Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

To co na 7 cali ? max 3000.  juz na osprzęt dołoże

Opcje to 

Lowrance Elite 7X CHIRP

Raymarine Dragonfly 7

garmin striker 7sv  na olx jest za 2800  tylko ten przetwornik na moje wody chyba zawąski  :(    

Pływał będę raczej na płytkich wodach ,  małe zaporówki na bobrze , no na pilichowicach , odra , jeziorka .  raczej do szukania ryb , ale ten SI mnie męczy i myślę że by się przydał bardziej niż gps

• 0

Różni się tylko softem w echu. W menu częstotliwości przetwornika dochodzi nam wybór 3 x Chirpa różnej mocy.

@ptycho

Nie tylko softem, Elite CHIRP miała szybszy procek i wiecej pamieci, niz HDI

Szczególnie to było widać przy pracy na mapach w wersji z GPS. Aczkolwiek dla "dużych" map szczegółnie rastrowych przydało by sie jeszce wiecej.

@Tubylec

zbieraj kasę i kupuj tylko echo z GPS, nie chodzi tu tylko możliwości GPSu ale i o obsługę map (jest coraz wiecej map do pobrania za darmo z sieci)  i możliwość transferu danych.

Tylko echosondy z GPS pozwalają na samodzielną aktualizację oprogramowania a to bardzo ważne.

• 0

[quote name="Tubylec1982" post="1958587"

garmin striker 7sv na olx jest za 2800 tylko ten przetwornik na moje wody chyba zawąski :(

Pływał będę raczej na płytkich wodach , małe zaporówki na bobrze , no na pilichowicach , odra , jeziorka . raczej do szukania ryb , ale ten SI mnie męczy i myślę że by się przydał bardziej niż gps

To nie jest kwestia płytki/głęboko. Szeroki stożek jest do szukania ryb w toni. To co przy dnie pokaże ci gorzej niż wąski w praktycznie każdej sytuacji. IMHO - sonar boczny mimo wszystko przeważa szalę.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 0

Bry wieczor wszystkim :) Powoli zbliżamy się do jesiennego eldorada wiec i przyszedl czas na zakup echosondy. Echa będę używał na akwenach ok 200ha na głębokościach do 13m, do połowu sandaczy. Zależy mi na tym aby posiadało sonar boczny oraz min 7 cali. Będę też chciał robić mapki jezior. Cena jaką moge przeznaczyć to 3.5 tys.

• 0

Wiesz co tak patrze że to robienie mapki jezior to nie takie łatwe a radze sobie z komputerami . Jak bym miał wybierać jeszcze raz to olał bym gps ciepłym moczem  a wolał boczny sonar.  Ale takich echo nie ma z normalnym + si bez gps   :(

jest. Striker 7SV, masz boczny sonar i dwa pozostałe obrazowania a GPS tylko do miejscówek ale nikt nie każe Ci go używać

Do tego jak pisał siarq w Lorance 7Ti zrzucasz logi do kompa i wysyłasz do Insigth Genesis, zwykle na drugi dzień masz już je obrobione, cała operacja to włożenie karty do kompa podłączonego do netu i wybranie plików do wysłania. Dla bardziej leniwych możesz wysyłać wprost z urządzenia jak podłączysz je do netu

Edytowane przez wuran

• 0

Paweł, a żeby używać Reefnastera czy DR Depth trzeba mieć komputer i kupić licencje oraz mieć czas na pracę nad mapami, zaś mapy z Garminów to estetyczna porażka, W IG mozesz za 99 USD kupić konto Private na rok, zrobić mapy i mieć tylko dla siebie. Zawsze będzie jakieś "ale"

• 0

wuran, nie zgodzę się. Moim zdaniem Garmin obecnie dostarcza najlepszy stosunek ceny do funkcjonalności. Oczywiście mapki z quickdraw nie wyglądają tak ładnie jak z reef mastera, ale robią się same i nie trzeba mieć prawie żadnej wiedzy. Z IG niby ładnie, ale dzielisz się ze wszystkimi - również mięsiarzami i kłusownikami. Oczywiście zawsze jest coś za coś, ale uważam, że forma nie powinna górować nad treścią. Każde rozwiązanie spełni powierzone zadanie, ale albo trzeba będzie za to bulić, albo pogodzić się z ekshibicjonizmem miejscówkami albo przymknąć oko na brak wodotrysków.  IMHO - Garmin góruje ze względu na łatwość obsługi i poufność.

• Like 2

• 0

Witam,

pytanie do Was, jest to moja 1 echosonda co chce kupić. Będę pływał po rzekach ale i też jeziorach. Echo musi mieć Sideview. Jestem prawie przekonany by kupić Garmin strike 7 sv.. ale sporo kolegów poleca stajnie Lowrance. co byście polecili podobnego do tego garmina z Lowrance, lub Humanbird czy jak to się pisz:) podkreślam że map raczej nie będę rysować, przynajmniej nie na poczatku... proszę o podpowiedzi będzie łatwiej kupić. dzięki.

• 0

Simrad to grupa navico prawie identyczne jak lowrance te same mapy soft podobne. Fajny sprzet

Dokładnie. GO7 XSE w najwyższej opcji ma przetwornik Lowrance Totalscan, czyli ten sam który ma Lowrance Elite 7TI, przy czym Simrad ma wyświetlacz wielodotykowy (m.in. powiększanie dwoma palcami), może zapisać więcej waypointów, no i jest tańszy od Elite 7 TI.