• 0

Na Raymarine możesz korzystać z kupionych map C-Map lub Navionics, swoich chyba nie da się robić

wersja Raymarine 4Pro z oryginalnymi mapami C-MAP  tak od 1400 zł w górę, tylko to mapy to tzw Essential czyli wersja okrojona, a Polska na mapach to prawie nie występuje jeśli chodzi o batymetrię,

Edytowane przez wuran

• 0

Ja w PL praktycznie w ogole nie lowie, także nie jest to dla mnie aż tak istotne. Ważne zeby Szwecja była jak najlepiej opracowana. Dragonfly4pro znalazłem dwie wersje:

http://m.bass-sklep.pl/item/3136333039

http://m.bass-sklep.pl/item/3136333035

i chyba własnie ta druga ma mapy w zestawie, o ile dobrze wyczytałem