meth666 Opublikowano 18 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ? Humminbird Piranha 150/160Lowrance X-4Garmin Echo 100 Dzięki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Powiem szczerze, że po pierwszym wow z 3d, to jednak wolę dobrej jakości skan boczny. Przy tej jakości teksturowania w 3d która jest obecnie, to dużo więcej widać na zwykłym skanie bocznym, mam wręcz wrażenie, że pod tym względem każdy bije 3d, niezależnie od producenta. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 (edytowane) ogolnie jakosc obrazowania 3d nie powala detalami. zarowno w axiom garmin czy lowrance. tu nie ma dyskusji. jednak jest uzyteczne pod wzgledem ustawienia sie i orientacji. nie uswiadczy sie tu widoku jak SI , za to mozna bez zbednego wyobrazania sobie zobaczyc duzy obszar dna w 3d. HB moglo by tez zapodac cos z 3d...urozmaicilo by rynek i wyscig szczurów zas nabral by tempa a hds gen3 i ss3d to ....nieporozumienie...ale marketingowo mistrz swiata i okolic Edytowane 15 Stycznia 2018 przez siarq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 xeniowy Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Dlatego póki co nie warto zawracać sobie głowy obrazowaniem 3D. Lepiej poczekać rok lud dwa i z pewnością w cenie dzisiejszych urządzeń, będzie można kupić sprzęt z dużo lepszym obrazowaniem i większą wydajnością. Za kilka lat standardem będzie 3D, a my znów będziemy testować najnowsze wynalazki wiodących firm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Paprykarz Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2018 Axiom z przetwornikiem 3D ma bardzo dobre obrazowanie SI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Norcem Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Jeszcze jeden link (niestety po norwesku, więc Google może nie sprostać) gdzie porownany jest elite chirp ze starym elite.Rozwieje wątpliwości tych, którzy sądzą, że w taniej echosondzie z takim samym przetwornikiem będzie wow http://teamcolibri.blogspot.no/2015/05/test-av-lowrance-elite-5-chirp.html?m=1 W skrócie, do 20m głębokości nie widać różnicy, przy ok 40m dopiero zaczyna być zauważalna na korzyść chirp. Więc odpowiedzcie sobie sami, ile wody macie pod kilem i czy warto... Przy okazji, na liście przetworników w elite chirp brak jest jakiegokolwiek przetwornika od airmara, który tą technologię wspiera. Wrzucę jeszcze test podstawowego przetwornika chirp tm150 http://teamcolibri.blogspot.no/2015/05/airmar-tm150m-langtidstest-med-lowrance.html?m=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ksywa Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Po przeczytanie artykułu teamcolibri jednak zaczynam się przekonywać co do słuszności wyboru hook2 4x z gps, niestety nie udało mi się jeszcze natrafić na test z nad wody tego właśnie modelu. wszystkie odpowiedzi były bardzo pomocne.Proponuje dalej kontynuować wątek bo wiele osób ma tu możliwość zapoznania się z opiniami i doswiadczeniem kolegów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 (edytowane) A skąd ta pewność że nie poszli w 3D...? Z tego co mi wiadomo od znajomego, który jest dość dobrze zaprzyjaźniony z serwisem Humminbirda w Austrii, to prace trwają. Możliwe, że nie chcą wypuścić na rynek bubla, który będzie obrazował w 3D jak kiepski komiks i przy tym wieszał się jak trzecia generacja Lowranca z 3D.Zacnie, zacnie.Są ostatnimi z liczących się graczy, którzy nie mają obrazowania przestrzennego i marketingowo to są daleko z tyłu. Przez kilka lat wyznaczali trendy ws. SI a jak powszechnie wiadomi dali się wydmuchać na patentach combo- przetworników. Do dziś większość urządzeń na rynku od HB nie ma kanału obrazowania DI. Z resztą Nie tylko oni. Jestem ciekaw ile lat może potrwać ichniejsze wprowadzanie obrazowania 3DWieszanie się to raczej sprawa wydajności sprzętowej aniżeli samego obrazowania, carbony ponoć radzą sobie z tym już dobrze, axiom całkiem nieźle - patrząc na wypusty YTMoim marzeniem byłoby zwiększenie zasięgu obrazowań częstotliwości wyższych niż 455kHz , do tej pory nic dorównuje blackboxowi ss3d i enchanced SI. Widziałem materiały na zasięgach ok 80m i nie było zjawiska cieniowania. Dla tworzących mapy- w tym SI to byłoby zbawienie, bo struktury denne są stałe i raz zrobiona mapa starczy na lata .Przy takich zasięgach zrobić ją jest o wiele szybciej niż w standardzie. