Skocz do zawartości
  • 0

Wybór echosondy!

meth666

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Powiem szczerze, że po pierwszym wow z 3d, to jednak wolę dobrej jakości skan boczny. Przy tej jakości teksturowania w 3d która jest obecnie, to dużo więcej widać na zwykłym skanie bocznym, mam wręcz wrażenie, że pod tym względem każdy bije 3d, niezależnie od producenta.

• Like 2

• 0

ogolnie jakosc obrazowania 3d nie powala detalami. zarowno w axiom garmin czy lowrance. tu nie ma dyskusji. jednak jest uzyteczne pod wzgledem ustawienia sie i orientacji. nie uswiadczy sie tu widoku jak SI , za to mozna bez zbednego wyobrazania sobie zobaczyc duzy obszar dna w 3d. HB moglo by tez zapodac cos z 3d...urozmaicilo by rynek i wyscig szczurów zas nabral by tempa :) a hds gen3 i ss3d to ....nieporozumienie...ale marketingowo mistrz swiata i okolic

Edytowane przez siarq

• 0

Dlatego póki co nie warto zawracać sobie głowy obrazowaniem 3D. Lepiej poczekać rok lud dwa i z pewnością w cenie dzisiejszych urządzeń, będzie można kupić sprzęt z dużo lepszym obrazowaniem i większą wydajnością. Za kilka lat standardem będzie 3D, a my znów będziemy testować najnowsze wynalazki wiodących firm  :)

• 0

Jeszcze jeden link (niestety po norwesku, więc Google może nie sprostać) gdzie porownany jest elite chirp ze starym elite.

Rozwieje wątpliwości tych, którzy sądzą, że w taniej echosondzie z takim samym przetwornikiem będzie wow :)

http://teamcolibri.blogspot.no/2015/05/test-av-lowrance-elite-5-chirp.html?m=1

W skrócie, do 20m głębokości nie widać różnicy, przy ok 40m dopiero zaczyna być zauważalna na korzyść chirp. Więc odpowiedzcie sobie sami, ile wody macie pod kilem i czy warto...

Przy okazji, na liście przetworników w elite chirp brak jest jakiegokolwiek przetwornika od airmara, który tą technologię wspiera.

Wrzucę jeszcze test podstawowego przetwornika chirp tm150

http://teamcolibri.blogspot.no/2015/05/airmar-tm150m-langtidstest-med-lowrance.html?m=1

• 0

Po przeczytanie artykułu teamcolibri jednak zaczynam się przekonywać co do słuszności wyboru hook2 4x z gps, niestety nie udało mi się jeszcze natrafić na test z nad wody tego właśnie modelu. wszystkie odpowiedzi były bardzo pomocne.

Proponuje dalej kontynuować wątek bo wiele osób ma tu możliwość zapoznania się z opiniami i doswiadczeniem kolegów:)

• 0

A skąd ta pewność że nie poszli w 3D...? Z tego co mi wiadomo od znajomego, który jest dość dobrze zaprzyjaźniony z serwisem Humminbirda w Austrii, to prace trwają. Możliwe, że nie chcą wypuścić na rynek bubla, który będzie obrazował w 3D jak kiepski komiks i przy tym wieszał się jak trzecia generacja Lowranca z 3D.

Zacnie, zacnie.

Są ostatnimi z liczących się graczy, którzy nie mają obrazowania przestrzennego i marketingowo to są daleko z tyłu. Przez kilka lat wyznaczali trendy ws. SI a jak powszechnie wiadomi dali się wydmuchać na patentach combo- przetworników. Do dziś większość urządzeń na rynku od HB nie ma kanału obrazowania DI. Z resztą Nie tylko oni. Jestem ciekaw ile lat może potrwać ichniejsze wprowadzanie obrazowania 3D

Wieszanie się to raczej sprawa wydajności sprzętowej aniżeli samego obrazowania, carbony ponoć radzą sobie z tym już dobrze, axiom całkiem nieźle  - patrząc na wypusty YT

Moim marzeniem byłoby zwiększenie zasięgu obrazowań częstotliwości wyższych niż 455kHz ,  do tej pory nic dorównuje blackboxowi ss3d i enchanced SI. Widziałem materiały na zasięgach ok 80m i nie było zjawiska cieniowania. Dla tworzących mapy- w tym  SI to byłoby zbawienie, bo struktury denne są stałe i raz zrobiona mapa starczy na lata .Przy takich zasięgach zrobić ją jest o wiele szybciej niż w standardzie.

