Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kwestia ceny oczywiście jest istotna ale cena to nie wszystko...

(...)

P.S.

Czy Hook 4 poniżej 1000pln to dobra opcja?

nie jest to zła opcja, W Szwecji masz wiele map z Insight Genesis chodzących na serii Hook, choć do używania map lepszy większy ekran czyli Hook 5 lub wyżej. Inna opcja to Hook 4 i Tablet z mapami navionicsa. Mapy w sklepie Androida za 200 zł kupisz

• 0

Dzięki za wszystkie info, generalnie myślałem że wybór będzie trochę prostszy...

Muszę trochę poczytać żeby pierwsze echo nie było porażką, która niechęci mnie do korzystania z niego. Faktycznie te 4ry cale to trochę mało, a i 4 cale, 4rem calom nierówne bo rzeczywiście ekarn w pionie (hook 4), a w poziomie (dragonfly 4 pro) robi dość dużą różnicę. Na korzyść Lowrance niewątpliwie przemawiają logi i możliwość tworzenia konkretnych map bo jak rozumiem do dragonfly trzeba mapę kupić? Rożnica w samej wielkości 4 i 5cali nie jest powalająca ale w praktyce pewnie te 1,5cm robi różnicę?

Edytowane przez PatLove

• 0

Chodziło mi o HELIX 5 CHIRP SI GPS G2 i HELIX 5 CHIRP DI GPS G2 ale różnica chyba polega na tym, że SI ma sonar boczny, zgadza się? A tak poza tym, to co w ogóle sądzicie o tych echosondach? Jakoś Humminbird jest chyba najmniej popularny, przynajmniej na forum...

• Like 1

• 0

Chodziło mi o HELIX 5 CHIRP SI GPS G2 i HELIX 5 CHIRP DI GPS G2 ale różnica chyba polega na tym, że SI ma sonar boczny, zgadza się? A tak poza tym, to co w ogóle sądzicie o tych echosondach? Jakoś Humminbird jest chyba najmniej popularny, przynajmniej na forum...

Tak, taka jest między nimi różnica.

Ps. Z tego co się orientuję to Humminbird był pierwszy który wymyślił boczny sonar :)

Edytowane przez cabage

• 0

Odkąd mam echo z SI, nie wyobrażam sobie pływać po nowych akwenach bez tej funkcji.

Kup raz, a dobrze.

Tez się podpiszę pod tym.

Ostatnio pływałem na Lowrance 5hdi i niby fajnie, ale jakby oczy odebrało;-)

Nie to ze sie nie da, tylko człowiek do dobrego sie szybko przyzwyczaja ;-)

Tapatalknięte z komórki

• Like 3

• 0

Na ekranie 5" i tak nie zobaczysz wielu szczegółów w trybie SI. Jak podzielisz ekran, tym bardziej nic nie będzie widać. Lepiej jak koledzy wyżej doradzili kupić coś raz a dobrze, ekran im większy tym lepszy (minimum 7"). Czy to będzie Lowrance, Humminbird, Garmin, Raymarine  to w małych ekranach i tak nie będzie znaczącej różnicy w obrazowaniu. Dopiero  na większych ekranach można dostrzec szczegóły ( łącznie z rybami) na dnie, czasem nawet można rozpoznać gatunek ryby. Ja ostatnio wymieniłem swojego HDS-a 9" na Humminbird Helix 10 Mega SI i nie żałuję wyboru. Tak czy siak, znów wróciłem do tej marki.

Popularność marki na forum, nie traktowałbym jako wyznacznika przy zakupie. Humminbird był prekursorem jeżeli chodzi o skanowanie boczne, obrazowanie 3D i pierwszy zamknął to wszystko w jednym przetworniku.

Edytowane przez xeniowy
  • Like 2

• 0

Koledzy szukam echosondy 9"
Do wyboru stanęli kolejno względem chęci zakupu :

1) Garmin Echomap 92SV z przetwornikiem GT40

2) Lowrance Elite 9 TI

3) Lowrance Hook 9

4) Humminbird Helix 9 SI GPS

5) Humminbird Helix 9 CHIRP MEGA SI GPS G2N

ewentualnie coś z Simrad-a GO9

Macie jakieś doświadczenie w porównaniu tych urządzeń. Które wywalić z listy a które będzie warte zakupu... Budżet zbliżony a opinii jak wody w morzu... Każdy chwali swoje, może od Was dowiem się czegoś konkretnego :)

Pozdro

@Cabage

Edytowane przez cabage

• 0

Jeżeli nie masz ograniczeń $ to bierz wariant z Mega imagingiem, masz tam 3 częstotliwości obrazowania SI do wyboru: 455, 800 khz i 1Mhz. Właściwości chirp pomogą w wyostrzeniu obrazowana 2d jak i pozostałych, G2N mają zaimplementowany soft do batymerii - LiveAutochart  jeśli cię to interesuje, to poczytaj w stosownym wątku co i jak.

Przetwornik jest większy od starszego modelu, G2N oznacza też zwiększone możliwości tworzenia sieci z wpiętym urządzeniem (wifi ,etc). Poza tym w g2N wzmocniono o 25 % wydajność procesorów, a to jest bardzo ważne dla płynności grafiki echa. Przyszłościowo model Mega będzie atrakcyjniejszy w odsprzedaży, bo jest po prostu nowszy.

To tak na szybko.

Edytowane przez Maciej_K
  • Like 1

• 0

To będzie moje pierwsze Echo i wolałbym więcej jak 5 lub 5,5 zł nie wydać Może kiedyś wydam więcej ale nie teraz bo mam inne wydatki i mocno Myślę o Garmin lub Lowrance Elite 9 TI. Hummingbird bez chirp też mieści się w budżecie

• 0

Nie odpowiem, podałem różnice pomiędzy modelami HB, o które pytałeś. Pozostałe echa są również ok,  choć Garmin ma mniejsze możliwości w tworzeniu autorskich map( brak własnego softu). Poza tym na różnice w komforcie pracy z takim sprzętem mają trzy zasadnicze kwestie:

- rozdzielczość ekranu

- szybkość procka

- dopasowanie ustawień echa do warunków na wodzie.

Edyta mówi:

- poprawna instalacja przetwornika

Edytowane przez Maciej_K