meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szczupak1 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) Daj znać co kupowałeś i ile Cię kosztowało. Mam kolege w Canadzie może by mi wysłał. Edytowane 20 Lutego 2017 przez szczupak1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pietro Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Helixa 10 si G2N, z wysyłką do USA kosztował 2349 CAD, teraz jeszcze koszt wysyłki do Polski (na razie nieznany, dopiero dzisiaj dotarł do znajomej) i ew cło i vat. Kupowałem w sklepie www.fishntech.com, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Wziąłeś wersję MEGA czy zwykłą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pietro Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 (edytowane) Mega, zwykła to chyba poprzednia wersja. Edytowane 21 Lutego 2017 przez pietro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szczupak1 Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 (edytowane) Helixa 10 si G2N, z wysyłką do USA kosztował 2349 CAD, teraz jeszcze koszt wysyłki do Polski (na razie nieznany, dopiero dzisiaj dotarł do znajomej) i ew cło i vat. Kupowałem w sklepie www.fishntech.com, Słuchaj ..................... Takie porady to na priv proszę, forum to nie miejsce na instrukcje łamania prawa. Edytowane 21 Lutego 2017 przez bartsiedlce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woojtek13 Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Witam wszystkich. Szukam porady odnośnie kupna echosondy w USA. Czy są później jakieś problemy z ich działaniem.Nie chodzi mi o miary i język tylko o samo działanie echa. Może ktoś użytkował bądź użytkuje takie echo.Dokładnie jestem zainteresowany modelem Humminbird Helix 9 Chirp Mega SI GPS G2N Fishfinder Combo 410090-1 .Będę wdzięczny za każdą informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 szczupak1 Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Sory. Polska rzeczywistość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pietro Opublikowano 23 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2017 Chyba ogólnoświatowa, haraczu każde państwo spragnione, ale to temat na "gdzie indziej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 Witam wszystkich. Szukam porady odnośnie kupna echosondy w USA. Czy są później jakieś problemy z ich działaniem.Nie chodzi mi o miary i język tylko o samo działanie echa. Może ktoś użytkował bądź użytkuje takie echo.Dokładnie jestem zainteresowany modelem Humminbird Helix 9 Chirp Mega SI GPS G2N Fishfinder Combo 410090-1 .Będę wdzięczny za każdą informację.Musisz się uzbroić w cierpliwość. Model MEGA dopiero co wszedł do sprzedaży. Opinie mogą się pojawić jak lód spłynie z wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 woojtek13 Opublikowano 24 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2017 OK Paprykarz. Echo zamówione.Z tego co wyczytałem na tym forum i z informacji od sprzedawcy toGPS will work worldwide. However, English language only and no metric units. Feet and ºF only.Mi to odpowiada. Jak dla mnie temat do zamknięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 magik473 Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Jakie echo z GPS polecić możecie na Norwegię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Jakie echo z GPS polecić możecie na Norwegię?Jak największy ekran, najmocniejszy przetwornik , SI, DI i wszelkie możliwe mapy. Czytałeś tematy o echosondach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Jesli chodzi o moce przetwornikow ,ich rodzaje , zastosowania polecam przeczytac ponizszy link. Wiele odpowiedzi na temat chirp i mocy przetwornikow. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:NuECRA0HaQQJ:www.airmar.com/uploads/Brochures/MIBS%25202012%2520CHIRP%2520Presentation.pdf+&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Na osłodę lektury dodajmy - przetwornik CHIRP entry level Arimar kosztuje około 1300 PLN. To sam klasyczny sonar, beż żadnych DV/SV. Pozostałe tak w cenie przeciętnego echa 9" z SV. Więc sprzęt raczej poza naszym zasięgiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Ciekawe, czy to Arimar robi te żyro-stabilizowane ducery dla Raymarine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bassy Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Sory. Polska rzeczywistość.Nie kupujesz na handel bez przesady. Są sposoby na ściągnięcie sprzętu z Usa legalnie. Bez przesady. nie ściągam dziesiątek sztuk na handel pokątny. Jestem obywatelem świata i w detalu to mi można naskoczyć za przeproszeniem. Niedługo nie bedzie można kupować za pieniądze zarobione za granicą bo na czarno. Bez jaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Ostatnio zaczęłam trochę czytać odnośnie przetwornikow . Chirp itp. Airmar ma drogie zabawki. To nie podlega dyskusji. Za to w swoich opisach i kartach katalogowych nie ma "bełkotu marketingowego" nagle okazuje się co tak naprawdę można wyluskac z przetwornikow powszechnie sprzedawanych z funkcją chirp. Typu GT czy hst wsbl. Gdzie w nich chirp jest z góry nazucony około 10% wartości f. I nie można go zmieniać. Również airmar podaje klasy Q swoich produktów . Gdzie u hm lowrance garmin nigdzie ani słowa o tym. Tak samo moce przetworników niby 1kW daje lepsze rezultaty . Tylko nie wszędzie i zawsze. A