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez Maciej_K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Norcem Opublikowano 16 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Po przeczytanie artykułu teamcolibri jednak zaczynam się przekonywać co do słuszności wyboru hook2 4x z gps, niestety nie udało mi się jeszcze natrafić na test z nad wody tego właśnie modelu. wszystkie odpowiedzi były bardzo pomocne.Proponuje dalej kontynuować wątek bo wiele osób ma tu możliwość zapoznania się z opiniami i doswiadczeniem kolegów:)Śledź bloga, na FB widziałem że chłopaki testują, także niedługo pewnie coś będzie napisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zacnie, zacnie.Są ostatnimi z liczących się graczy, którzy nie mają obrazowania przestrzennego i marketingowo to są daleko z tyłu. Przez kilka lat wyznaczali trendy ws. SI a jak powszechnie wiadomi dali się wydmuchać na patentach combo- przetworników. Do dziś większość urządzeń na rynku od HB nie ma kanału obrazowania DI. Z resztą Nie tylko oni. Jestem ciekaw ile lat może potrwać ichniejsze wprowadzanie obrazowania 3DWieszanie się to raczej sprawa wydajności sprzętowej aniżeli samego obrazowania, carbony ponoć radzą sobie z tym już dobrze, axiom całkiem nieźle - patrząc na wypusty YTMoim marzeniem byłoby zwiększenie zasięgu obrazowań częstotliwości wyższych niż 455kHz , do tej pory nic dorównuje blackboxowi ss3d i enchanced SI. Widziałem materiały na zasięgach ok 80m i nie było zjawiska cieniowania. Dla tworzących mapy- w tym SI to byłoby zbawienie, bo struktury denne są stałe i raz zrobiona mapa starczy na lata .Przy takich zasięgach zrobić ją jest o wiele szybciej niż w standardzie. Z tego co pamiętam to Humminbird pierwszy miał obrazowanie 3D i to już ładnych parę lat temu: Jeżeli faktycznie obecnie pracują nad nowoczesnym 3D to jest duża szansa, że będzie to krok naprzód względem obecnych systemów Lowrance i Raymarine. Przydałaby się wyższa szczegółowość, jak w ichniejszym MEGA SI. Raymarine 3D fajnie pokazuje ukształtowanie dna, np. z której strony mamy stok i w którym kierunku się on wnosi lub opada. Do tego nieźle pokaże drobnicę. Problem jest natomiast ze szczegółowością obrazu dna i zapisami dużych ryb. Może zwiększą moc przetworników 3D do 1000-1200 W - zasięg 3D 100-150 metrów we wszystkich kierunkach z dużą szczegółowością to byłoby potężne narzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Tak, ale tamtejsze 3d nie bardzo radziło sobie z życiem. Poza kosmiczna ceną. Ktoś na olx krzyczał za to 3k jeszcze niedawno. Co do reszty - marzenia, nie wiem czy nierealne finansowo czasem. Skoro u Lowranców blackbox wzmacnia 455KHz, które ma największy zasięg, to moc urządzenia przy wyższych częstotliwościach musiała by być potężna.HB ma swój 360 imaging jako system obrazowania dookólnego, a gdyby zrobić z tego 3D to byłaby miazga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Już są sonary które obrazują podobnie do usg. Tyle że przetwornik wielkości wiadra z 20l a cena nie ujawniona pewnie w mln $. Także trzeba czasu aby upowszechnic dla mas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 raven88 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 @Psulek kiedyś chyba wrzucał jakieś fotki zapisów z wojskowych sonarów bocznych - jakość miażdżąca..... Ale popatrzcie na tempo rozwoju technologii echosond dla Kowalskiego przez ostatnie kilka lat - wystarczy że się utrzyma, a konkurencja pomiędzy producentami jest dość ostra, więc pewnie może i przyspieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Tiur Opublikowano 17 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Może jest podobnie jak z GPS dla cywili i nie może być zbyt dokładny?