Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam, planuje zakupić sobie nowe echo, używka też wchodzi w grę zakładając budżet jak wyżej. Pływam z Humminbird PiranhaMAX 170 która służyła mi głównie do mierzenia głębokości, dołki, górki, itp lecz nastała najwyższa pora sobie pomóc i przesiąść się na coś bardziej konkretnego w kolorze. Głównie spinninguję więc zależy mi na tym żeby dało się skutecznie szukać ryb przy dnie jak zarówno w toni. Mniej więcej mam tam jakieś typy w głowie lecz bardziej nurtuje mnie fakt czy nie warto dołożyć kilkaset zł i kupić coś serii Lowrance elite 5 lub Garmin Striker 5vd stąd moja prośba do was o podzielenie się waszymi spostrzeżeniami czy jest sens zainwestować w troszkę lepszy sprzęt lub czy pozostać przy założonym budżecie. Pozdrawiam Kamil.

• 0

Humminbird już kiedyś robił echosondy 3D i chyba uznali, że jest to nieefektywne, ponieważ zaprzestali to robić parę lat temu.

Pewnie że przeczytałem jednak wszystko zmierza do SI a nie każdego na to stać czyż nie? ;-) stąd moje pytanie. Kolejna rzecz niby Garmin Striker 5 jest ok ale z tego co wyczytałem ludzie narzekają na ten przetwornik który jest w standardzie więc czy nie lepsze byłoby kupić 5 elite ze względu na sam stożek 60 i 120 stopni. Nie używałem tych echosond dlatego stad moja prośba do was jak to wygląda w praktyce

Edytowane przez Tupas

• 0

A Strikerze boczny + większy ekran. 

7DV nie ma bocznego. Ja bym wziął 7 DV, bo ma przetwornik GT20, a więc szeroki i wąski stożek do wyboru w 2D - na szerokim fajnie się szuka ławic, a w downview 455 i 800 khz do rozpoznawania struktury. Większy ekran niż hook, a te dwa cale przy podzielonym ekranie robią dużą różnice. Co prawda nie ma map, ale ma gps i można zapisywać waypointy i z nich tworzy się mapa - na jeziorach do 600 ha, na których np. ja łowię to jest imho wystarczające.

• 0

pytanie było o wybór z tych dwóch, gdybając można powiedzieć dołóż X tysięcy i kup 12 cali z obrazowaniem 3D, lub kup za 700 zł kolorowego Garmina 350C a zaoszczędzone pieniądze wydaj na wyjazd od Szwecji na ryby

To do mnie? Bo doradziłem 7DV czyli jedną z tych dwóch.

• 0

5' to trochę mało :) Sam posiadam Elite Ti i te 7 cali to tak... powiedzmy ze coś tam już widać, ale używając dwoch obrazów jednocześnie trzeba się wpatrywać. Poszukaj używki w dobrych pieniądzach :)

Raczej nie osiągalna w tych pieniądzach ;-)

• 0

Witam, planuje zakup swojej pierwszej echosondy. Chciałbym się was poradzić przy wyborze z racji mojego małego doświadczenia w tej kwestii. Mam do przeznaczenia max 1500zl. Nie wymagam od echo gpsu natomiast chciałbym żeby miała kolorowy wyświetlacz. Przeglądając oferty wpadła mi w oko garmin 350c ale spodobała mi się także raymarine Dragonfly, niski model 4cale z downvision. Która warto kupić? Jakie wy macie propozycje w podanym przedziale cenowym?