Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Helixa 10 si G2N, z wysyłką do USA kosztował 2349 CAD,  teraz jeszcze koszt wysyłki do Polski (na razie nieznany, dopiero dzisiaj dotarł do znajomej) i ew cło i vat. Kupowałem w sklepie www.fishntech.com, 

Słuchaj .....................

Takie porady to na priv proszę, forum to nie miejsce na instrukcje łamania prawa.

Edytowane przez bartsiedlce

• 0

Witam wszystkich.

Szukam porady odnośnie kupna echosondy w USA. Czy są później jakieś problemy z ich działaniem.

Nie chodzi mi o miary i język tylko o samo działanie echa. Może ktoś użytkował bądź użytkuje takie echo.

Dokładnie jestem zainteresowany modelem Humminbird Helix 9 Chirp Mega SI GPS G2N Fishfinder Combo 410090-1 .Będę wdzięczny za każdą informację.

• 0

Witam wszystkich.

Szukam porady odnośnie kupna echosondy w USA. Czy są później jakieś problemy z ich działaniem.

Nie chodzi mi o miary i język tylko o samo działanie echa. Może ktoś użytkował bądź użytkuje takie echo.

Dokładnie jestem zainteresowany modelem Humminbird Helix 9 Chirp Mega SI GPS G2N Fishfinder Combo 410090-1 .Będę wdzięczny za każdą informację.

Musisz się uzbroić w cierpliwość. Model MEGA dopiero co wszedł do sprzedaży. Opinie mogą się pojawić jak lód spłynie z wody.

• 0

Jesli chodzi o moce przetwornikow ,ich rodzaje , zastosowania polecam przeczytac ponizszy link. Wiele odpowiedzi na temat chirp i mocy przetwornikow.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:NuECRA0HaQQJ:www.airmar.com/uploads/Brochures/MIBS%25202012%2520CHIRP%2520Presentation.pdf+&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl

• Like 1

• 0

Sory. Polska rzeczywistość.

Nie kupujesz na handel bez przesady. Są sposoby na ściągnięcie sprzętu z Usa legalnie. Bez przesady. nie ściągam dziesiątek sztuk na handel pokątny. Jestem obywatelem świata i w detalu to mi można naskoczyć za przeproszeniem. Niedługo nie bedzie można kupować za pieniądze zarobione za granicą bo na czarno. Bez jaj.

• 0

Ostatnio zaczęłam trochę czytać odnośnie przetwornikow . Chirp itp. Airmar ma drogie zabawki. To nie podlega dyskusji. Za to w swoich opisach i kartach katalogowych nie ma "bełkotu marketingowego" nagle okazuje się co tak naprawdę można wyluskac z przetwornikow powszechnie sprzedawanych z funkcją chirp. Typu GT czy hst wsbl. Gdzie w nich chirp jest z góry nazucony około 10% wartości f. I nie można go zmieniać. Również airmar podaje klasy Q swoich produktów . Gdzie u hm lowrance garmin nigdzie ani słowa o tym. Tak samo moce przetworników niby 1kW daje lepsze rezultaty . Tylko nie wszędzie i zawsze. A dwa to ze ma.moc 1kW czy 2 to jeszcze dochodzi kwestia jak długi "impuls"może zostać podany ta mocą. Czy jest to krótki strzał . Czy długi. Z podanego linka oraz ich strony można naprawdę się wiele dowiedzieć o ustrojstwach których używamy przy próbach połowów :) może będę miał możliwość w tym roku przetestować przetwornik medium chirp . W pełnym zakresie ów f to wstawie jakieś fotki z testow