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Norcem Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Czytałem ostatnio artykuł w prasie norweskiej (szkoda że nie mam linka). Pracują nad nowym typem echosondy, dla przemysłu rybnego, która to pozwoli ocenić wielkość, oraz zawartość tłuszczu w śledziu, jeszcze przed zarzuceniem sieci. Przetworniki jak już ktoś napisał, jak wiadro i większe. Zresztą, dwukanalowe chirpy od airmara też małe nie są, a każdy Kowalski może sobie taki sprawić (o ile pawęży nie urwie w 4metrowej skorupie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 To już są przetworniki in hull, więc spokojnie. Ważą coś koło 10kg Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Norcem Opublikowano 18 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2018 Chyba zbyt mocno ingerowały by w konstrukcję łodzi, dlatego pisałem o pawęży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 bezel2708 Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Witam, jaka polecilibyscie echosonde z gps do 1500zł, gps głownie potrzebuje zaznaczac waypointy zeby do nich wracac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 SlawekNikt Opublikowano 30 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2018 Ja po raz kolejny polecam lekturę forum. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 60thPlace Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 CześćCoś sensownego do 700zł do łapania na spławik da radę ? Warto szukać używek ? Jak z awaryjnością takich zabawek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 kostom63 Opublikowano 14 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Cześć Coś sensownego do 700zł do łapania na spławik da radę ? Warto szukać używek ? Jak z awaryjnością takich zabawek ?Cześć, chłopie my tu tylko na spinning łowimy to skąd nam wiedzieć co potrzeba do spławikaTomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 (edytowane) A co za różnica jaką metoda ? Masz jakieś dedykowane echa do spławika/gruntu/spiningu ...? Głębokość, ukształtowanie dna , twardość i obiekty w toni każde echo pokaże.. . Edytowane 15 Lutego 2018 przez siarq 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sum56 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Witam panowie jakie echo wybrać garmin 1022xsv czy 922xs czy 92sv chirp zależy mi na czytelnym obrazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 siarq Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Polecam wziąść większe i z jak największą rozdzielczością. Kolejny rzecz to dobry przetwornik . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Koza11 Opublikowano 15 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Witam panowie jakie echo wybrać garmin 1022xsv czy 922xs czy 92sv chirp zależy mi na czytelnym obrazieMasz dużą łajbę? bo to sporo miejsca weźmie wraz z aku- musi być osobne zasilanie. Zawsze lepszy większy - dla oka. Dla kieszeni i portatywności- niekoniecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 sum56 Opublikowano 16 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Łajba duża aku duże też się zmieści. Czyli brać 1022xsv?. A jaki pszetworniki do niego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
meth666
Witam. Zastanawiam się nad kupnem echa z ponizszego zestawienia . Co byście mi z nich polecili, moze jest lepsza w podobnej cenie ?
Humminbird Piranha 150/160
Lowrance X-4
Garmin Echo 100
Dzięki
Top użytkownicy dla tego pytania
622
335
164
134
Popularne dni
14 Cze
33
18 Gru
32
2 Sty
32
13 Mar
29
Top użytkownicy dla tego pytania
Koza11 622 odpowiedzi
siarq 335 odpowiedzi
Paprykarz 164 odpowiedzi
psulek 134 odpowiedzi
Popularne dni
14 Cze 2020
33 odpowiedzi
18 Gru 2016
32 odpowiedzi
2 Sty 2017
32 odpowiedzi
13 Mar 2016
29 odpowiedzi
Popularne posty
Koza11
Nie lubię tak, ale skoro samochody porównują , to nie będzie tak źle? Poza tym chyba nie ujawnił z szerszą refleksją się na forum użytkownik któregoś z tych urządzeń- więc może to faktycznie komuś si
Beny
Garmin striker 9 sv - pudełko organizer z leroy merlin za jakies 15zł. Chwila z dremelem i działa wyśmienicie !
woblery z Bielska
Dzień dobry. Zachęcam do zapoznania się z panującymi tu zwyczajami: http://jerkbait.pl/topic/99723-witamy-na-naszym-forum/ Jako że jest to Twój pierwszy post i od razu obraziłeś wielu uczciwych hand
Opublikowane grafiki
4303 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi