Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Koledzy o co tu chodzi, może powrócimy do tematu, stąd moje pytanie czy warto się przesiąść na echo z si? Chodzi mi głównie o typowanie miejscówek sandaczowych :-).

Warto, bo ustalanie tego co jest na dnie jest o wiele szybsze i dokładniejsze.

• 0

Kol Paprykarz doskonale to było by wówczas gdyby można było na pierwszy rzut oka określić gatunek i wielkość ryb .W obecnie dostępnych na rynku popularnych modelach można co najwyżej domyślać się że są to ryby .

Sądzę, że kamera podwodna jest odpowiedzią na twoje potrzeby.

• 0

Witam,

Zastanawiam się nad zmianą echo z Hummingbirda na w/w Garmina.

Czytam od dłuższego czasu o Garminie, próbuje coś porównac, ale od tego wszystkiego już sam nic nie wiem :D

Widziałem Garmina w akcji i pierwsze co do mnie przemówiło to duży ekran w porównaniu do mojego echo, jakoś to wszystko wyglądało bardziej przejrzyście.

Mogłaby mi jakaś mądra głowa przetłumaczyć na chłopski rozum czy będą wielkie różnice w tym co zobaczę na ekranie? (garmin standardowy przetwornik gt52)

Podsyłam specyfikacje mojego echo

http://www.humminbird.com/Products/598ci-HD-SI-Combo/

i jakaś wersja PL

http://skleptrabucco.pl/echosonda-humminbird-fishfinder-598-cxi-hd-si-combo/

Dzięki za wszelkie mądre info :)

• 0

Witam serdecznie

Proszę o poradę.

Zamierzam kupić "echo" przede wszystkim na Zegrze. Częstotliwość 4-6 razy na miesiąc. Kwota jaką mogę przeznaczyć 3000 +/-  500 jeżeli naprawdę warto.
Będzie to moja pierwsza echosonda więc chciałbym "nie żałować " wydanych pieniędzy. 
Zwracam się do Was jak do specjalistów w tej dziedzinie.

Pozdrawiam

• 0

Trochę spokojniej, akurat dużo w tym temacie do powiedzenia nie miałeś.

Mniej spinki w Nowym Roku ;)

To było bardzo spokojnie. Jeśli przeczytałeś moje posty i później wszystkie następne to powinieneś już mieć jakiś pogląd na to co chcesz mieć. A tak to sens Twojej wypowiedzi jest taki " chłopaki macie tu odemnie 3500 zł kupcie mi echo jakie uważacie że będzie dla mnie dobre ", ale nie precyzujesz ani do czego ma służyć , w co ma być wyposażone itd.cena to nie wszystko. Co jakiś czas pojawia się taki podobny do Ciebie kolega po kiju , który nawet nie przywita się normalnie , nie chce mu się poczytać a wy koledzy produkujcie się bo ja chce to czy tamto. A jeśli mniej spinki to rozumiem że każda śmieszna i nieprofesjonalna wypowiedź to jest czego oczekujesz?

• Like 1

• 0

Ok, poprawię się ????

Tak jak pisałem, wykorzystanie przede wszystkim

ZZ,

spinning,

Przynajmniej 5"

GPS raczej tak wolę wiedzieć gdzie pływam

DI, raczej tak

SI, jak w tej cenie to tak

Mapy, to zależy od urządzenia.

Czy da się używać map skopiowanych z innego urządzenia np.Elite 7ti na Elite 5ti

Z Elite 7ti na Humminbird Helix 5si (ponoć są kompatybilne)

Być może są inne mapy które da się używać na w/w echosondach.

Moje typy:

Lowrance 5ti total scan

Humminbird Helix 5 si

Może lepiej 7" a mniej "wypasiona"

Znalazłem też Simrad GO7 XSE

bardzo ciekawy sprzęt, czy godny polecenia.

Podrawiam Was wszystkich

Wysłane z mojego ASUS_Z00AD przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez yahu72
  • Like 1

• 0

Czy da się używać map skopiowanych z innego urządzenia np.Elite 7ti na Elite 5ti

Z Elite 7ti na Humminbird Helix 5si (ponoć są kompatybilne)

Nie są. Do ich funkcjonalnego używania w echu potrzebne są dwa różne programy: dla Lowrance'a Reefmaster lub stary Dr.Depth, dla Humminbirdów jest to Lakemaster Autochart Europe.

Kompatybilne to są logi i pliki .dat, które możesz obrobić w obu programach.

Mam helixa 5 Si i powiem tak, do robienia map to się nadaje, do rozpoznawania wody z użyciem zwykłego sonaru też, natomiast jeżeli chcesz używać SI, to 5 cali jest zbyt małym rozmiarem na sensowny odbiór, owszem zobaczysz - do komfortu użycia daleko. Jeżeli masz $ bierz 7 cali z gps, jeżeli masz już mapy na Lowrance'a to skłaniałbym się do urządzeń tej firmy.

• Like 1

• 0

Witam serdecznie

Proszę o poradę.

Zamierzam kupić "echo" przede wszystkim na Zegrze. Częstotliwość 4-6 razy na miesiąc. Kwota jaką mogę przeznaczyć 3000 +/-  500 jeżeli naprawdę warto.

Będzie to moja pierwsza echosonda więc chciałbym "nie żałować " wydanych pieniędzy. 

Zwracam się do Was jak do specjalistów w tej dziedzinie.

Pozdrawiam

zastanów się nad Humem 798 lub 999 albo 998