• 0

Ostatnio zaczęłam trochę czytać odnośnie przetwornikow . Chirp itp. Airmar ma drogie zabawki. To nie podlega dyskusji. Za to w swoich opisach i kartach katalogowych nie ma "bełkotu marketingowego" nagle okazuje się co tak naprawdę można wyluskac z przetwornikow powszechnie sprzedawanych z funkcją chirp. Typu GT czy hst wsbl. Gdzie w nich chirp jest z góry nazucony około 10% wartości f. I nie można go zmieniać. Również airmar podaje klasy Q swoich produktów . Gdzie u hm lowrance garmin nigdzie ani słowa o tym. Tak samo moce przetworników niby 1kW daje lepsze rezultaty . Tylko nie wszędzie i zawsze. A dwa to ze ma.moc 1kW czy 2 to jeszcze dochodzi kwestia jak długi "impuls"może zostać podany ta mocą. Czy jest to krótki strzał . Czy długi. Z podanego linka oraz ich strony można naprawdę się wiele dowiedzieć o ustrojstwach których używamy przy próbach połowów :) może będę miał możliwość w tym roku przetestować przetwornik medium chirp . W pełnym zakresie ów f to wstawie jakieś fotki z testow

A masz może informacje gdzie i kiedy 1kW nie daje lepszych rezultatów ? Robiąc porównanie na wodzie nie trafiłem na taką sytuację a chciałbym znać również ograniczenia przetworników o dużej mocy. Na dzień dzisiejszy (dla mnie) jest istotne, że z przetwornika 1kW dostaje lepszy obraz na ekranie echa, a czy był to długi czy krótki strzał to sprawa drugorzędna ( dla mnie oczywiście).

• 0

A masz może informacje gdzie i kiedy 1kW nie daje lepszych rezultatów ? Robiąc porównanie na wodzie nie trafiłem na taką sytuację a chciałbym znać również ograniczenia przetworników o dużej mocy. Na dzień dzisiejszy (dla mnie) jest istotne, że z przetwornika 1kW dostaje lepszy obraz na ekranie echa, a czy był to długi czy krótki strzał to sprawa drugorzędna ( dla mnie oczywiście).

Sądzę, że głównym ograniczeniem są blokada psychologiczna i ograniczona pojemność portfela. I moc i Q-Factor ma znaczenie, poprawiają odczyty. Moc daje mocniejszy sygnał. Q-factor lepszą jakość. Szkoda że nikt nie zrobił porównania typu czy lepsza jest niższa moc z wyższym Q-Factor czy wyższa moc z niskim Q-Factor. Dajnie by było porównać.

• 0

Osobiscie nie mialem doczynienia z przetwornikami duzych mocy 1/2/3Kw i ich nie porownywalem. Opieram sie tylko na literaturze airmar. (sadze ze sie znaja na tym) Ogolnie przetwornik duzych mocy sa stosowane zawyczaj tylko na morzach , na duzych glebokosciach , aby moc lepiej zobrazowac to ,co sie dzieje gdzies tam gleboko , gdzie moc 500w nie wystarcza. Nie neguje tego ze przy 1kw masz lepsze odczyty , ale czy jest to spowodowane moca przetwornika? a moze jego jakoscia Q ? pracuja na tych samych czestotliwosciach , tym samym sprzecie i w tych samych warunkach? Jak sie zacznie zglebiac temat , to bardzo duzo czynnikow ma wplyw na to co widzimy w danej chwili na ekranie. A wracajac jeszcze do tego przewornika o ktorym pisales 1kw , to ile on kosztuje? jaki model i porownywales go z ? nie pisze tego zaczepnie tylko z ciekawosci. Sam z checia postestowal bym rozne przetworniki , ale ich ceny sa wysokie...a dwa ze jak sie juz kupi , i nie przypadnie do gustu , to zbyc przetwornik wart kilka tysiecy nie jest latwo

Edytowane przez siarq

• 0

Miałem zapięte obok siebie dwa przetworniki Humminbirda. 1kW XHS 9 HDSI 180 T oraz 500W - XNT 9 SI 180 T. Podłączałem je do Humminbirda 998 i 798. Nawet naprzemiennie. 798 z podłączonym przetwornikiem 1kW dawała lepsze odczyty niż 998 z 500 wattowym przetwornikiem. Różnica w cenie tych przetworników to raptem 50-60 dolarów.

Ale zamawiałem kiedyś dla znajomego dwa przetworniki o mocy 3kW. Jeden ważył jakieś 5kg (z brązu były). Bardzo duże a kabelek do echosondy był grubości kciuka  :D Niestety nie pasował do Humminbirda...