Edytowane przez Maciej_K

• 0

Po przeczytanie artykułu teamcolibri jednak zaczynam się przekonywać co do słuszności wyboru hook2 4x z gps, niestety nie udało mi się jeszcze natrafić na test z nad wody tego właśnie modelu. wszystkie odpowiedzi były bardzo pomocne.

Proponuje dalej kontynuować wątek bo wiele osób ma tu możliwość zapoznania się z opiniami i doswiadczeniem kolegów:)

Śledź bloga, na FB widziałem że chłopaki testują, także niedługo pewnie coś będzie napisane.

• 0

Zacnie, zacnie.

Są ostatnimi z liczących się graczy, którzy nie mają obrazowania przestrzennego i marketingowo to są daleko z tyłu. Przez kilka lat wyznaczali trendy ws. SI a jak powszechnie wiadomi dali się wydmuchać na patentach combo- przetworników. Do dziś większość urządzeń na rynku od HB nie ma kanału obrazowania DI. Z resztą Nie tylko oni. Jestem ciekaw ile lat może potrwać ichniejsze wprowadzanie obrazowania 3D

Wieszanie się to raczej sprawa wydajności sprzętowej aniżeli samego obrazowania, carbony ponoć radzą sobie z tym już dobrze, axiom całkiem nieźle  - patrząc na wypusty YT

Moim marzeniem byłoby zwiększenie zasięgu obrazowań częstotliwości wyższych niż 455kHz ,  do tej pory nic dorównuje blackboxowi ss3d i enchanced SI. Widziałem materiały na zasięgach ok 80m i nie było zjawiska cieniowania. Dla tworzących mapy- w tym  SI to byłoby zbawienie, bo struktury denne są stałe i raz zrobiona mapa starczy na lata .Przy takich zasięgach zrobić ją jest o wiele szybciej niż w standardzie.

Z tego co pamiętam to Humminbird pierwszy miał obrazowanie 3D i to już ładnych parę lat temu: 

Jeżeli faktycznie obecnie pracują nad nowoczesnym 3D to jest duża szansa, że będzie to krok naprzód względem obecnych systemów Lowrance i Raymarine.

Przydałaby się wyższa szczegółowość, jak w ichniejszym MEGA SI.

Raymarine 3D fajnie pokazuje ukształtowanie dna, np. z której strony mamy stok i w którym kierunku się on wnosi lub opada. Do tego nieźle pokaże drobnicę. Problem jest natomiast ze szczegółowością obrazu dna i zapisami dużych ryb. Może zwiększą moc przetworników 3D do 1000-1200 W - zasięg 3D 100-150 metrów we wszystkich kierunkach z dużą szczegółowością to byłoby potężne narzędzie.

• 0

Tak, ale tamtejsze 3d nie bardzo radziło sobie z życiem. Poza kosmiczna ceną. Ktoś na olx krzyczał za to 3k jeszcze niedawno. Co do reszty - marzenia, nie wiem czy nierealne finansowo czasem. Skoro u Lowranców blackbox wzmacnia 455KHz, które ma największy zasięg, to moc urządzenia przy wyższych częstotliwościach musiała by być potężna.

HB ma swój 360 imaging jako system obrazowania dookólnego, a gdyby zrobić z tego 3D to byłaby miazga.

• 0

@Psulek kiedyś chyba wrzucał jakieś fotki zapisów z wojskowych sonarów bocznych - jakość miażdżąca..... Ale popatrzcie na tempo rozwoju technologii echosond dla Kowalskiego przez ostatnie kilka lat - wystarczy że się utrzyma, a konkurencja pomiędzy producentami jest dość ostra, więc pewnie może i przyspieszyć. 

• 0

Czytałem ostatnio artykuł w prasie norweskiej (szkoda że nie mam linka). Pracują nad nowym typem echosondy, dla przemysłu rybnego, która to pozwoli ocenić wielkość, oraz zawartość tłuszczu w śledziu, jeszcze przed zarzuceniem sieci.

Przetworniki jak już ktoś napisał, jak wiadro i większe.

Zresztą, dwukanalowe chirpy od airmara też małe nie są, a każdy Kowalski może sobie taki sprawić (o ile pawęży nie urwie w 4metrowej skorupie) :P

• 0

Witam  panowie jakie  echo wybrać garmin 1022xsv czy 922xs czy 92sv chirp zależy mi na czytelnym obrazie

Masz dużą łajbę? bo to sporo miejsca weźmie wraz z aku- musi być osobne zasilanie. Zawsze lepszy większy - dla oka. Dla kieszeni i portatywności- niekoniecznie.