Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ponieważ echo cały czas pinguje i wyświetla odczyty na ekranie. W dużym uproszczeniu - jeden ping - jedną kolumna z nowego odczytu dołożona z prawej, jedna najstarsza usunięta z lewej. Starsze odczyty przesuwają się cały czas z prawej na lewą, a na koniec są usuwane.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

Witam. Za mało informacji na dany temat źle,ale nadmiar też nie za dobrze ;) Przeczytałem chyba wszystkie w miarę  świeże wątki na Jerku,i...trudny wybór. Od kilku lat posiadam Lowrance Mark 5x Pro,i myślę że czas już wymienić ją na coś w kolorze. Chciałbym wydać nie więcej niż 1500-1600zł. Najważniejsze czego oczekuję od nowego echo, to proste w odczycie i idealne odwzorowanie kształtu i twardości dna. Skupiłem się na Garminie Striker 5dv. Ewentualnie może ktoś zaproponuje coś w podobnej cenie, a z jakiś powodów warte większej uwagi. Dodam jeszcze że pływam po niewielkich zbiornikach do 50ha, Sredniaj głębokości 4-5 metrów.

• 0

Mętnookie zbóje są głównym celem. Boczny sonar,inna bajka,i tak jak piszesz kasa też inna. Cudów po echo za 1500,- nie oczekuję,ale chyba przesiadka z mono na kolor choć  optycznie poprawi i uprzyjemni użytkowanie. Jak mam już wydac daną kwotę,,to chciałbym wybrac jak najlepiej z możliwych opcji.

• 0

"Cudów po echo za 1500,- nie oczekuję,ale chyba przesiadka z mono na kolor choć optycznie poprawi i uprzyjemni użytkowanie."

Na pewno szybciej "prąd" z aku bedzie ci znikać i oczy boleć wieczorami. :D

Nie wiem co ma boczny sonar do szukania twardości dna i kształtu przy szukaniu sandaczy. Co do trollingu, mogę to jakoś zrozumieć.

• 0

Nie wiem co ma boczny sonar do szukania twardości dna i kształtu przy szukaniu sandaczy. Co do trollingu, mogę to jakoś zrozumieć.

Czyli sugerujesz że niewiele sobie "polepszę",a wręcz przeciwnie  wymieniając Marka 5x na w/w model Garmina? Dobrze zrozumiałem?

• 0

boczny sonar ma to do siebie , ze przed wszystkim zobaczysz uksztaltowanie dna na sporej polaci . Czego nie zobrazuje ci DSI ani tradycyjna wiazka

• 0

boczny sonar ma to do siebie , ze przed wszystkim zobaczysz uksztaltowanie dna na sporej polaci . Czego nie zobrazuje ci DSI ani tradycyjna wiazka

Popieram. Uważam, że przy połowie sandaczy to bardzo przydatna rzecz. Bardziej się przyda niż w głebokim trollu. Tam używam tradycyjnego widoku i DSI. 

• 0

Boczny sonar im głębiej tym zazwyczaj wiekszy zasięg . Na płytkich łowiskach 2m zazwyczaj u mnie wiązka obrazuje ładnie do 30m na boki. Tylko boczny sonar w każdej postaci ( tradycyjny panoptix i ss3d ) pokaże ci ukształtowanie dna. Reszta to praktycznie widok w dol pod.łódź  jak.chcesz podziwiać widoki dna to dołożyć i nie będziesz żałował . Pogladaj sobie zzuty ekranowe w sieci z bocznego sonaru i odpowiesz sam sobie na to czy Ci się przyda

Edytowane przez siarq

• 0

Witam

Prosiłbym o pomoc w wyborze echosondy. Obecnie używam pontonu do łowienia na fiordach Norweskich ( głębokość w niektórych miejscach ponad 100-200m) i rzekach. Zastanawiam sie nad Garmin Striker 4dv, zależy mi na GPS ( nie koniecznie na mapach), w przyszłym roku planuje zakup lodzi lub małego jachtu i chciałbym wybrać coś "przyszłościowego", warto brać sondę z mapami (np. echoMAP™ CHIRP 42dv )? czy lepiej używać do tego telefonu czy kupić osobne urządzenie? a może jakaś inna echosonda?

dziekuje za pomoc i pozdrawiam