Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tylko, Panoptix to ja miałem możliwość zobaczyć jak działa. Nie byłem zachwycony. A działanie 3D w Raymarinie robiło na mnie trochę lepsze wrażenie (niestety tylko w trybie demo). A co do nabycia Axioma to ciągle podchodzę do tego jak pies do jeża :) Nawet własnie teraz go znowu oglądam i czytam i znowu oglądam i liczę.

Akurat real vu 3d forward od Garmina wygląda bardzo dobrze. Co do działania, to trzeba by sprawdzić na nowszym sprzęcie, bo HW się cały czas zmienia.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

• 0

Brak obsługi panoptix to raczej zaleta niż wada, to do niczego się nie przydaje a kosztuje tyle co drugie echo. NMEA 2000 ? Kto z tego korzysta 3-5 % użytkowników ?

Cały czas mówimy o echosondzie raczej budżetowej.

No z NMEA coraz więcej i będzie się popularyzować. Dzięki NMEA mam zegary na echu, co przy pływaniu na rumplu jest dosyć istotną zaletą.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek

• 0

Panowie , znajomy szuka echa typowo pod łowienie sumów metodą wertykalną w Wiśle. Nie chce skanowania bocznego i niepotrzebnych funkcji, budżet posiada spory (około 7000 zł) i prosi o poradę. W tej chwili używa Garmina Striker 7 i jest niezadowolony, twierdzi że przynęta znika mu z ekranu. Choć sam kilka modeli już przetestowałem, to nie łowię tą metodą i nie chcę mu doradzać, ponieważ ja korzystam głównie ze skanowania bocznego. Kolegów łowiących metodą wertykalną proszę o pomoc w jego imieniu.

• 0

Panowie , znajomy szuka echa typowo pod łowienie sumów metodą wertykalną w Wiśle. Nie chce skanowania bocznego i niepotrzebnych funkcji, budżet posiada spory (około 7000 zł) i prosi o poradę. W tej chwili używa Garmina Striker 7 i jest niezadowolony, twierdzi że przynęta znika mu z ekranu. Choć sam kilka modeli już przetestowałem, to nie łowię tą metodą i nie chcę mu doradzać, ponieważ ja korzystam głównie ze skanowania bocznego. Kolegów łowiących metodą wertykalną proszę o pomoc w jego imieniu.

Jaki ma przetwornik do tego Strikera? Problemem jest pewnie wąski stożek. 

• Like 1

• 0

Panowie ponawiam pytanie bo muszę w końcu kupić jakieś echo-Lowrance Hook 4, czy Dragonfly 4 Pro?

Może ewentualnie coś innego w podobnych pieniądzach? Garmin?

@PatLove, jesli zalezy Ci na mapach kupuj Lowrance.

Navionics, C-Map, teraz dodatkowo MaxiMapa zrobiła dwie świetne mapy Północna Polska i Południowa Polska i dodatkowo bezpłatne mapy społecznościowe InsightGenesis.

Do żadnej innej marki nie ma tyle batymetrii co do Lowrance.

• Like 2

• 0

Kwestia ceny oczywiście jest istotna ale cena to nie wszystko...

Żadnego echo nigdy nie miałem, jedynie kilka lat temu pływałem ze znajomym, który ma (i do tej pory uważa ze jest to najlepsze echo na świecie) jakiegoś czarno-białego humminbirda. Modelu nie pamietam ale rozmiary były dość słuszne, osobiście była to dla mnie czarna magia ale on widział na niej wszystko...

Wracając do moich potrzeb-w PL nie lowie w ogóle, jedynie Szwecja, a wiec mapy PL raczej mnie nie interesują za to SE jak najbardziej, dlatefo dobrze żeby echo miało GPS, również do zaznaczania miejscówek, których tu nie brakuje. Kolejna kwestia jest to, ze chciałbym poznać strukturę dna swoich łowisk, które są bardzo zaczepów-zatopione kamienie duże, mniejsze oraz na prawdę wielkie, drzewa itp. Fajnie byłoby gdyby dało się "zeskanować" dno w forum "płaskiej", czyli przekroju poziomego, a nie tylko pionowego(o ile w ogóle się da?)

Oczywiście na początek fajnie wyglada funkcja DSV/DSI i patrząc na fotki na niej wszystko widze(przynajmniej tak mi się wydaje), a na ile ona później będzie przydatna?

Poza tym sam nie wiem ale może Wy podpowiecie co jest istotne?

P.S.

Czy Hook 4 poniżej 1000pln to dobra opcja?

• 0

Każde echo obsługujące mapy ma gps to chyba wiesz. Natomiast moje skromne 3 krotne doświadczenie łowienia w Szwecji pokazuje , że akurat namierzanie i zapisywanie konkretnych miejscówek dla mnie przynajmniej to porażka. Bo jest ich za dużo po prostu. Tu przewage ma mapa w echu. Bo jak znajdziesz ryby np na 5 m i w specyficznym miejscu to mapa pomoże zaplanować Ci przelot . Pamiętaj jeszcze o jednym. Echo kupujesz na dlużej raczej. Kup porządny zestaw. Poza tym priw

• 0

Trochę sprecyzuje, teraz pływa z Garmin Striker 7 sv i ma do niego przetworniki GT 52 i GT 20. Twierdzi, że przynęta podczas podnoszenia znika mu z ekranu i żadna regulacja nic nie daje.