dwa to ze ma.moc 1kW czy 2 to jeszcze dochodzi kwestia jak długi "impuls"może zostać podany ta mocą. Czy jest to krótki strzał . Czy długi. Z podanego linka oraz ich strony można naprawdę się wiele dowiedzieć o ustrojstwach których używamy przy próbach połowów może będę miał możliwość w tym roku przetestować przetwornik medium chirp . W pełnym zakresie ów f to wstawie jakieś fotki z testow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Ostatnio zaczęłam trochę czytać odnośnie przetwornikow . Chirp itp. Airmar ma drogie zabawki. To nie podlega dyskusji. Za to w swoich opisach i kartach katalogowych nie ma "bełkotu marketingowego" nagle okazuje się co tak naprawdę można wyluskac z przetwornikow powszechnie sprzedawanych z funkcją chirp. Typu GT czy hst wsbl. Gdzie w nich chirp jest z góry nazucony około 10% wartości f. I nie można go zmieniać. Również airmar podaje klasy Q swoich produktów . Gdzie u hm lowrance garmin nigdzie ani słowa o tym. Tak samo moce przetworników niby 1kW daje lepsze rezultaty . Tylko nie wszędzie i zawsze. A dwa to ze ma.moc 1kW czy 2 to jeszcze dochodzi kwestia jak długi "impuls"może zostać podany ta mocą. Czy jest to krótki strzał . Czy długi. Z podanego linka oraz ich strony można naprawdę się wiele dowiedzieć o ustrojstwach których używamy przy próbach połowów może będę miał możliwość w tym roku przetestować przetwornik medium chirp . W pełnym zakresie ów f to wstawie jakieś fotki z testowA masz może informacje gdzie i kiedy 1kW nie daje lepszych rezultatów ? Robiąc porównanie na wodzie nie trafiłem na taką sytuację a chciałbym znać również ograniczenia przetworników o dużej mocy. Na dzień dzisiejszy (dla mnie) jest istotne, że z przetwornika 1kW dostaje lepszy obraz na ekranie echa, a czy był to długi czy krótki strzał to sprawa drugorzędna ( dla mnie oczywiście). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 A masz może informacje gdzie i kiedy 1kW nie daje lepszych rezultatów ? Robiąc porównanie na wodzie nie trafiłem na taką sytuację a chciałbym znać również ograniczenia przetworników o dużej mocy. Na dzień dzisiejszy (dla mnie) jest istotne, że z przetwornika 1kW dostaje lepszy obraz na ekranie echa, a czy był to długi czy krótki strzał to sprawa drugorzędna ( dla mnie oczywiście). Sądzę, że głównym ograniczeniem są blokada psychologiczna i ograniczona pojemność portfela. I moc i Q-Factor ma znaczenie, poprawiają odczyty. Moc daje mocniejszy sygnał. Q-factor lepszą jakość. Szkoda że nikt nie zrobił porównania typu czy lepsza jest niższa moc z wyższym Q-Factor czy wyższa moc z niskim Q-Factor. Dajnie by było porównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) Osobiscie nie mialem doczynienia z przetwornikami duzych mocy 1/2/3Kw i ich nie porownywalem. Opieram sie tylko na literaturze airmar. (sadze ze sie znaja na tym) Ogolnie przetwornik duzych mocy sa stosowane zawyczaj tylko na morzach , na duzych glebokosciach , aby moc lepiej zobrazowac to ,co sie dzieje gdzies tam gleboko , gdzie moc 500w nie wystarcza. Nie neguje tego ze przy 1kw masz lepsze odczyty , ale czy jest to spowodowane moca przetwornika? a moze jego jakoscia Q ? pracuja na tych samych czestotliwosciach , tym samym sprzecie i w tych samych warunkach? Jak sie zacznie zglebiac temat , to bardzo duzo czynnikow ma wplyw na to co widzimy w danej chwili na ekranie. A wracajac jeszcze do tego przewornika o ktorym pisales 1kw , to ile on kosztuje? jaki model i porownywales go z ? nie pisze tego zaczepnie tylko z ciekawosci. Sam z checia postestowal bym rozne przetworniki , ale ich ceny sa wysokie...a dwa ze jak sie juz kupi , i nie przypadnie do gustu , to zbyc przetwornik wart kilka tysiecy nie jest latwo Edytowane 27 Lutego 2017 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Miałem zapięte obok siebie dwa przetworniki Humminbirda. 1kW XHS 9 HDSI 180 T oraz 500W - XNT 9 SI 180 T. Podłączałem je do Humminbirda 998 i 798. Nawet naprzemiennie. 798 z podłączonym przetwornikiem 1kW dawała lepsze odczyty niż 998 z 500 wattowym przetwornikiem. Różnica w cenie tych przetworników to raptem 50-60 dolarów.Ale zamawiałem kiedyś dla znajomego dwa przetworniki o mocy 3kW. Jeden ważył jakieś 5kg (z brązu były). Bardzo duże a kabelek do echosondy był grubości kciuka Niestety nie pasował do Humminbirda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Ciekawe czy przy takiej mocy sygnału rybom dalej jest to obojętne czy może już odczuwają to negatywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Pewnie niektóre reagują negatywnie i zmiatają. Ale widziałem też okonki które interesowały się przetwornikiem podczas pracy. Jak na jakiejś wodzie będzie dużo echosond to ryby przywykną jak sarny do autostrady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kotwitz Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Rybom chyba niespecjalnie to przeszkadza skoro łowi się je pod przetwornikiem.Ciekawe też czy zmniejszając czułość zmniejszamy także moc sygnału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Za regulacje mocy to chyba odpowiada echo i dodatkowe moduły, tylko to jedno z drugim jest powiązane i musi posiadać dane funkcje. To już raczej wyższa szkoła jazdy. Sama częstotliwością się można bawić przy odpowiednim przetworniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi