Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam przymierzam się do kupna echa możecie mi polecić coś do 2 tys z góry dziekuje

na giełdzie był dziś Lowrance x-4 Pro za 350 zł, fajne echo - ma nawet czujnik temperatury wody oraz pomiar napięcia w akumulatorze, jak dopiszesz coś więcej o celu używania sondy czy o używaniu lub robieniu map, i przeczytasz trochę ten wątek to łatwiej będzie coś odpowiedzieć,

• 0

do werticala jednym pasują echosondy z opcją flashera tak jak do łowienia pod lodem, bo de facto to łowisz bardzo podobnie,

póki co nie bierz Garmina z przetwornikami CV bo podobno wycieli w nich możliwość "patrzenia w dół"

poniżej kilka filmów użyciu funkcji flashera

• 0

nie bierz Garmina z przetwornikami CV bo podobno wycieli w nich możliwość "patrzenia w dół"

Nazwał bym to głęboką nadinterpretacją. Gorzej działa obrazowanie w trybie DI w widoku pionowo pod łodzią, ale sam sonar jest OK.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

DragonFly 5 PRO jest bardziej zaawansowany technicznie i gdybym miał wybierać spośród tych dwóch urządzeń to wybrałbym własnie Raymarine Dragonfly. A jak nie zależy ci na Wi-Fi to szukałbym DragonFly 5,7 - ma większy ekran a kosztuje mniej.

• 0

Jeżeli interesują cię mapy do tych zbiorników na których pływasz, to bardziej "przyjazny" okaże się Lowrance Hook 5

ze względu na ich dostepność np.: Insight Genesis. W Dragonfly już nie wygląda to tak ciekawie.

Do Hook'a można dosyć tanio (199zł) dokupić mapy MaxiMapa.
Pozdrawiam

• 0

Tak z ciekawości . Ktoś z was prócz lowienia na lodzie używa w sezonie tego Flashara? Ja chyba jeszcze nigdy go nad wodą nie odpalalem

Nie, ale największym problemem flasherów jako opcji zwykłych ech  lcd jest szerokość wiązki. przy 20 stopniach widać dużo,ale niezbyt precyzyjnie. Dedykowane zimowe flashery mają te 20 stopni, ale jako ostatnia opcja , zabawa zaczyna się od 8 stopni kąta rozwarcia wiązki.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Stoję przed wyborem nowej echosondy. Poprzednio użytkowałem Garmin EchoMap 70dv. Ogólnie z echa byłem zadowolony, irytowało mnie tylko przydługie oczekiwanie na wznowienie sygnału, po utracie przy szybszym pływaniu. Poza tym było ok.

Ta następna także "musi" być Garmin, wolałbym coś w cenie około 4000zł.

Co sądzicie o 7sv, nada się to, czy szukać czegoś innego?

Zależy mi bardzo na prostocie i intuicyjności obsługi.

A może zagryźć zęby, dołożyć do 72sv?

Co poradzicie, jakie atuty i wady mają np. powyższe sonary, czy ewentualnie inne, bardziej lubiane przez Was urządzenia?